Drony | Týden mobilně

Dron místo poslíčka? Úžasné technologie, které kličkují mezi pravidly

Bylo to v prosinci 2013, kdy Amazon představil projekt Prime Air a slíbil, že drone nahradí kurýra i s jeho dodávkou. Už tehdy brala technologie dech, ale bylo jasné, že problém bude v legislativě. Za těch šest let udělala technologie úžasné pokroky a přidala se celá řada dalších firem, ale zákonodárci stále nestíhají…

I když myšlenku rozpracoval jako první Amazon, zdá se, že komerčnímu nasazení je nejblíže Wing – sesterská firma Googlu. Od dubna má povolení v australské Canbeře, ve Finsku bude rozvážet masové kuličky a povolení mají i v americké Virginii.

Problémy s tím že drone nesmí létat nad silnicemi, domy a lidmi, elegantně obešli v Singapuru. Velké drony Airbus Skyways totiž vozí zásilky z přístavu na blízké lodě, takže létají pouze nad vodou. AirBoard na to jde podobně – létá nad vinicemi. S 60litrovou nádrží na jedno vzlétnutí obslouží až 0,8 hektaru.

UPS a Rega „hrají zákonodárcům na city“ a pohybují se ve zdravotnictví. Drone doručí vakcínu násobně rychleji než automobil, což je přece mnohem silnější argument pro úpravu legislativy než doručení ještě teplého burgeru. Zajímavý úskok legislativě předvádí také DHL. V Číně je prosazení změn jednodušší – stačí kývnutí vládnoucí strany. DHL provozuje zajímavý systém, kdy drony létají pouze mezi automatizovanými boxy, kde si adresát zásilku vyzvedne.

A jak jsme na tom v Česku? Bídně. CZC si kdysi z doručování dronem udělalo aprílový vtípek, Mall.cz zase marketingovou show. Ale i u nás se droni stále častěji dostávají do komerčního provozu – třeba jako létající kamery při inspekci těžko dostupných konstrukcí.

Diskuze (5) Další článek: Neuronový systém rozpoznávající emoce odhalil, že podobně funguje i lidský mozek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,