Dotcom spustí další úložiště: 100 GB zdarma, šifrování, synchronizace a žádné limity

  • Provozovatel kdysi veleúspěšného warezového úložiště Megaupload chystá novou službu
  • Bude to cloudové úložiště se silným zabezpečením uživatelských data a atraktivní nabídkou pro nové uživatele
  • Kim Dotcom sice již jednu podobnou službu spustil, ale tu již nepovažuje za dostatečně bezpečnou

V lednu to bude pět let, co utichlo někdejší obří úložiště Megaupload. Jeho tvůrce Kim Dotcom, který se již roky zdržuje na Novém Zélandu a bojuje proti svému vydání do USA, se nyní nechal na Twitteru slyšet, že připravuje další webový projekt. A opět to má být úložiště.

Kim Dotcom již v minulosti propůjčil svoji mediálně známou tvář propagaci podobného úložiště Mega, nové úložiště má ale nabídnout ještě lepší podmínky. Dotcom slibuje 100 GB prostoru zdarma, kompletní end-to-end šifrování, synchronizaci napříč zařízeními a žádné rychlostní limity.

A jelikož v tweetu zároveň zmínil hashtag #5thRaidAnniversary, napovídá, že by mohl projekt spustit právě v lednu příští rok.

Práci na novém úložišti Dotcom potvrdil i pro magazín TorrrentFreak, kterému zároveň sdělil, že název připravované služby surfaře rozhodně pobaví.

Nelze tedy než doufat, že novozélandské úřady Dotcoma do ledna nevydají Spojeným státům a skutečně se dočkáme zase nějaké novinky z jižní polokoule.

Dost bylo Mega

Kim Dotcom se proslavil jako provozovatel warezového úložiště Megaupload, které bylo ve své době největším úložištěm nelegálně sdíleného obsahu. Ačkoli se nahrávání filmů, seriálů, hudby či softwaru na servery Megauploadu postarali sami uživatelé, policie si nakonec došlápla na provozovatele. Autorsky chráněný obsah totiž leckdy ani po upozornění majitelů dotčených práv z webu nezmizel, navíc uživatelé dostávali odměny za nahrávání souborů.

Megaupload byl noční můrou producentů a distributorů autorsky chráněného obsahu. Službu využívalo přes 150 milionů registrovaných uživatelů z celého světa a i když se podařilo vymoci odstranění určitého souboru, okamžitě byl nahrazen jinou kopií. Byl to marný boj, proto se vystupňoval tlak na odstavení Megauploadu.

To se nakonec podařilo. Služba Megaupload.com byla začátkem roku 2012 odstavena a Kim Dotcom byl obviněn, vyšetřován a souzen, stále přitom na Novém Zélandu odolává vydání do USA. Událost otřásla celým internetem – řada konkurenčních služeb se zalekla a ukončila či omezila svůj provoz.

Kim Dotcom se i přes komplikace s policií pustil do vývoje alternativy a rok poté spustil Mega. Nové šifrované úložiště. Jenže už to nebyla služba pro masové sdílení souborů, ale spíše osobní cloudové úložiště.

Jenže v roce 2013 se Kim Dotcom z Mega stáhl a později už se ve službě zcela přestal angažovat. Loni dokonce přišel s nařčením, že služba už není bezpečná z hlediska zabezpečení dat. Byla to reakce na vstup čínského investora, nicméně provozovatelé služby se proti slovům svého spoluzakladatele ohradili s tím, že nařčení jsou planá a data uživatelů jsou šifrovaná a stále zcela bezpečně uložena.

Kim Dotcom se však nechal slyšet, že to tak nenechá a připravuje alternativu. A jak vidno, zjevně nezůstalo jen u slov.

Diskuze (67) Další článek: Google údajně vyvíjí vlastní hodinky s integrovaným asistentem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,