Microsoft | Operační systémy | Windows 7

Dosluhující Windows 7 stále běží v pětině britských a amerických firem, odhalila studie

14. ledna 2020 končí oficiální podpora operačního systému Windows 7. Firmy sice budou moci využít takzvanou „rozšířenou podporu“, ta je však placená, a ne právě levná. Přesto půl roku před „dnem D“ běží tato verze Windows v každé páté britské a americké firmě. Varovné číslo odhalila studie společnosti Kollective.

Windows 7 bez rozšířené podpory nebudou dostávat opravy a aktualizace, a to ani ty bezpečnostní. Používání nezáplatovaného systému je přitom značným rizikem, což v případě firemních pracovních stanic může znamenat celou řadu negativních následků. I proto se Microsoft snaží přimět uživatele k upgradu – například zobrazováním varování.

V každé páté firmě

S blížícím se koncem podpory je očekáván masový přechod jednotlivců a firem na aktuální verzi operačního systému. Ten by mohl pomoci Microsoftu dosáhnout doslova vytouženého cíle, kterým je miliarda zařízení s Windows 10.

V tuto chvíli není jisté, kolik uživatelů nakonec opravdu přejde na „desítky“, lze však předpokládat, že půjde o číslo v řádech milionů. Analytická společnost Kollective sbírala data z více než 260 amerických a britských firem, aby zjistila, jak vypadá současná situace.

Výsledná zjištění jsou poměrně alarmující – v průměru v každé páté firmě stále používají operační systém Windows 7. Mnohé sice přecházejí na Windows 10, případně upgrade plánují, nicméně Kollective předpokládá, že celý proces nebude dokončen k datu ukončení podpory.

Čísla z firem varují

Z největších podniků s více než 100 000 počítači již dokončilo přechod na Windows 10 jen 36 %. Více než čtvrtina firem (přesně 29 %) je sotva v první třetině cesty procesu migrace na aktuální verzi systému.

„Když probíhal přechod ze systému Windows XP, trvalo velkým podnikům tři roky, než převedly všechny systémy na novou verzi. Mnoho firem nyní bude muset tento přechod provést za méně než 12 měsíců. Ti, kteří tak neučiní, si budou muset platit rozšířenou podporu, přičemž v případě největší organizace jde o více než milion dolarů ročně,“ řekl generální ředitel Kollective Dan Vetras.

Diskuze (38) Další článek: Rozborka nového základního MacBooku Pro odhalila větší baterii. Déle ale nevydrží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,