Dopřejte si u počítače pohodu: pro oči, pro uši i pro celé tělo

Jak nejlépe vyřešit problémy způsobené technikou? Přeci zase technikou. Celodenní práce u počítače může uškodit vaší duševní hygieně i fyzické kondici. Vyřešit to ale můžete jako geekové, tedy pomocí důmyslných aplikací a webových služeb.

Aby oči neměly v noci den

Drobná aplikace F.lux, kterou rozběhnete na Windows, OS X i Linuxu, vám pomůže od problému, o kterém možná ani nevíte, že ho máte. Její efekt je přitom tak výrazný, že po několika dnech používání nebudete chápat, jak to jiní lidé u svých počítačů bez F.luxu vydrží.

2016 03 04 (14 29 16).jpg 
Aplikace F.lux se schová v oznamovací oblasti a postupně během dne mění barevnou teplotu na monitoru

Během dne se mění barva přirozeného světla, přesněji jeho barevná teplota: ráno a večer se pohybuje kolem 3 500 K, přes den od 5 500 do 10 000 K. Při nízkém slunci je svět nažloutlý, přes den zase spíše do modra. Lidský mozek si umí bílou vyvážit, problém však nastane, když jsou za oknem červánky, a vy přitom koukáte do pořád stále stejně chladně zářící stránky textového editoru.

2016 03 04 (14 29 58).jpg 
Doporučujeme trochu snížit rozsah změny barev a nastavit pomalou změnu. Pak F.lux nebudete ani vnímat. Ve výchozím stavu jsou však rozdíly velké a změny skokové - asi proto, aby bylo vidět, že program vůbec "něco dělá". Při úpravě fotografií ho ale nezapomeňte vypnout - zatržítkem vlevo dole tak můžete učinit na hodinu

F.lux proto na základě vaší zeměpisné polohy mírně upravuje barevnou teplotu displeje, takže bude ladit s přirozeným světlem a od soumraku do úsvitu chytat mírně růžový odstín. Vývojář Michael Herf tvrdí, že takto uživatelům pomáhá uchovat si správnou hladinu melatoninu, tedy hormonu, který ovlivňuje spánek. To posoudit nemůžu, spí se mi pořád stejně, oči ale F.lux šetří opravdu úžasně, do monitoru se mi kouká daleko příjemněji. 

Dopřejte uším déšť nebo ruch kavárny

Ve velkých otevřených kancelářích a na dalších rušných místech má spousta lidí problémy s koncentrací. Pomoci sice můžou sluchátka s hudbou, ta ale může někoho rušit – sám ji nesnesu třeba při překládání – a někdo další se zase nemůže odříznout úplně, aby byl pořád trochu na příjmu. V takových případech zkuste generátory šumu.

Starším „žánrem“ jsou generátory šumu barevného, obecně tedy abstraktních zvuků definovaných čistě skrze technickou kvalitu, frekvenční či spektrální hustotu. Hrubě jde říct, že většina z nich zní podobně jako docela rozladěné rádio.

Šumy tlumí zvuky okolí, přičemž po několika desítkách sekund snadno zapomenete, že vůbec něco posloucháte. V minimalistické webové aplikaci playnoise.com si můžete pustit šum hnědý, růžový a bílý, nastavit si automatické vypnutí a proměny hlasitosti.

884024827 
Generátor zvuku deště

Zajímavější mi přijdou generátory šumu, které pracovně nazývám „figurativní“, protože mají navodit atmosféru konkrétního prostředí. Pokud máte rádi zvuky deště a venku zrovna svítí slunce, vyzkoušejte raining.fm: „prší“ to hezky a ve dvou posuvnících si můžete navolit i četnost a hlasitost hromů. Bonusem jsou minutky pro odpočítání pauzy – konec ohlásí zvonek.

Kavárenské povaleče upoutané v kanceláři potěší generátor zvuku kavárny coffitivity.com: překrývané rozhovory, cinkání lžiček, posouvání židlí – jen ta káva nevoní. Spíše už kuriozitou je služba youarelistening.to, která smíchává přenosy z policejních vysílaček s ambientní hudbou. Výsledek funguje jako prima kulisa. Zkuste třeba frankofonní Montreal.

Sedmiminutová rozcvička

Jak se při dlouhém sezení u počítače rozcvičit? Zkuste sedmiminutovou soustavu vcelku jednoduchých cviků s vlastní vahou, která podle některých odborníků představuje „zdravé minimum“ pro udržení aspoň nějaké kondice.

742382390 
Zkuste jednoduchou sedmiminutovou rozcvičku. Stačí si otevřít web www.7-min.com a hned budete vědět, co dělat

Při cvičení protáhnete vše od lýtek až po šíji. Pokud jste fit, ani se nezapotíte, a pokud ne, trocha potu vám neuškodí. Praktické minuty s hlasovými instrukcemi najdete na www.7-min.com.

Znáte nějaké podobné služby a aplikace, které zpříjemní práci s počítačem? Dejte nám i ostatním tip v diskuzi pod článkem

Diskuze (25) Další článek: V Brně byla spuštěna první česká síť pro internet věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,