Wi-Fi | Router | Síť

Domácí síťování: Jaký je rozdíl mezi routerem, switchem a jak s tím souvisí Wi-Fi a mesh?

  • Vypadají jedna jak druhá, ale každá síťová krabička má jinou funkci
  • Používané názvy zařízení jsou navíc často nesprávné
  • Router chcete mít jen jeden, Wi-Fi AP několik a extender raději žádný

Potřebujete-li propojit celou domácnost rychlou sítí, obchody na vás vychrlí stovky různých krabiček, které vypadají podobně, ale každá dělá něco jiného. Jedna může obsahovat funkci, kterou nepotřebujete, nebo naopak může důležitá funkce chybět. Jak se v nich vyznat?

Vezmeme hezky popořadě prvky, které v běžné domácí síti budete moci potkat a vhodně použít. Ve firmách bývá topologie zpravidla složitější a se zařízeními, která v bytě nebo rodinném domě potřebovat nebudete.

Modem

Zkratka pro modulátor/demodulátor. Jde o zařízení, které převádí analogový signál na digitální a naopak. Technicky vzato je modem pouze onou součástkou, která převádí elektrické napětí v metalické, světelné paprsky v optické nebo rádiové vlny v bezdrátové síti na jedničky a nuly. V přeneseném významu tak ale mluvíme o celém zařízení, které slouží pro připojení k internetu.

o2-smart-box.jpg
O2 Smart Box je typický všeuměl, obsahuje modem, slouží jako router, switch i access point

Zpravidla potřebujeme jen jediný, výjimkou jsou případy, kdy chceme zálohované připojení kvůli výpadku toho hlavního. Modem v onom přeneseném významu se často v jednom zařízení kombinuje i s jinými typy síťových prvků, typicky routerem, switchem a access pointem.

Router / Směrovač

Router od sebe odděluje dvě sítě (nebo i více sítí) a obvykle stojí hned za modemem či je jeho součástí. Poskytovatel připojení nám přidělí jednu IP adresu, router se postará o to, aby ji navenek mohly využít desítky počítačů, mobilů a dalších zařízení, co máme doma. Router tak vytvoří podsíť a všem těm zařízením přidělí zvláštní lokální adresy. Jeho součástí často bývá i firewall omezující provoz dle zadaných pravidel. Doma většinou stačí jeden router a zcela jistě jej budete mít coby součást jiného zařízení.

ubiquiti-edgerouter-x.jpg
Ubiquiti EdgeRouter X je samostatný směrovač bez Wi-Fi, USB a jiných „nesmyslů“

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Apple drtí notebookovou konkurenci s čipy Arm. Shrábne 90 % všech příjmů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,