Testy

Domácí hrátky s laserem. Test gravírky a řezačky Ortur Aufero Laser 1

Chcete si vyrobit originální dřevěné visačky, ozdobit plecháčky vlastní grafikou nebo peněženku svými iniciály? Přesně to vám splní gravírka, která nemusí být vůbec drahá.

Plusy

  • Výměnné lasery
  • Možnost podložení
  • Zajímavé příslušenství

Minusy

  • Méně pevná konstrukce
  • Nutná průběžná kontrola konstrukce
9,3
Hodnocení

Slovníček pojmů

Gravírování

Proces odebírání materiálu. Dříve mechanicky, zejména rytím, dnes pomocí frézek nebo právě laseru.

Materiály vhodné pro gravírování

  • dřevo (dýha)
  • sklo
  • plast
  • guma
  • kůže
  • kovy

Současný rozmach jednoduchých laserových gravírek připomíná situaci před lety, kdy svět okouzlily 3D tiskárny. I tehdy trh zaplavily desítky čínských výrobců, kteří nabízeli v podstatě totéž: jednoduché konstrukce s lasery s udávanými fantastickými parametry.

Stejně jako u 3D tiskáren i u gravírek platí, že to důležité se skrývá v detailu. Mezi výrobci si zvučné jméno vydobývá právě Ortur: jeho gravírky sice jsou dražší, máte však jistotu podpory, dobrý návod, aktualizovaný firmware a třeba i zajímavé příslušenství k dokoupení. Gravírku navíc koupíte přímo z evropského skladu, takže odpadá starost s clem a DPH.

Nejlevnějším modelem v nabídce je právě Aufero Laser 1, který skvěle slouží jako vstupenka do světa laserového gravírování.

image.png
Laserová gravírka a řezačka Ortur Aufero Laser 1

Netradiční konstrukce

Většina laserových gravírek spoléhá na pevnou rámovou konstrukci o rozměru, který definuje i velikost gravírovací plochy. Konstrukce Aufera ze dvou plastových stranic a dvou hliníkových ramen nabízí sice menší tiskovou plochu 18 × 18 cm, nicméně je lepší pro výškovou variabilitu. Laser musí být vždy v přesně dané výšce nad gravírovaným objektem a k tomu slouží dodávaný kovový váleček. Ale pozor, pro různé lasery platí různá nastavení, proto si před prvním použitím pečlivě prostudujte návod. Budete-li gravírovat do objektů ne vyšších než 5 cm, vystačíte si s polohovatelností laserové hlavy. Pokud chcete ale gravírovat třeba na hranu desky o výšce 20 cm, pak stačí stranice podložit shodně vysokými (a pevnými) kvádry.

Jestliže takto vysoké předměty gravírovat nehodláte, hodí se celou gravírku připevnit na základnu. Nabízí se bytelná OSB deska, ke které stranice přišroubujete – v balení nechybí kovová Lka, šroubky musíte použít vlastní. Když se vám holt stane, že vinou špatného měření laser překročí hranice gravírovaného objektu, podložku si „popálíte“. Vadit vám to nebude.

Gravírka Aufero v akci:

Připevnění na pevnou a rovnou podložku je důležité i z důvodu kalibrace. Je nutné, aby se rameno v osách X a Y pohybovalo s přesnou kolmostí. A současně, aby bylo rameno s laserem ve stejné výšce nad gravírovanou plochou v celém svém rozsahu. To lze snadno opravit pomocí šroubováku. V opačném případě bude obrázek či logo v jedné části tmavší než ve druhé.

Ovládací software a nastavení tisku

Gravírovací stroj pracuje na základě g-codu, který vygeneruje vhodná aplikace. Na trhu se uplatnily v podstatě jen dvě: LaserGRBL je nabízen zcela zdarma, existuje však jen pro Windows. Výhradní uživatelé macOS či Linuxu musejí sáhnout do kapsy pro 60 $ (asi 1 300 Kč) a zakoupit LightBurn. Zatímco zdarma dostupný LaserGRBL pouze otevře soubor, vytvoří potřebný g-code a provede vypálení, v LightBurnu můžete vytvářet základní grafiku nebo vektory. Tvůrci nabízejí 30denní neomezenou verzi zdarma, můžete si proto vše v klidu vyzkoušet. Na rozdíl od LaserGRBL umí LightBurn pracovat s objekty, u kterých lze individuálně nastavit výkon laseru, počet průchodů a další parametry. To je důležité ve chvíli, kdy chcete například vygravírovat obrázek a pak jej vyřezat z dýhy.

Aufero Laser 1 také v základu nefunguje v samostatném režimu, data musejí být neustále ládována přes USB port z počítače či notebooku. Není to tedy jako u většiny 3D tiskáren, do kterých vložíte paměťovou kartu či flashdisk. A protože je vhodným místem pro gravírovačku třeba garáž, a nikoli obytná místnost, potřebujete k ní ideálně starší (ale ne až tak starý) notebook.

Snímek obrazovky 2022-02-18 v 12.02.43.png
Program LightBurn stojí asi 1 300 Kč, pro pokročilé gravírování je nezbytností

Výhodou gravírování je jednoduchost tvorby předloh. Na rozdíl od 3D tisku, kde musíte spoléhat na databáze existujících modelů, nebo být alespoň trochu zručný v modelování, zde si vystačíte s vektorovým nebo i bitmapovým obrázkem. Aplikace předlohu přetvoří v g-code, přičemž řadu parametrů můžete ovlivnit.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Nejlevnější multifunkční tiskárna s tankovým systémem stojí jen 2700 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,