Dokumenty Google: online kancelář pro každého

K editaci textů, tabulek nebo prezentací nepotřebujete Microsoft Office nebo Open Office. Stačí internetový prohlížeč.

Kancelářské aplikace se stěhují na web, stejně jako další aplikace všeho druhu. Určitě to není jen chvilková móda, ale již několik let probíhající trend, který může ovlivnit celý trh se softwarem, ale i hardwarem. S lokalizovaným balíkem Dokumenty Google můžete snadno a rychle napsat text, vytvořit tabulku a nebo prezentaci, můžete na dokumentech spolupracovat v týmu a nebo je rychle publikovat na webu nebo v blogu.

Webové aplikace dnes stávají díky masovému rozšíření vysokorychlostního připojení k internetu a stále se zvyšující rychlostí a spolehlivostí linek a výkonu serverů běžnou záležitostí. Například lokální e-mailové klienty ve svém počítači už možná většina uživatelů vůbec nepoužívá a využívá buď webové rozhraní některé z freemailových služeb nebo proprietární webové rozhraní pro Microsoft Outlook, Novell GroupWise či další. Běžně používané jsou i webové bankovní aplikace a jsou již zcela zapomenuty bankovní aplikace, které bylo nutno instalovat na lokálním počítači. Použití webových aplikací umožňuje práci z libovolného k internetu připojeného počítače s webovým prohlížečem a nemusí jít jen o klasický osobní počítač nebo notebook, ale i o stále populárnější PDA nebo mobily.

Vývoj služby Google Dokumenty

Online kancelářské aplikace nejsou ale vůbec nic nového, jak by se mohlo zdát. První pokusy vznikaly v době, kdy se o Web 2.0 ještě vůbec ani netušilo, stejně jako o tak masivním rozšíření Internetu vůbec.

V letech 1997 až 1999, tedy v době, kdy se objevovaly teprve první freemaily s webovým rozhraním, se o online kancelářské aplikace pokoušelo i několik renomovaných výrobců software jako Lotus s eSuite či Corel s Office for Java, ale evidentně příliš předběhli dobu. Tehdejší záměry s tenkými klienty či NC (Network Compuiting) přese všechna očekávání nevyšly a z nabízených či připravovaných online kancelářských balíků se nestal žádný Microsoft Officekiller.

Jako první aplikace z dnešního balíčku Dokumenty Google se objevil koncem roku 2005 online textový editor Writely, tehdy ještě jako produkt společnosti Upstartle, LLC. Akvizice ze strany společnosti Google následovala už v březnu 2006. K textovému editoru přejmenovaného na Google Docs se o pár měsíců později připojil tabulkový kalkulátor Google Spreadsheets, který byl nejprve bez možnosti tvorby grafů.

Textový editor online
Google Dokumenty: textový editor

České lokalizace obou produktů jsme se dočkali o rok později v červnu 2007. Ale ani tato dvojice nebyla ještě důstojným konkurentem dominantnímu stolnímu kancelářskému balíku Microsoft Office, tou se stala až sada Google Apps uvedená v únoru 2007. Google Apps provozujete na vlastní doméně a jde tedy o skutečně komplexní balík vhodný pro malé firmy, školy či neziskový sektor. Pro české uživatele bylo ale rozhodující září 2007, kdy byl uveden balík Google Apps v češtině. Zatímco Dokumenty Google jsou nabízeny od počátku zdarma, Google Apps jsou nabízeny i ve verzi Premiere, kde za 25GB poštovní schránku, nepřetržitou asistenci, včetně telefonické podpory pro případ kritických problémů a další doplňky, zaplatíte 40 eur za uživatelský účet ročně.

tabulkový kalkulátor s chatem
Google Dokumenty: tabulkový editor

Důležité doplnění Dokumentů Google ale přišlo v září 2007, kdy se představil online editor Prezentace, ten již byl od počátku i v češtině. Připomeňme ještě pro úplnost, že v sadě Google Apps je nyní kromě trojlístku aplikací z Dokumentů Google i Gmail, dosud nelokalizovaný Kalendář (Calendar), komunikátor Talk, Úvodní stránka odvozená od iGoogle, jednoduchý editor WWW stránek včetně jejich hostingu Page Creator a nově také robustní redakční systém pro wiki Google Sites a komplexní aplikace pro správu domény. Zajímavou zatím nelokalizovanou verzí je Google Apps Team Edition, kde není zahrnut Gmail na vlastní doméně a tedy ani správa účtů, ale přihlašujete se libovolným e-mailovým účtem odjinud.

Preyentace jako každá jiná
Google Dokumenty: prezentace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,