Doktoři mají svou Wikipedii, jmenuje se Medpedia

Internetová veřejnost má k dispozici další oborovou webovou encyklopedii. Jmenuje se Medpedia, používá klasický wiki systém, na rozdíl od „velké“ Wikipedie se ale orientuje pouze na lékařskou vědu. Medpedia má ambice poměrně velké, její provoz totiž zaštiťují známé univerzity v Harvardu, Stanfordu nebo Berkeley.

Z technického hlediska se od Wikipedie liší také svým konzervativnějším přístupem, články totiž mohou editovat pouze skuteční profesionálové v oboru, laická veřejnost může změny pouze navrhovat odpovědnému editorovi. Každý autor se zároveň neskrývá za škraboškou anonymní internetové přezdívky, Medpedia vám naopak pro každého editora vygeneruje stručnou profesní vizitku.

Wikipedie je dnes již poměrně rozsáhlá a kvalitní, většinu termínů z Medpedie tedy logicky najdete i zde, ta druhá jmenovaná encyklopedie se ale soustředí pouze na zdravovědu – rozdíl je patrný třeba při zadání termínu „Calcium“ – Vápník. Medpedia jednoduše nebude brát v potaz průmyslové využití vápníku.

medpedia.png  wikipedia.png  wikipedie.png
Vápník na Medpedii, anglické Wikipedii a tuzemské Wikipedii

Medpedia byla oficiálně spuštěna včera, o její chod se stará několik desítek editorů a k dispozici bude pouze v laické angličtině pro každého návštěvníka a v odborné verzi pro profesionály z oboru.

Diskuze (6) Další článek: Jak ušetřit až 60 % za IT náklady?

Témata článku: , , , , , , , ,