Operační systémy | Windows 7

Dnes začal poslední rok života Windows 7. 14. ledna 2020 Microsoft ukončí podporu

Přesně za rok ukončí Microsoft rozšířenou podporu pro jeden z nejoblíbenějších systémů – Windows 7. Ten už pak nezíská žádné aktualizace, a to ani bezpečnostní. V případě, že bude objevena závažná chyba, budou uživatelé vystaveni riziku jejího zneužití.

Ukončení podpory se týká hlavně domácích uživatelů, kteří přijdou o jakoukoliv podporu ze strany Microsoftu, a co se týče bezpečnostních rizik, budou odkázání hlavně na svá antivirová řešení, i když i ta mají své limity.

Přechod na Windows 10 neláká

Jedno z možných řešeních je přejít na novější verzi systému. Co se týče firemních uživatelů, ti si mohou zakoupit rozšířenou podporu i po tomto datu, značně se ale prodraží.

Microsoft se snaží všechny převést na nejnovější Windows 10, což je podle jeho vlastních slov poslední velká verze tohoto systému. Aktuálně ho používá už více uživatelů, než populární Sedmičky, které stále ale nainstalované na více než 36 % počítačů po celém světě. To je mnohem vyšší číslo, než kolik měly ve stejné situaci Windows XP.

Je pravděpodobné, že mnoho uživatelů raději zůstane u svého staršího systému, než aby upgradovala. Nepomáhá tomu ani Microsoft, který možnost přejít zdarma již oficiálně ukončil a pověst Windows 10 kazí nepovedenými updaty či záborem většího místa na disku.

Za rok tak zřejmě nastane situace, kdy se velké množství lidí ocitne na nepodporovaném systému bez bezpečnostních záplat. Ten ale jako takový bude samozřejmě fungovat i nadále a s ohledem na jeho zastoupení na trhu je nepravděpodobné, že by ho znenadání zařízli i tvůrci softwaru.

Konec, ale možná opět s výjimkami

Připomeňme si ještě obdobnou situaci s Windows XP, kterým po ukončení rozšířené podpory rovněž zůstala docela silná uživatelská základna. Ačkoli již neměly vycházet žádné bezpečnostní aktualizace, při výskytu prvního vážnějšího problému Microsoft přece jen zareagoval a záplatu vydal. Poté to ještě několikrát zopakoval. Až o pár měsíců později vážné chyby již ignoroval s tím, že podpora Windows XP už opravdu skončila.

Diskuze (116) Další článek: Chrome i Firefox letos zablokují Flash Player. Ale nebojte, ještě půjde vrátit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,