Samsung | SSD | Úložiště

Disky v noteboocích budou rychlejší. Samsung už výrobcům nabízí rychlé SSD pro PCI Express 4.0

Samsung již dříve představil novou generaci SSD pro náročné – 980 Pro, který už obsahuje nový řadič a je kompatibilní s dvakrát rychlejším rozhraním PCI Express 4.0. Díky tomu se chlubí sekvenčním čtením až 7 GB/s. O zrychlení ale nepřijdou ani výrobci notebooků a počítačů. Právě pro ně si totiž Samsung podobně jako v minulosti připravil speciální OEM verzi, tentokrát s označením PM9A1.

Půjde rovněž o SSD do M.2 slotu o formátu 2280, přičemž maximální rychlosti sekvenčního čtení budou o trochu nižší než u modelu Pro – konkrétně až 6 GB/s. K dispozici budou v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB a zmíněná sekvenční rychlost čtení by měla být u všech stejná. Rozdíly pochopitelně budou u zápisu, který ovlivňuje počet čipů, respektive kapacita.

Zatím nejsou k dispozici bližší detaily z pohledu rychlosti zápisu a IOPS, ale pravěpodobně budou nižší než u modelu 980 Pro. Zároveň lze předpokládat, že podobnými parametry se bude pyšnit i levnější model 980 Evo, který ještě není k dispozici.

Podle informací webu IThome stojí 256GB model kolem 1 200 korun a Samsung už tato SSD začal používat v prvních noteboocích vlastní značky.

Váš názor Další článek: Podívejte se, co je uvnitř Apple Watch Series 6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,