diNovo Mini: klávesnice s touchpadem do dlaně

Ovládání PC „dálkáčem“ je neohrabané. Klávesnice je do obýváku zase moc velká. Logitech tedy obě zařízení zkřížil.

Zařízení, které by se dalo označit za křížence klávesnice s touchpadem a dálkového ovládání, představila na CES 2008 společnost Logitech.

Posloužit má především majitelům počítačů, které jsou v obýváku připojené k televizi. Podle průzkumů Logitechu totiž více než šedesát procent majitelů používá i tyto počítače k surfování po internetu, prohlížení fotografií či videa, nebo stahování a sledování videa.

DiNovo Mini má být malé zařízení, které nebude překážet v obýváku a budete s ním moci ovládat obývákový počítač z pohovky – dá se pohodlně držet oběma rukama a ovládat palci podobně, jako přenosné herní konzole. Malou klávesnici lze připojit k PC či k Playstation 3.

dinovo_35784_7_1.jpg dinovo_35787_7_1.jpg

Starší diNovo Edge by ostudu v obýváku rozhodně neudělala, přesto se pro své rozměry na konferenční stolek moc nehodí, a tak designéři Logitechu vyrobili menší periferii.

 dinovo_35790_7_1.jpg dinovo_35796_7_1.jpg dinovo_35797_7_1.jpg

Co asi člověka při pohledu na tuto novinku praští na první pohled do očí, je mohutný odklápěcí kryt z průsvitného tmavého plastu. Ten má chránit klávesnici proti nečistotám. Po zavření krytu se má klávesnice přepínat do úspornějšího režimu. Nevím, nakolik se tento nápad pozdává vám – sám jsem potkal řadu zařízení, u kterých tlačítka chránily podobné krytky či dvířka, většinou to ale bylo spíše k vzteku. Co víc, na svém místě držely asi po třetinu životnosti celého zařízení. V tomto případě se panty zdají celkem robustní, ale počet pádů, které v otevřeném stavu zařízení bez újmy snese, si ani tak raději netroufáme odhadovat.

dinovo_35778_7_1.jpg dinovo_35786_7_1.jpg

Klávesnice diNovo Mini zdědila po svém předchůdci řadu vlastností. Především je to charakteristický kruhový touchpad v pravé části. Úlohu tlačítek myši plní kulaté tlačítko v levém horním rohu, které se mačká palcem druhé ruky. Ovládání pomocí touchpadu je určitě příjemnější, než je tomu v případě klasických šipek či miniaturních pětisměrných křížů či joysticků. Ostatně přítomnost touchpadu na bezdrátové klávesnici přiměla určitě řadu zákazníků k nákupu diNovo Edge.

dinovo_35777_7_1.jpg

Oranžové podsvícení v jednom ze dvou možných režimů, kdy funguje v takzvaném „kurzor módu“, je pak dalším dědictvím po předchůdci. V druhém režimu „remote“, který slouží pro ovládání Media Center ve Windows Vista či Windows XP MCE, navazuje Logitech diNovo Mini na tradici ovladačů Harmony. Podsvícení reaguje na okolní světelné podmínky, v případě, že jsou dobré, se podsvícení vypíná pro snížení spotřeby.

K přepínání režimů se používá malý přepínač v pravém horním rohu. V prvním režimu pro ovládání kurzoru (kdy je přepínač vpravo) se většina funkcí tlačítek neliší od toho, co známe z běžných multimediálních klávesnic.

dinovo_1.png 

Oproti klasické klávesnici má ale přece jen o poznání méně tlačítek, některé znaky či funkce vyčarujete v kombinaci s klávesou FN. Na první pohled schází třeba klávesa Alt. Z dostupné dokumentace a fotografií to vypadá, že Logitech Alt jako „nepodstatné“ tlačítko vynechal – usuzovat se to dá třeba z toho, že pro trojhmat „Ctrl+Alt+Del“ slouží kombinace FN+Enter. Tomu, že by u Logitechu tímto krokem zazdili řadu běžně používaných klávesových zkratek (a prakticky znemožnili přístup do nabídky aplikací pomocí Altu) se až nechce věřit, třeba bude nakonec možné namapovat Alt na některou z kláves.

Ve druhém režimu „remote“, tedy dálkové ovládání, pak plní tlačítka klávesnice úlohu běžného Media Center ovladače. Podsvícení důležitých prvků se po přepnutí režimu změní na zelenou. Z touchpadu se stane čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed.

dinovo_2.png 

Pro komunikaci se zařízením slouží přiložený Bluetooth adaptér, který může být ukrytý spolu s baterií pod krytem na spodní straně ovladače. Na rozdíl od běžného „dálkáče“ není zapotřebí přímá viditelnost mezi ovladačem a snímačem, dosah zařízení má být asi deset metrů.

Dodávaný 950mAh Li-ion akumulátor má tuto klávesnici udržet při životě asi jeden měsíc. K dobíjení se používá dodávaný adaptér, který se zapojí do konektoru na straně. Zařízení by se mělo na trh dostat koncem února letošního roku asi za 150 dolarů. Oficiální doporučenou cenu pro ČR zatím neznáme, ale dá se předpokládat, že se přehoupne přes tři tisíce korun.

Doplněno: Oficiální doporučená cena od Logitechu je pro koncového zákazníka je 4 190 Kč s DPH, dá se ale předpokládat, že průměrná cena v e-shopech bude nižší.

Diskuze (7) Další článek: Revoluční myšlenka v internetovém vyhledávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,