Prohlížeče | Chrome | Strojové učení

Díky strojovému učení Chrome zachytí phishing, vylepší historii nebo schová notifikace

Google ukazuje, jak strojové učení zapojuje do praxe v Chromu. Všechno přitom funguje lokálně. Od března nový model identifikuje 2,5× více potenciálně škodlivých stránek a phishingových útoků. Tedy ve srovnání s dříve používaným modelem.

Letos v únoru Chrome rozšířil historii o tzv. cesty. Funkce umožňuje zmapovat směr brouzdání. Stránky v historii se tak seskupí podle témat (např. plánování dovolené na Šumavu) s tím, že se tak děje jen v pár vybraných jazycích, mezi nimiž čeština chybí. Chrome využívání strojové učení k identifikaci jazyka stránky. Cílem je nabídnout vám obsah ve vašem jazyce, stránky v případě potřeby překládá.

chrome ml (1).pngchrome ml (2).png

S další verzí Chromu si premiéru odbude jiný model strojového učení. Pro změnu bude odhadovat pravděpodobnost toho, že budete mít zájem o webem nabízené notifikace. Potenciálně nežádoucí žádosti schová. Z vyjádření Googlu vyplývá, že dnes jeho prohlížeč pravděpodobnost vyhodnocuje také, jenže to nedovede lokálně. Od příštího vydání se to změní.

V blízké budoucnosti strojové učení rozhodne o podobě navigační lišty. Týká se to pravděpodobně pouze mobilní varianty prohlížeče, kde je prostor pro tlačítka omezený. Chrome může vedle adresního řádku zobrazit pokaždé jiné tlačítko. Pokud vycítí, že byste rádi sdíleli, ukáže tlačítko pro sdílení, jindy zase zpřístupní např. hlasové vyhledávání. Vyhodnocování bude probíhat v reálném čase.

Zdroje: blog The Keyword

Diskuze (1) Další článek: Inženýr Googlu tvrdí, že jeho AI má rozum na úrovni dítěte. Vnímá a bojí se smrti. Firma to zpochybňuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,