Desktopový Android Remix OS. Toto měl vymyslet Google

  • Vyzkoušeli jsme Android pro běžné počítače s klávesnicí a myší
  • Ačkoliv má stále mouchy, prostředí vypadá skvěle
  • Podívejte se na komentovanou galerii

Aktualizováno: Vývojářská verze Remix OS pro PC je už k dispozici ke stažení.


Od chvíle, kdy Google před lety uvolnil Android pod svobodnou licencí (AOSP), se na scéně objevil celý zástup všemožných alternativních minipočítačů, set-top-boxů a přehrávačů s tímto operačním systémem.

Jenže to mělo jeden podstatný háček. Vývojáři zpravidla vzali ryze mobilní Android a nainstalovali jej na zařízení, které se ovládá úplně jinak – ať už běžným televizním ovladačem, anebo klávesnicí a myší. Suma sumárum, ergonomie těchto PC byla zpravidla šílená a nějaké vážně myšlené používání Androidu na desktopu zcela nemožné.

Jeremy Chau, Ben Luk a David Ko z Googlu však byli přesto přesvědčení, že Android má navíc a mohl by dobře sloužit i na desktopu. A tak vznikl startup Jide Technology a nyní již bývalí zaměstnanci internetové jedničky začali Android upravovat do podoby, kterou znáte z Windows, grafických linuxových distribucí a OS X. Začal se rodit Remix OS. Loni v létě se pak pánové z Jide konečně pochlubili s minipočítačem Remix Mini, který u nás prodává třeba TouchCentrum.

Vývojáři ukázali výsledky své práce i na letošním CESu – podívejte se na video od Tomáše – a v těchto dnech chystají uvolnit Remix OS i pro běžnou PC platformu. Tomáš přivezl bootovatelnou flashku s Remix OS 2.0 přímo z Las Vegas, a tak se můžeme na samotné prostředí desktopového Androidu na PC podívat zblízka a hlavně s předstihem.

Remix OS pro PC je založený na projektu Android-x86, takže živá distribuce bez problému naběhne na každém běžném počítači a laptopu. Jelikož má testovací klíčenka od Sandisku rozhraní USB 3.0, nabízí i dostatečnou rychlost.

Vývojáři portu Android-x86 už sice pracují na podpoře verze 6.0.1 Marshmallow, Remix OS 2.0 je ale postavený ještě nad stabilní verzí 64bitového Androidu 5.1.1. Po zapojení do PC nabídne buď režim živé distribuce, kdy se Remix OS spustí jako host a na médium se nebude nic ukládat, anebo jako přenosný počítač a veškerá data a konfigurace se bude ukládat na flashové úložiště. Prostoru v tomto případě není mnoho a skoro zaplněné 16GB médium bylo na hraně použitelnosti.

Nyní se už ale pojďme podívat, jak vlastně Remix OS vypadá a jestli se autorům podařilo ryze dotykové prostředí skutečně předělat pro myš a klávesnici. A jelikož obraz vydá za tisíc slov, prohlídku pojmeme opět formou komentované galerie. Otevřete první snímek a navigujte se klávesami vpřed a zpět, případně poklepem na navigační šipky přímo v galerii. 

Klíčenka a spuštění

RemixOS01.jpgRemixOS02.jpgRemixOS03.jpg
RemixOS04.jpgRemixOS05.jpgRemixOS06.jpg

Základní plocha a nabídka Start

RemixOS07.jpgRemixOS08.pngRemixOS09.png
RemixOS10.pngRemixOS11.pngRemixOS12.png
RemixOS13.pngRemixOS14.pngRemixOS15.png
RemixOS16.pngRemixOS17.pngRemixOS18.png

Remix OS má notifikační panel jako Windows 10

RemixOS19.pngRemixOS20.pngRemixOS21.png
RemixOS22.pngRemixOS23.pngRemixOS24.png

Správce souborů

RemixOS25.pngRemixOS26.pngRemixOS27.png
RemixOS28.pngRemixOS29.pngRemixOS30.png

Chrome a multitaksing

RemixOS31.pngRemixOS32.pngRemixOS33.png
RemixOS34.pngRemixOS35.pngRemixOS36.png
RemixOS37.pngRemixOS38.pngRemixOS39.png

Play Store

RemixOS40.pngRemixOS41.pngRemixOS42.png
RemixOS43.pngRemixOS44.pngRemixOS45.png
RemixOS46.pngRemixOS47.pngRemixOS48.png

Nastavení

RemixOS49.pngRemixOS50.pngRemixOS51.png
RemixOS52.pngRemixOS53.png
Diskuze (72) Další článek: Microsoft a Rambus spolupracují na vývoji kvantových počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,