Deset zapomenutých služeb Googlu

Knol, Wave, Orkut, Google Video... Pamatujete si ještě na tyto služby? Když je Google uváděl na trh, zdálo se, že pokoří svět, na mnohé z nich se ale už triochu zapomnělo. Možná je to škoda.

Google vyhledávač, Gmail, YouTube – to jsou všechno služby, které znáte, i když je třeba vůbec nepoužíváte. Takové štěstí ale zdaleka nemá každá novinka ze stáje internetové jedničky z kalifornského Mountain View. Ve více než desetileté historii Google představil hromadu aplikací a služeb, které se pár týdnů, měsíců a některé i těch pár let ohřívaly na slunci mediálního zájmu, pak ale zase rychle zapadly. Stále fungují, stále je můžete používat, vzpomene si na ně ale málokdo.

Podívejte se na desítku zapomenutých Google služeb a aplikací a v diskuzi pod článkem nám dejte vědět, jestli jsou to zapomenuté milníky i pro vás, nebo jestli je i nadále používáte a mají tedy stále šanci na svou malou renesanci.

Knol

Svou vlastní webovou encyklopedii spustil Google v polovině roku 2008 po několikaměsíčním testování. Oproti tradiční Wikipedii měla přinést především autorskou transparentnost, u každého záznamu totiž jasně uvidíte, kdo je jeho autorem a kdo se dále na tvorbě podílel. U Wikipedie je to mnohem složitější. V prvních měsících dával Knol určitou naději, že se stane zdařilým doplněním pro Wikipedii, na sklonku roku ale zájem pohasl. V roce 2009 překonala encyklopedie 100 000 záznamů a funguje dál, kdo z vás si ale vzpomene? Ty nejčtenější články na Knolu se dnes mohou pochlubit asi 300 000 čtenáři, což je ale při srovnání s anglickou Wikipedií zanedbatelné číslo. Knol je dnes k dispozici v několika jazycích, čeština zatím ale chybí. Seznam tuzemských autorů, kteří i přesto tvoří české zápisky, najdete třeba v tomto knolovém článku.

knol1.png  knol2.png
Google Knol v praxi

Wave

Vzpomínáte si na „vlnku“, se kterou Google poprvé vyrukoval na loňské konferenci I/O? Je to vlastně právě rok a mnozí byli tehdy přesvědčeni o tom, že se Wave stane konkurencí především pro sociální sítě a Facebook. Skutečnost byla nakonec jiná a Wave si to zamířil spíše do pracovních týmů, které díky němu mohou velmi snadno komunikovat v reálném čase. Na podzim ale bublina kolem „vlnky“ splaskla a malé renesance se vlastně dočkala až nyní, kdy Google konečně nabídl Wave všem, kteří museli doposud na webu hledat pozvánky. Mnozí z nich ale byli zklamaní, čekali totiž díky mnoha mediálním fámám něco úplně jiného.

wave.png  wave.png
Splnil vaše očekávání?

Orkut

Orkut není špatná komunitní služba. Možná by mohla být i úspěšná, to by ale nesměl existovat ten „zákeřný“ Facebook. Ještě než stačil Orkut vyrašit, pohřbila ho vlna zájmu o Zuckerbergův projekt a Orkut tak dodnes přežívá zejména v latinské Americe a Brazílii. Přesto je k dispozici i v češtině, kdo ale bude používat komunitní službu, kde chybí to nejdůležitější – česká komunita.

orkut1.png
Orkut rozumí česky, komunitě na Facebooku ale nemůže konkurovat

Google Video

Videoportál od Googlu je relikt a vzpomínka na dobu, kdy tu ještě nebyl YouTube, nebo možná kdy ještě nepatřil do rodiny Google.Google ho už před více než rokem definitivně odpískal, nyní tedy slouží pouze jako úložiště, nové videa do něj ale už nenahrajete. Subdoménu video.google.com pak obsadil běžný vyhledávač.

videogooglecom.png  videogooglecom.png
Z původního videportálu se stal prostý vyhledávač, videa tu ale stále najdete

Desktop

Google Desktop, tedy lokální Google vyhledávač pro běžný desktop a postranní panel s miniaplikacemi byl skutečné terno v době Windows XP. Desktopu se dařilo a postupně vítězil i nad ostatním systémy, které umožnily vkládat na plochu drobné miniaplikace – třeba Konfabulator (později Yahoo Widgets). Dnes už se ale takové pozornosti netěší, miniaplikace z plochy postupně mizí, případně mnozí vsadili na nativní postranní panel z Windows Vista a 7.

google desktop.png
Miniapliakce pro Google Desktop

Notebook

Aplikace pro ukládání výstřižků z webových stránek měla podle původních plánů skončit už loni v zimě, kdy se internetem šířily zprávy, že Google zastavil vývoj této vcelku zajímavé služby, Notebook ale v každém případě funguje dál. Otázkou zůstává, kolik lidí o něm vlastně ví. Služba vám umožní pomocí doplňku prohlížeče nebo skrze systémovou schránku kopírovat části webových stránek, obrázků a textů do speciálního úložiště. Notebook se hodí třeba pří hledání informací na webu, při přípravě dovolené nebo při hledání informací třeba pro diplomovou práci – vše zajímavé si prostě zkopírujete do poznámkového bloku a vrátíte de k tomu až později.

notebook.png  notebook.png
Označili jste hvězdičkou v Google mapě nějaké místo? Najdete ho i v Notebooku. Zároveň do
něj můžete vložit celé kusy zkopírovaných stránek včetně obrázků

Directory

Google je fulltextový vyhledávač. Zadejte, co potřebujete a možná to najdete. Byl takový odjakživa jako určitá odpověď na katalogové vyhledávače typu Yahoo nebo starého Seznamu. Katalogový vyhledávač (používá dobrovolníky sestavovaný adresář Open Directory Project) ale nabízí i on, ačkoliv o něm mnozí nemají nejmenší tušení. Jmenuje se jednoduše Directory a najdete na adrese directory.google.com.

directory.png
Starý dobrý katalog má i Google

Alerts

Služba nabízí periodické zasílání výsledků z vyhledávače na zadané téma. Pokud vás tedy bude zajímat třeba termín „Android 2.2“, Google vám pošle souhrn článků, které zaznamenal.Alerts funguje ve formě poštovního „newsletteru“ a také jako RSS zdroj.Nicméně ani Alerts seu nás nedokázal příliš prosadit, dnes ho totiž hravě zastoupí většina agregátorů, Twitter nebo Google Reader.

alerts.png
Google vám pošle mail, když najde, co hledáte

Sites

Redakční systém od Googlu (u nás známý jako Weby Google) má za sebou už několik let provozu, zatím se ale uchytil spíše v rámci firemního ekosystému Apps. Pro běžného uživatele nemá příliš smysl, pro tyto účely je totiž příliš komplexní a hravě ho nahradí běžná statická webová stránka. Není tedy divu, že v žebříčku nejpopulárnějších redakčních systémů u nás by jej hravě překonal Wordpress, Drupal a další.

01.PNG 02.PNG 03.png 04.PNG
Vytvoření vlastního webu je otázkou minuty, mnohem delší čas strávíte plněním obsahu

Buzz

Mikroblogovací služba Buzz je svým napojením na Gmail poměrně unikátní, vstoupila ale do vod, které pevně okupuje Twitter, Facebook a další služby včetně slábnoucího Friendfeedu. Není se tedy čemu divit, že po první vlně obrovského zájmu nyní musí Buzz bojovat.

buzz.png
Mikroblogovací služba sloučená s e-mailem

Groups

Google nabízí velmi propracovaný systém diskuzí Groups, když se ale podíváte do katalogu těch českých, není to zrovna sláva. Češi se tedy buď vyhýbají Google Groups, nebo je už možná doba podobných fór ta tam.

groups1.png 
V České republice se na Google Groups moc nediskutuje,
fóra u nás pevně ovládá phpBB

Na jaké další aplikace a služby Googlu jste už zapomněli? Pochlubte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (37) Další článek: Google daroval světu kodek v hodnote 120 miliónů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,