Deset tipů na nejlepší online dárky [Vánoce 2012]

Pod stromeček můžete geekům nadělit novou myš, klávesnici, monitor, notebook, krabici s vysněným programem, ale také poukázku na věc, kterou stáhnete z internetu.

Vlastní doména

Vlastní doména zůstává i po letech evergreenem, který neurazí. Na vlastní internetové doméně dnes nemusíte provozovat rovnou nějaké složité webové stránky, ale můžete ji používat třeba ve svém vlastním e-mailu. Bezplatné provázání služby s uživatelskou doménou nabízí třeba Microsoft (Custom Domains) a hromada dalších služeb. Google doposud nabízel také svůj Apps, kdy jste si mohli na doménu navázat třeba Gmail, tato služba je však pro nové zákazníky už zpoplatněná.

Doménu ale nakonec můžete dát i jako dárek pro běžné uživatele, kteří rozhodně nehodlají nic složitě nastavovat. Umožňuje to třeba služba Superstránka.cz od Active 24, kterou můžete blízkým koupit ve formě dárkového certifikátu. Nový majitel získá doménu a jednoduchou webovou prezentaci, kterou může použít jako jednoduchou webovou vizitku. Superstránka je zdarma, musíte ale zaplatit českou doménu, za kterou si Active 24 účtuje 215 korun s DPH.

Superstránka.png
Superstránka jako česká variace na zahraniční služby About.me a další

Cena českých domén se u nás pohybuje v rozmezí od stokoruny do dvou stovek, přičemž se můžete setkat s tím, že první rok je u některých registrátorů levnější třeba v rámci marketingové akce.

U podobných darů tedy myslete na jednu podstatnou věc. Internetovou doménu si pouze pronajímáte na určitý časový úsek. Zpravidla po roce pak tedy může být nový majitel nemile překvapen.

Cena: Česká doména se prodává zpravidla za 100 až 200 korun podle registrátora a dlouhodobých akcí.

Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,