Deset novinek, pro které si zamilujete Hotmail

Webový pošťák od Microsoftu se na podzim dočkal několika zajímavých novinek. Vybrali jsme desítku, která vás možná přesvědčí, že rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tento článek je publikován v rámci parnerské sekce Microsoft TechNet. Autorem je odborník na danou problematiku přímo z Microsoftu.

Minulý měsíc Microsoft v relativní tichosti aktualizoval svého webového pošťáka Hotmail. Aktualizace se zaměřuje zejména na nedávno vyhlášenou válku proti graymailu. Pokud vás zajímá co je to graymail, pak vězte, že se jedná o zpravodaje, bulletiny, obchodní nabídky a podobné maily, které sice nejsou spamem (protože jste kdysi kdesi jednou odklepli, že od tohoto obchodu chcete něco koupit a součástí registrace bylo i přihlášení k odběru novinek), ale nejsou ani příliš vítané, protože už jsou pro vás dávno neaktuální. Pokud svou e-mailovou adresu používáte pro přihlašování k internetovým obchodům často, není problém zaplnit si polovinu mailové schránky pouze takovýmito nabídkami. A proti tomuto jevu Hotmail bojuje.

V tomto článku najdete deset způsobů, jak nový Hotmail bojuje proti graymailu, zároveň ale i deset bodů, které vás možná přesvědčí Hotmail vyzkoušet. V mnoha případech se totiž jedná o funkce, které ostatní služby na trhu nemají.

1. Přehledná doporučená pošta díky plánovanému úklidu

Pokud máte ve své schránce spoustu pošty od jednoho odesilatele (typicky zpravodaje) a chcete mít k dispozici pouze několik aktuálních e-mailů (staré vás nezajímají, protože jsou neaktuální), můžete využít funkci plánovaného úklidu a můžete si například ponechat pouze poslední zprávu od daného uživatele a ostatní smazat. Nastavení se uloží a následně funguje automaticky. Po přijetí dalšího mailu se předchozí mail smaže. Aktivace funkce úklidu je jednoduchá, stačí vybrat odesilatele a v horní liště rozhraní vybrat položku Uklidit – Naplánovat úklid.

Hotmail obrázky/Foto1.jpg
Elektronická uklizečka nemusí jen mazat, dokáže staré zprávy i přesunout do vybrané složky

2. Automatické mazání starých zpráv

Nastavení plánovaného úklidu umožňuje kromě zachování poslední zprávy i možnost automatického mazaní po určité době. Je to tedy opět funkce, která je cílená na zpravodaje a obchodní nabídky, které typicky po deseti dnech přestávají být aktuální a užitečné. Díky naplánovanému úklidu už se o starší zprávy nemusíte starat, Hotmail je totiiž automaticky přesune do vybrané složky, nebo rovnou smaže.

3. Odhlášení jedním kliknutím

Stává se nám to všem: zaregistrujeme se na e-shopu pro nákup jedné věci, začneme odebírat zpravodaje, které nás časem přestanou zajímat, ale tak nějak nemáme sílu a čas najít ten správný link a odhlásit se. A zpravodajů přibývá a přibývá…

Ovšem nikoliv pokud máte Hotmail. U zprávy identifikované jako zpravodaj stačí opět využít horní menu, konkrétně položku Uklidit – Odhlásit odběr. Kromě samotného odhlášení zpravodaje můžete rovněž odstranit všechny zprávy od daného uživatele ze složky doručené pošty, čímž lze velice efektivně pročistit schránku.

Hotmail obrázky/Foto2.jpg
Rychlé odhlášení otravných automatů

4. Vlaječky na prvním místě

Opačným protipólem nevyžádaných zpravodajů jsou důležité zprávy, které je pro nás těžké dohledat v záplavě nepotřebného balastu. Pro zvýraznění těchto zpráv používáme nejrůznější figle: označení zprávy jako nepřečtené, zvýraznění pomocí kategorie, přeposílání sám sobě a podobně. Nic podobného už není potřeba dále provádět – nyní stačí jednoduše u důležité zprávy nastavit vlaječku příznaku. Takto označená zpráva bude neustále nahoře v seznamu mailů, a to až do doby, než příznak odstraníte. Ostatně celé fungování je krásně vidět na videu.

 

5. Rychlé zasílání fotogalerií a celých alb

Miliony lidí na celém světě posílají každý den fotografie svým přátelům, kolegům a známým. Pokud k takovému sdílení použijete Hotmail, můžete během vytváření zprávy e-mail jednoduše změnit na fotoalbum, které pro ukládání využije službu SkyDrive. Do jednoho e-mailu tak bez problémů přidáte stovky fotografií ve vysoké kvalitě, automaticky vytvoříte hezkou  zprávu a ještě můžete přímo v mailu změnit název fotoalba.

Hotmail obrázky/Foto3.jpg
Snadno odešlete hromadu fotografií, vytvoří se totiž pro ně speciální galerie na SkyDrive

6. Přílohy na SkyDrive

Podobně jako v předchozím případě můžete využít úložiště SkyDrive i pro jakékoliv jiné přílohy. Chcete mailem poslat něco, co je příliš velké pro klasickou zprávu? Žádný problém. Pokud při vytváření zprávy přidáte přílohy, jejichž velikost překračuje povolený limit, Hotmail vám automaticky nabídne možnost uložit tuto přílohu online na SkyDrive.

Hotmail obrázky/Foto4.jpg
Snadno odešlete také rozměrné soubory, které by se do přílohy jinak nevlezly

A pokud se vám možnost ukládat přílohy na SkyDrive zalíbila, můžete si v nastavení změnit chování Hotmailu tak, že bude na SkyDrive ukládat přílohy automaticky bez nutnosti volby při každém novém mailu.

Hotmail obrázky/Foto5.jpg'
Na SkyDrive se může automaticky ukládat jakákoliv příloha

7. Chytré zpracování zpráv pomocí Rýchlých akcí

Pro ještě rychlejší zpracování a roztřídění pošty je v Hotmailu k dispozici funkce Rychlé akce. Pokud v seznamu mailů najedete myší na libovolnou zprávu (bez nutnosti kliknutí, opravdu i ve webovém rozhraní stačí na danou zprávu pouze zabrousit kurzorem), zobrazí se vám tlačítka rychlých akcí, přičemž standardně je k dispozici možnost označit zprávu jako nepřečtenou, označit příznakem (viz bod čtyři) či vymazat. Jelikož toto nastavení nemusí vyhovovat všem uživatelům, máte v novém Hotmailu možnost nadefinovat si rychlé akce podle vlastního uvážení, přičemž k dispozici máte možnost přesunu do jiné složky, kategorizace, úklidu (viz body jedna a dva) a přesunu do nevyžádané pošty.

Hotmail obrázky/Foto6.jpg
Rychlé akce jsou speciální tlačítka u zprávy, která provedou připravenou úlohu

8. Rychlá práce se složkami

Zpětná vazba od uživatelů ukázala, že správa složek a podsložek je jednou z kritických oblastí při využívání e-mailu. Proto i zde došlo k vylepšení a tvorba nové složky je otázkou jednoho kliknutí v levé části obrazovky. Příjemnou funkcí je možnost přesouvání složek a podsložek pomocí myši. Stejně tak jako můžete přetahovat jeden či více mailů.

Hotmail obrázky/Foto7.jpg
Složky rychle vytvoříte a přetáhnete myší

9. Hotmail pro Android

Hotmail snadno nastavíte na telefonech s Windows Phone. Novinkou je ovšem klient pro telefony s Androidem, který je k dispozici na Android Marketu. Mimo jiné můžete:

  • Využít push notifikaci a mít tak okamžitě informaci o novém e-mailu
  • Synchronizovat kalendář a kontakty
  • Zobrazovat složky i podsložky v Hotmail účtu
  • Posílat fotografie pomocí Hotmailu
  • Být připojen k více Hotmail účtům najednou
  • Odesílat, přijímat a prohlížet přílohy
Hotmail obrázky/Foto8.jpg
Jsou podporovány verze Androidu 2.1 až 2.3.3

10. Aliasy ve službě Hotmail

Poměrně hodně lidí si svou hlavní e-mailovou adresu chrání jako oko v hlavě a pro nákupy na e-shopech používá další e-mailový účet. S Hotmailem se tato činnost stává podstatně jednodušší, protože nemusíte tvořit kompletní novou e-mailovou schránku včetně nutné registrace, vyplňování osobních údajů a podobně. Prostě si vytvoříte další e-mailovou adresu neboli alias k vaší stávající poštovní schránce. Aliasů můžete mít více a tak není problém mít jednu trvalou adresu pro komunikaci s přáteli a známými, další alias pro nákup v e-shopech, jiný pro doručování zpravodajů atd.

Tvorba nového aliasu je skutečně jednoduchá, v levém sloupci u složky Doručená pošta kliknete na pložku Nastavení a vyberete možnost Vytvořit alias ve službě Hotmail. Následně zadáte vybraný alias a vyberete si doménu, na které bude daný alias fungovat. Poté už stačí kliknout na tlačítko Vytvořit alias.

Hotmail obrázky/Foto9.jpg
Více e-mailů k jedné schránce – třeba dočasných pro spam

Služba zkontroluje, zda je zadaná e-mailová adresa volná, a pokud ano, zbývá už jen volba, zda poštu pro daný alias chcete směřovat do zvláštní složky nebo přímo do doručené pošty.

Hotmail obrázky/Foto10.jpg
Poštá z alternativní adresy může skončit ve vybrané složce

Pro další informace o výše zmiňovaných novinkách navštivte stránku Jak vypadá vaše schránka?

A ať už Hotmail používáte nebo teprve hodláte vyzkoušet, Je čas podívat se na Hotmail z jiného pohledu.

Autor: Tomáš Kantůrek, Microsoft

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (75) Další článek: Čtečka Cybook Odyssey s velmi rychlým inkoustem [CES 2012]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,