Deset nejlepších notebooků roku

Minulý rok byl bohatý na zajímavé notebooky. Vybrali jsme pro vás desítku nejlepších strojů, které svou technologickou vyspělostí předčily ostatní.

Notebooky již předběhli stolní počítače v prodejích a i proto se setkáváme se stále větším počtem nových modelů. Vybrat desítku nejlepších notebooků nebylo lehké a na seřazení jsme si již ani netroufli. Nebylo by snad ani možné, protože jde o modely různých kategorií a požadavky uživatelů jsou stejně různorodé jako jejich vlastnosti. Proto jsou seřazeny podle abecedy.

Apple MacBook

Nová reinkarnace nejprodávanějšího Macu si zaslouží velkou pochvalu. Jde o více než důstojného nástupce levných plastových MacBooků, kterým již docházel dech v tvrdé konkurenci. Novinka oslovuje hliníkovým Unibody, malou tloušťkou, vzhledem i stylovostí, kterou má jablečná firma tak trochu v genech. Ačkoliv se zvýšila i cena, tak užitná hodnota stoupla ještě výrazně víc. S čipovou sadou nVidia GeForce 9400M, pevným tělem a dobrou výdrží jde o jeden nejlepších notebooků ve své kategorii.

macbook.jpg 
Apple MacBook

Tip: Více informací o notebocích MacBook a MacBook Pro

Apple MacBook Air

Obálkový notebook z hliníku je jeden z nejtenčích a nejlehčích 13,3“ notebooků. Po stránce hmotnosti patří do kategorie ultrapřenosných počítačů a je mírnou náplastí na neexistující malý Mac. Zákazníky oslovuje především designem a štíhlostí, nezaostává však ani v dalších kategoriích. Má jeden z nejvýkonnějších procesorů mezi nejmobilnějšími notebooky, na druhou stranu je však penalizován zoufale pomalým 1,8“ diskem. SSD jako volitelná součást stojí spolu s ještě rychlejším procesorem 17 tisíc korun. Navzdory těmto neduhům jde o výborný stylový notebook.

macbook_air.jpg
Apple MacBook Air

Tip: Více informací o Apple MacBook Air

Asus Lamborghini VX3

Drobný notebook napakovaný výkonem. Tak lze jednoduše charakterizovat VX3 – licencovaný produkt s logem býka legendární značky sportovních vozů. Všechno ladí – myš, podložka, dvojice baterií v základu a kůži potažené dlaňové opěrky i brašna. Pokud hledáte notebook, který zaujme téměř každého, je to dobrá volba.

asus_vx3.jpg
Asus Lamborghini VX3

Tip: Více informací o Asus Lamborghini VX3

Dell Latitude E6400

Novou řadu firemních Dellů dobře reprezentuje 14,1“ model E6400. Obsahuje zřejmě všechny z nových vlastností a vylepšení řady Latitude E. Odolná konstrukce, podsvícená klávesnice nebo platforma Centrino 2 k nim nesporně patří. Podobně jako ostatní výrobci i Dell vytěžil z nových technologií nižší spotřebu, kterou v případě kombinace s velkou kapacitou baterií můžete proměnit v extrémně dlouhou výdrž na baterie. Samozřejmostí je celá sada různorodých dokovacích stanic, podstavců a dalšího příslušenství.

dell_e6400.jpg 
Dell Latitude E6400

Fujitsu Siemens Lifebook P8020

Profesionální notebook z řady Lifebook jsou rozděleny do kategorií a P v tomto případě označuje nejmenší modely. Tento překvapivě malý 12“ notebook je téměř ideální pravou rukou pro častou práci mimo kancelář. Má poměrně netradiční vzhled – tedy minimálně ve srovnání s ostatními Lifebooky, které jsou charakteristické světlejší barvou a funkcionalistickými tvary. Pár designérských výstřelků zdědil Lifebook P po luxusní modelové řadě Q, kterou nahrazuje.

fsc_lifebook_p8020.jpg
Fujitsu Siemens Lifebook P8020

S nekompromisní výbavou, která v základu zahrnuje například i 7200otáčkový disk a v lepší konfiguraci přidává UMTS modul, 4 GB paměti a 320, přichází i poněkud vyšší cenovka přes 50 tisíc korun. I navzdory nemalé ceně lze tomuto prckovi přisoudit dobrý poměr ceny a výkonu – za mnoho peněz je v tomto případě i mnoho muziky.

HP EliteBook 6930p

Již samotný název napovídá, že jde o notebook z nejvyšší třídy. HP uvedlo notebooky řady EliteBook s cílem prezentace jejich výjimečnosti či exkluzivních parametrů. Nutno konstatovat, že to je v tomto případě i více než jen marketing. Hliníkové povrchy s výbornou povrchovou úpravou, odolné kryty displeje a množství drobných detailů pro zlepšení každodenní práce s notebookem.

HP EliteBook 6930p.jpg 
HP EliteBook 6930p

Model 6930p má 14,1“ displej a je založen na platformě Centrino 2 a lze si jej vybrat v různorodých konfiguracích. S grafikou Intel nebo ATI, klasickým diskem či špičkovým SSD od Intelu, normálním WXGA rozlišením nebo i WXGA+ či LED podsvícení. Svou výjimečnost pak potvrzuje možností dosáhnout až 24 hodin výdrže.

Lenovo ThinkPad X200

Nejmenší ThinkPad nahrazuje X61 – poslední model s displejem 4:3. Ano, novinka má 12,1“ širokoúhlé LCD, které umožnilo osadit do tohoto prcka ještě lepší klávesnici, než měla X61. Stačí si vybrat verzi – čistou X200 s výkonnými komponenty, úspornou a štíhlejší X200s s pomalejším procesorem nebo i X200 tablet. Jde o jeden z nejlépe hodnocených malých notebooků roku, který bohatě vynahradí každou korunu ze své nemalé ceny.

thinkpad_x200.jpg 
Lenovo ThinkPad X200

Tip: více informací o Lenovo ThinkPad X200

Lenovo ThinkPad X301

Lehký, výkonný a nekompromisní. Tak jej vnímá výrobce a lze s ním souhlasit. Poctivá konstrukce a špičková ergonomie kombinovaná s nízkou hmotností a dlouhou výdrží. V nové verzi X301 s ještě větším SSD diskem, který tvoří velkou část nemalé ceny tohoto černého prince a digitálním výstupem na monitor, který u X300 dost chyběl. Příchod X301 má ještě jednu výhodu – X300 zlevnila na 40 tisíc korun, což je výborná cena.

thinkpad_x300.jpg 
Lenovo ThinkPad X300

Tip: více informací o Lenovo ThinkPad X301

Sony VAIO VGN-Z11XN/B

Notebooky VAIO často vzbuzují dojem hračky ze sci-fi filmu a Z11 není výjimkou. Extrémně lehkému notebooku s výbornou výdrží nechybí ani výkon. Využívá totiž jednu z nejlepších vlastností platformy Centrino 2 – možnost přepnout z integrované na dedikovanou grafiku za jízdy. Vyberte si – Intel X4500 nebo GeForce 9300M GS. Za téměř úchylný lze považovat i 13,1“ displej s neuvěřitelným rozlišením 1 600 × 900 bodů.

sony_z.jpg
Sony VAIO VGN-Z11

Tip: více informací o Sony VAIO VGN-Z11XN/B

Toshiba Portégé R600

Nástupce legendární super tenké a lehké R500. Nepřináší mnoho změn – aktualizace konfigurace na nejmodernější komponenty však docela stačí pro udržení exkluzivního statusu. Transreflexní displej, úsporný provoz a kvalitní klávesnice jsou největšími výhodami tohoto počítače, který je takovým „netbookem“ pro dospělé.

Portege_R600_front_view_open_right.jpg
Toshiba Portégé R600

Tip: Jak vybrat notebook do 20 000 Kč a neudělat chybu

Levné mini notebooky

V tomto výběru nenajdete žádný z levných mini notebooků, které jsou ale nepochybně jedním z fenoménů roku 2008. Podrobně jsme se problematice jejich výběru spolu s hodnocením parametrů a vlastností všech zajímavých modelů na trhu věnovali před měsícem - Co musíte vědět o mini noteboocích, než si některý koupíte.

minintbs.jpg

Další ze zajímavých notebooků z roku 2008 se bohužel nedostali na náš trh, a proto si nezasloužili místo ve výběru. Týká se to hlavně větších výrobců – typicky HP, Dell nebo i Lenovo a souvisí s náklady na lokalizaci ve srovnání s předpokládanými prodeji.

Diskuze (52) Další článek: Jak získat kontrolu nad infrastrukturou klientských počítačů pomocí Windows Vista

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,