Deset nejdůležitějších událostí roku 2010

Letošní rok byl na události možná zdánlivě trošku skromnější. Nebyl tu žádný Windows 7 ani přelomové webové služby. To je ale skutečně pouze zdání. Přesvědčte se sami.

Je tu poslední týden kulatého roku 2010 a čas na další prosincové bilancování. Tím prvním bude souhrn nejpodstatnějších událostí za uplynulý rok. Na první pohled se může zdát, že se toho vlastně zase až tak moc nestalo. Microsoft nevydal novou verzi Windows a obecně programátoři desktopového softwaru nepředstavili ani jednu globální superstar. Microsoft letos sice vypustil alespoň novou verzi Office 2010, nový Live Essentials a stejně tak výrobci linuxových distribucí inkrementovali čísla svých tučňákových Linuxů, nicméně ani v jednom případě se nejednalo o skutečnou revoluci – posun do nějaké zcela nové roviny.

To ale neznamená, že by snad byl rok 2010 nudný. Stalo se toho až až a já vybral deset událostí, které svět IT ovlivnily (nebo brzy teprve ovlivní) nejvíce. Možná ale objevíte ještě lepší a důležitější „špeky“ a já vás tímto prosím, abyste se s nimi podělili v diskuzi pod článkem.

Takže co se vlastně stalo v tom hektickém roce 2010? Nečekejte pořadí nejdůležitějších událostí – následující seznam je seřazený spíše chronologicky.

1. Fenomén Petr Hejl & Nový hledač

Na začátku roku vysílala Česká televize druhé kolo investorské reality show Den D. Z kraje února v ní se svým projektem Nový hledač vystoupil i tehdy neznámý Petr Hejl, který tvrdil, že jeho algoritmus pokoří i Google a další světové vyhledávače. Z Petra Hejla se po odvysílání pořadu stala celebrita internetových diskuzí, natočili jsme s ním speciální Týden Živě a nakonec se stal i žhavým želízkem předávání výročních cen Křišťálová Lupa. Dnes má pan Hejl několik záznamů na nejrůznějších „wiki“ encyklopediích včetně Exotopedie a český internet stále čeká na realizaci jeho investorského záměru.

2. Google a Čína

Krátce po zveřejnění projektu Nový hledač ohrozil Google ještě jeden hráč – a trošku mocnější. Po několikaměsíčních útocích na Gmail americký hegemon pohrozil, že opustí miliardový čínský trh. Firma totiž útoky vysledovala až do Číny, což nedávno potvrdily i uniklé diplomatické depeše na Wikileaks, a jako první globální firma chtěla Čínu přinutit, aby uvolnila svou přísnou cenzuru. Jak to nakonec dopadlo, už víte. Google své vybrané služby přestěhoval do legislativně svobodnějšího Hongkongu a z části operuje právě odtud. Šalamounské rozhodnutí ale zároveň i důkaz toho, že svět internetu a zvláště webu je už natolik mocný, že se dotýká diplomacie a zahraniční politiky. Do sporu totiž tehdy zasáhli i ti nejvyšší představitelé obou zemí a z internetu se stalo regulérní kolbiště ekonomické války.

3. Internet Explorer 9

V úvodu jsem sice napsal, že byl letošní rok skoupý na skutečně nový software, Internet Explorer je ale světlou výjimkou. Už na sklonku roku 2009 se vědělo, že Devítka bude úplně jiná a že se po více než deseti letech schyluje k menší senzaci. Vývoj a způsob prezentace microsoftího prohlížeče se skutečně zcela změnil. Microsoft začal vydávat veřejné testovací verze Platform Preview a slíbil, že hotový prohlížeč porozumí moderním webovým standardům. Nakonec Microsoft i aktivně vstoupil do standardizace webu pod hlavičkou W3C. Ve výkonnostních testech prohlížeč srovnal krok s konkurencí, a i když se stále jedná o testovací verzi plnou chyb, příští rok svět webových prohlížečů pravděpodobně přijde o letitého otloukánka. IE9 sice stále nebude umět hromadu věcí, ale to je při tom obrovském technologickém skoku od IE8 tak trochu jedno.

beauty of the web.png
V září poslal Microsoft novináře z celého světa do San Francisca, aby jim ukázal... betaverzi
I z toho je patrné, že IE9 pro Microsoft není jen „prostě další verze prohlížeče“

4. Hardwarová akcelerace webu

A s Internet Explorerem 9 souvisí ještě jedno téma končícího roku – hardwarová akcelerace vykreslování webových stránek. Poprvé o něm ve velkém začal mluvit Microsoft a hojně celý fenomén propagoval právě skrze vývojové verze IE9, které dnes vykreslují pomocí grafické karty prakticky úplně všechno a díky absenci multiplatformity i zatím stále nejlépe ze všech (optimalizace pro jeden jediný systém a Direct3D je prostě jednodušší). Dnes už ale zároveň víme, že si s částečnou akcelerací pohrává Firefox a už nějaký pátek akceleruje také Safari a Chrome. Příští rok se tedy z hardwarové akcelerace webových stránek stane norma, což možná povede k větší popularizaci nových multimediálních webů.

5. Android

Na podzim roku 2008 představil Google svou mobilní platformu Android a záhy se objevil i první telefon G1 od HTC. V roce 2009 hrál Android na mobilním trhu druhé housle a zaujal především geeky a technoidy. Zároveň se na trhu pohybovalo jen několik málo modelů s malým displejem a slabším výkonem. Vše se změnilo až letos. Na začátku roku Google představil gigahertzový Nexus One a pak se už roztrhl pytel s hromadou dalších výkonných a rozměrných telefonů s Androidem. Systém se v průběhu měsíců dostal do všech cenových kategorií chytrých telefonů, oslovil masy a dnes se z něj stala platforma s nejrychlejším tržním růstem. Docela slušný výsledek po dvouleté produkční existenci, nemyslíte?

nexus 1.png
Nexus One byl prvním představitelem druhé generace androidích telefonů
Ukázal, že Android zvládne i náročnější aplikace dosud známé pouze ze světa iPhonu

6. Tablet, rozuměj Apple iPad

Skutečným hardwarovým zeitgeistem roku 2010 je ale jablečný iPad. Ještě před rokem touto dobou se o něm pouze spekulovalo a dnes se s ním díky milionovým prodejům počítá i v České republice – pro iPad bude vycházet i multimediální elektronické vydání časopisu Computer. Apple iPad se v průběhu měsíců stal synonymem jednodušších internetových tabletů postavených na architektuře ARM, možná bychom jim tedy po vzoru netbooků měli říkat nettablety. Velké x86 tablety s Windows jsou na trhu už celé roky, jablečný iPad má ovšem úplně jinou roli. Stalo se z něj univerzální kukátko na web, organizátor času, univerzální „GTD“ zařízení a díky funkčnímu ekosystému aplikací a App Storu i zdroj zábavy.

7. Chrome OS

Google sice svůj Chrome OS představil už na sklonku podzimu 2009, zřetelnější obrysy ale systém získal až letos. Proč jej zmiňuji v desítce nejdůležitějších počinů IT? Protože možná ovlivní trh i jiným způsobem. Chrome OS jako supertenký operační systém – vlastně prohlížeč postavený nad linuxovým jádrem – vyžaduje perfektní ekosystém webových aplikací. To není žádná novinka, takové linuxové distribuce zde už totiž v minulosti skutečně byly. Nyní ale Google představil projekt Chrome Web Store, který by mohl fungovat stejně jako App Store nebo třeba Android Market. Namísto mobilních aplikací zde ale budete nakupovat aplikace pro prohlížeče – aplikace webové. Ty mohou stát stejně jako na iPhonu třeba jen pár dolarů a díky popularitě internetových platebních systémů mohou tento návyk přenést i do světa běžného webu, kde jsme zatím zvyklí na to, že je téměř vše až na služby zdarma.

8. Wikileaks a kyberválka

Wikileaks má za sebou už mnohaletou historii, teprve letos na podzim se ovšem dostal do hledáčku světových médií a uždibnul si kus času v nejsledovanějších večerních zprávách. Z hlediska IT byl ovšem mnohem zajímavější šum okolo – zvláště koordinované útoky z obou stran. Při rychlostech dnešního domácího internetu a díky sociálnímu fenoménu (velmi snadné sdružování lidí na internetu) je poměrně snadné získat dostatečnou sílu pro koordinovaný útok na poměrně velké servery. Pokud několik málo stovek až tisíců fanoušků Wikileaks dokázalo dočasně odstavit servery globálního PayPalu nebo bankovních společností, kolik lidí a domácích počítačů je asi třeba k odstřelení mnohem menšího (ale lokálně mnohem důležitějšího) webu – třeba serverů státních institucí, zpravodajských webů aj.? Máme se začít bát každodenních náladových útoků komunit, kterým se třeba zrovna znelíbíme my sami?

operation payback.png
Letos se na DDoS útocích nepodílely pouze botnety a skupiny specializovaných hackerů, ale i laikové

9. Slevománie v Česku

Když do Googlu napíšete slovíčko „sleva“, najde vám web více než jedenáct milionů výsledků. Sleva vládne světu – zvláště tomu povánočnímu – a za oceánem to zjistili už dávno třeba autoři legendárního Grouponu. Funguje už dva roky a každý den nabízí nějaké ty pěkné slevy. Podle jeho šablony se u nás letos urodilo neskutečné množství slevových webů, které fungují na stejném principu. Jsou prakticky identické – rozdíly hledejte pouze v názvu a případně v lokálním zaměření na určité město nebo segment trhu. Dodnes nechápeme, jak se všechny tyto služby mohou uživit (pokud to tedy dokážou), každopádně je to takový malý český fenomén letošního roku. Kolik jich asi příští rok zahyne?

10. IP

A co desítka? Mohl by to být třeba současný systém adresování IP. Už od začátku internetu se ví, že unikátních IP adres může být maximálně něco přes 4 miliardy. To je při současném počtu internetových uživatelů poměrně velký problém, i když se už léta letoucí používají pro adresování lokální adresy, kdy se celá hromada počítačů v lokální síti schová pod jednu veřejnou adresu. Už léta se také ví, že se s tím nakonec bude muset něco dělat a nejtypičtější odpovědí je nový adresní systém IPv6, který dokáže adresovat až 2128 počítačů v sítí, tedy prakticky jakékoliv možné síťové zařízení včetně jogurtu v lednici. Prč by ale měla být IP adresa zeitgeistem letošního roku? Protože se straší, že už veřejné IP adresy skutečně co nevidět dojdou a o celé problematice se po kratší mediální pomlce zase začíná houfně psát.

ip countdown.png
Počítadla vyhoržují: za měsíc a půl se rozdělí poslední blok IP adres, za necelý rok pak IP adresy definitivně dojdou

Takto tedy může vypadat desítka těch nejpodstatnějších událostí končícího roku a také těch počinů, které mohou náš technologický život v budoucnosti výrazně proměnit trošku skrytě a spíše nepřímo. Teď už je řada na vás. Co vás letos nejvíce zasáhlo? Na co si v té záplavě tisíců bleskovek a zpráviček pamatujete?

Diskuze (31) Další článek: Co na výchozí stránku ve webovém prohlížeči?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,