Deset nejbohatších „ajtíků“

Časopis Forbes sestavil svůj tradiční žebříček nejbohatších Američanů. Jak si ale vedou nejmovitější IT manažeři? Je bohatší Steve Jobs nebo zakladatelé Googlu? A co Gates?

Tak jako každý rok i letos přispěchal časopis Forbes s žebříčkem čtyř stovek nejbohatších Američanů. Nutno podotknout, že jsou letos mnohem chudší než loni, v meziročním srovnání totiž kvůli ekonomické krizi přišli dohromady o 300 miliard dolarů. Čtyřstovka nejbohatších Američanů tak nyní disponuje „pouze“ 1,27 bilionem dolarů.

A co má žebříček Forbes 400 společného s IT? Přinejmenším to, že se mnoho tváří z tabulky zabývá právě byznysem v oblasti informačních technologií. Autoři blogu Royal Pingdom si dali tu práci, aby vybrali dvacítku nejbohatších amerických „ajtíků“.

A jelikož nadále platí, že se „IT děje“ právě za oceánem, výsledky lze přenést i na starý kontinent a vlastně do globálního měřítka. Jak bohatí jsou tedy nejbohatší kapitáni IT průmyslu? Co jsou zač a za jaký klub hrají? Jak vypadá desítka nejmovitějších a nejvlivnějších „ajtíků“?

William Henry Gates III., Microsoft (50 miliard dolarů)

gates.pngNejbohatším mužem USA (a podle údajů z března loňského roku i celého světa) zůstává Bill Gates, zakladatel a letitý šéf Microsoftu. Za své jmění vděčí operačnímu systému Windows, který přes kritiku jeho odpůrců zůstává nadále nejrozšířenějším a nejvýdělečnějším operačním systémem na světě. Bill Gates před dvěma lety předal otěže méně výraznému Ballmerovi a nadále se věnuje především dobročinné činnosti, zůstává však microsoftím vizionářem nových technologií a je v kontaktu také s běžnými smrtelníky s průměrnými platy – přinejmenším skrze svůj Twitter mikroblog.

Lawrence Joseph Ellison, Oracle (27 miliard dolarů)

ellison.pngLawrence Joseph Ellison neúspěšně studoval Chicagskou univerzitu a třikrát se rozvedl, rozhodně mu to ale neuškodilo, se svými 27 miliardami dolarů je totiž druhý nejbohatší IT manažer v USA. Své bohatství získal díky Oraclu, který před lety založil a ze kterého se záhy stala největší světová továrna na databáze. Společnost Oracle během svého života pohltila na pět desítek společností – tou poslední je pak slovutný Sun Microsystems. Lawrence má rád drahé lodě, je totiž spoluvlastníkem jachty, jejiž stavba přišla na 200 milionů dolarů.

Sergey Brin a Lawrence Page, Google (oba 15,3 miliard dolarů)

brinpage.pngSergej Michajlovič se narodil v Moskvě, naštěstí ale v šesti letech s rodiči emigroval do USA a posléze započal svá studia na Stanfordu. Zde potkal Larryho a zbytek pohádky už znáte – dnes v pozici prezidentů šéfují vývoji a novým službám, zatímco zkušený (a jen o chlup chudší) byznysmen Eric Schmidt jim v roli CEO dohlíží na každodenní běh internetového impéria. Stanfordská univerzita díky patentu na Pagerank velmi zbohatla, dva věční studenti doktorského studia už ale PhD. titul pravděpodobně nezískají, ačkoliv svůj akademický výzkum indexování a řazení výsledků ve velké textové databázi ověřili v globální praxi.

Michael Saul Dell, Dell (14.5 miliard dolarů)

dell.pngJen málokterým lidem se podaří takový husarský kousek, aby se po nich jmenovaly počítače, notebooky a další technologické hračky. Michaelovi Saulu Dellovi se to ale podařilo, založil totiž stejnojmennou firmu, která vydělala jmění nejdříve za oceánem, a pak vstoupila i na globální trh. Dnes je Dell druhým největším výrobcem počítačů na světě a jmění Michaela Della se tak pohybuje okolo 14,5 miliard dolarů. Zlí jazykové ovšem připomínají, že první počítač, který v mládí dostal do ruky, byl vyroben v továrnách Applu. A jelikož byl nespokojen s výkonem, prostě si ho trošku přestavěl...

Steven Ballmer, Microsoft (13,3 miliard dolarů)

ballmer.pngŠesté místo patří současnému šéfovi Microsoftu Stevu Ballmerovi. Bakalář z Harvardu sice vstoupil v obecnou známost teprve před dvěma lety, kdy vystřídal Billa Gatese na postu šéfa Microsoftu, se softwarovou továrnou je ale spjat už od jejího založení. Ostatně s Gatesem se znal z dob studií na Harvardu a do Microsoftu nastoupil jako zaměstnanec s pořadovým číslem 30. Steven sice nemá takové charisma jako jeho předchůdce a stejně tak jeho vize jsou ryze ekonomické, mnozí jej ale považují za mnohem zdatnějšího pragmatika.

Paul Gardner Allen, Microsoft (11,5 miliard dolarů)

allen.pngTaké Paul Allen nedokončil studia na vysoké škole (Washington State) a společně s Gatesem v roce 1975 raději založil Microsoft. Poté, co se u něj projevila chronická choroba, ale v roce 1983 Microsoft opouští a věnuje se dalšímu byznysu a především filantropii. Investoval do výzkumu vesmíru, hledal důkazy mimozemské inteligence a sponzoroval genetické mapování myšího mozku. Vlastní také fotbalový klub Seattle Seahawks. Ačkoliv se s Microsoftem rozešel vlastně již před bezmála třiceti lety, dodnes je považován za jednu z klíčových osobností této společnosti.

Jeffrey Preston Bezos, Amazon (8,8 miliard dolarů)

bezos.pngZakladatel, šéf předsednictva a výkonný ředitel v jedné osobě pevně vládne největšímu světovému elektronickému knihkupectví Amazon. V roce 1999 jej magazín Time ocenil titulem Muž roku, o deset let později se pak dostal i do žebříčku nejlepších světových lídrů. Během své kariéry vybudoval z malého elektronického knihkupectví jednu z největších nákupních galerií, která dnes prodává také hudební desky, filmy, MP3 a spotřební elektroniku. Jeffreyho Amazon inspiroval českou Vltavu a před několika lety do světa vypustil elektronické čtečky knih Kindle.

James Goodnight, SAS Institute (6,8 miliard dolarů)

goodnight.pngJames Goodnight za svých necelých sedm miliard dolarů vděčí společnosti SAS, kterou s několika přáteli založil v roce 1976. Firma byla roky považována za největšího výrobce softwaru, orientuje se ovšem především na byznys sféru a nejrůznější statistické nástroje a software pro „data mining“. A ještě jednou věcí se SAS proslavil – do tehdejšího amerického byznysu zavedl některá exkluzivní pravidla, která se dnes připisují Googlu a dalším: neformální pracovní prostředí, extra volno pro matky s dětmi, wellness programy a… svačiny zdarma.

Pierre Omidyar, eBay (5,5 miliard dolarů)

omidyar.pngPierre se narodil ve Francii, dnes ale žije v poněkud slunnějším Honolulu. Pierre je programátor, kterého v roce 1995 napadlo založit si vlastní internetový aukční dům. Zpočátku to šlo ztěžka, během několika let ale vybudoval největší prodejní systém eBay, který úspěšně přežil první internetovou bublinu, pohltil platební systém PayPal a na několik let i VoIP síť Skype. Dnes si Pierre užívá zaslouženého bohatství a na firmu dohlíží pouze z pozice předsedy správní rady.

Pierre Omidyar uzavírá desítku nejbohatších IT manažerů v USA a přeneseně i nejvlivnějších „ajtíků“ na světě. Vzhledem k tomu, že se ale na dalších pozicích nacházejí neméně vlivné osobnosti, je třeba alespoň ve zkratce připomenout i je.

11. Eric Emerson Schmidt, Google (5,5 miliard dolarů) – bývalý šéf technologií v Sunu a výkonný ředitel v Novellu dnes pevně vládne každodennímu byznysu v Googlu.

12. Steven Paul Jobs, Apple (5,1 miliard dolarů) – spoluzakladatel a výkonný ředitel Applu je považován za hlavního inovátora této značky. Během jeho éry Apple představil legendární iMac, iPod, iPhone a nedávno také nettablet iPad.

13. Gordon Earle Moore, Intel (3,7 miliardy dolarů) – ano, je to přesně ten Moore, po kterém je pojmenován „Moorův zákon “. Spoluzakladatel, dlouholetý předseda a ředitel Intelu si ve svých osmdesáti letech užívá zaslouženého důchodu. Majitel doktorátu z kalifornského Cal Techu se věnuje také filantropii – ročně vydá 183 milionů dolarů na nejrůznější vědecké projekty včetně výzkumu životního prostředí.

17. Mark Zuckerberg, Facebook (2 miliardy dolarů) – jeden z nejmladších dolarových multimilionářů v květnu oslaví 26. narozeniny, kapesné ale už nějaký pátek nedostává, „na účtu“ má totiž dvě miliardy dolarů. Před pár lety založil jednoduché webové stránky pro své spolužáky, ze kterých se nakonec stala největší komunitní síť. Dnes je Facebook.com druhou nejnavštěvovanější webovou stránkou na světě – hned po Google.com.

A jaké jsou výhledy? I když se bohatství nejmajetnějších Američanů meziročně výrazně snížilo, IT průmysl zosobněný těmito hráči přežívá a naopak dál bohatne. Brin s Pagem ke všemu hodlají prodat na deset milionů svých akcií, jejich reálný majetek tedy v příštích letech s největší pravděpodobností ještě poskočí.

Ale ještě jedna věc je při pohledu na žebříček patrná. Bill Gates sice už dva roky neřídí Microsoft z pozice výkonného šéfa a ponechal si tak „pouze“ místo předsedy, přesto IT průmyslu neohroženě vládne dál, přinejmenším svým jměním, které kopíruje dvacet úspěšných let.

 

Diskuze (33) Další článek: Vtípek: jak odkazuje finanční úřad na web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,