Deset nejbláznivějších výroků vizionářů IT

Osobní počítač je nesmysl, IBM neuspěje, 640 kB paměti stačí, nebudeme dělat 32-bitový OS, spam do dvou let zmizí, já bych všechny ty internety zakázala. Odpočívej v pokoji...

Výroky antických myslitelů jsou v podstatě až na výjimky aktuální i dnes po několika desítkách staletí. Filozofická pravda je zpravidla platná jak na počátku letopočtu, tak v roce 2011. Jinak je tomu ale u slavných výroků ze světa technologií. Informační technologie se mění tak překotným tempem, že pár desítek let starý a sebevědomý výrok některého z tehdejších kapitánů Microsoftu, IBM a dalších firem dnes může působit dokonce až tak rozporuplně, že se z něj stane lidový vtip hojně citový na webových fórech.

Vybral jsem desítku těch nejznámějších, nejrozporuplnějších, nejodvážnějších a v mnoha případech nejzábavnějších.

There is no reason for any individual to have a computer in his home (Není zde žádný důvod k tomu, aby se počítače rozšířily i do našich domácností)

Tuto osudnou větu pronesl v roce 1977 Ken Olsen, šéf legendárního výrobce průmyslových počítačů DEC. Tou dobou oťukávali trh první pionýři mikropočítačů (současných PC a notebooků), zatímco DEC úspěšně prodával sálové počítače a jeho management nepředpokládal, že se počítače dostanou i k maloobchodním spotřebitelům. Dnes má počítač většina domácností rozvinutého Západu, zatímco DEC v roce 1998 skončil v náruči Compaqu a ten byl nakonec pohlcen HP.

dec vax.png
Firemní počítač VAX-11/780 od DEC z konce 70. let – takhle tehdy vypadal typický průmyslový počítač (Wikipedia)

I don't think it's that significant (Nemyslím si, že to bude tak významné)

Dalším popíračem pokroku byl John Roach, šéf společnosti Tandy – výrobce prvních domácích počítačů z přelomu 70 a 80. let. A o kom se takto nelichotivě zmiňoval? O IBM a jeho prvním mikropočítači IBM 5150 PC, který se na trh dostal 12. srpna 1981. Byl to první exemplář s konstrukčním designem, který se nakonec prosadil jako koncepce osobního počítače a z IBM se stal na dlouhá léta největší výrobce PC.

5150.png
První osobní počítač od IBM – IBM 5150 PC představený v létě před 30 lety (Wikipedie)

640 kB ought to be enough for anyone (640 kilobajtů paměti by mělo každému stačit)

Tento výrok se týká předchozího a jedná se vlastně o pochvalu. Citace náleží mladičkému Billovi Gatesovi, který tak ocenil paměť prvních PC od IBM na počátku 80. let. V čem spočívá ona pochvala? Dosavadní osmibitové počítače disponovaly mnohem nižší kapacitou. Nicméně s odstupem třiceti let je i tento výrok fakticky nesmyslný – základním standardem na většině nových počítačů je dnes RAM s kapacitou alespoň 4 GB. Nutno ale podotknout, že se vedou spory, jestli tuto větu Bill Gates skutečně řekl a v jakém kontextu.

12 gb ram.png
640 kB RAM? Dnes něco naprosto nemyslitelného – kapacita se změnila několiaktisícinásobně

Developers, developers, developers, developers, developers…

Tento výrok sice nemá příliš velkou sdělovací hodnotu, nicméně patří k těm nejznámějším projevům zachyceným audiovizuální technikou. A modří už vědí – ano, jedná se o legendární keynote Steva Ballmera z roku 2000 na vývojářské konferenci Microsoftu.

 

Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to change the world? (Chcete do konce života prodávat oslazenou vodu, nebo chcete změnit svět?)

Tuto otázku poslal v roce 1983 Steve Jobs tehdejšímu šéfovi Pepsi. Apple teprve začínal a chyběl mu kvalitní a zkušený vysoký management. John Sculley byl mužem na správném místě, Jobs totiž obdivoval jeho marketingové schopnosti při věčném boji s Coca-Colou. Sculley tuto výzvu přijal a deset vedl Apple z pozice výkonného ředitele.

jobs sculley.png
Steve Jobs jako ideolog, John Sculley jako obchodník

We will never make a 32-bit operating system (Nikdy nevyrobíme 32-bitový operační systém)

I tento výrok náleží vizionářovi Microsoftu – autorem je tedy opět Bill Gates a stalo se tak v roce 1989 při uvedení nového modelu počítače MSX. O čtyři roky později tentýž Gates světu ukázal 32-bitový operační systém Windows NT. Abych byl spravedlivý, i o tomto výroku se vedou spory a důkazy jsou... časem notně rozmazané – ještě jsme neměli YouTube. Zvláště problematický je rok – v roce 1989 už bylo na podobné výroky skutečně docela pozdě.

windows nt.png
Ahoj Bille, jmenuji se Windows NT 3.1 a jsem tvůj první 32-bitový operační systém

It's clear that the 3-inch floppy will become the new standard (Třípalcová disketa se stane novým standardem)

Tento výrok náleží hrdému managementu Hitachi, který v roce 1984 představili svůj nový formát. Nicméně ani on neměl pravdu, i když tak daleko od pravdy zase pánové z Hitachi nebyli. Zvítězil 3,5-palcový rozměr, který na dnešní poměry vydržel docela dlouho, než jej vystřídaly optické disky. I těm dnes ale zvoní hrana a CD-R disky už skutečně nekoupíte v každé samoobsluze.

disketa.png
8-palcová, 5,25-palcová a konečně 3,5-palcová disketa

One more thing (Ještě jedna věc)

One more thing je kouzelná formule Steva Jobse, která nesmí chybět na žádné jeho keynote při představování nových produktů. Ale víte co, podívejte se sami.

 

Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala

Matka všech vět, alfa a omega technologického vývoje v posledních sto letech a legendární „Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně“. Pokud tento výrok neznáte, někde se stala chyba v příjmu informací. O existenci Věry Pohlové se vedly dlouhé diskuze, které včera přeťal její vnuk Marek Pohl, podle kterého paní Věra v klidu a navěky odšla. Ačkoliv nelze přesně ověřit důvěryhodnost této informace, zaslouží si Věra Pohlová v každém případě potlesk – ovlivnila celou generaci a nechala po sobě silnou stopu. A to je nakonec to nejdůležitější. 

vera pohlova.png
Odpověď na anketní otázku v deníku Metro vydaného v září 1999 (Metro)

Spam will be a thing of the past in two years (Do dvou let bude nevyžádaná pošta minulostí)

Už tu dlouho nebyl Bill Gates, viďte? Tuto ošidnou větu prohlásil v rozhovoru BBC v roce 2004. Od té doby dvě miliardy surfařů čekají a čekají a já se _________ (zde Jakub ukončil práci a šel si promazat poštovní schránku).

Diskuze (105) Další článek: Google začne zrychlovat vaše weby. Až o 80 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,