Deset kotev, které táhnou Google ke dnu

Google je největší vyhledávač, autor úspěšného mobilního systému, webového prohlížeče a dalších služeb a aplikací. I jeho ale ke dnu táhnou potenciální kotvy. Vybrali jsme deset z nich.

5. Velký bratr

Jelikož je Google velký, všichni si přirozeně více všímají také toho, jak zachází s osobními daty. Firma zažila ohromné lapálie třeba se svými mapovými službami, které jednoduše nabízí už tak velký detail okolí, že naráží na místní legislativu v mnoha zemích. Krásným příkladem je třeba situace okolo Street View v Německu, ale i u nás, kde došlo k ročnímu odkladu, během kterého Google prošetřoval místní Úřad na ochranu osobních údajů.

street view.png
Když jsem babičce ukázal její fotografii na Street View, jen se zasmála, pro leckoho je to ale bezprecedentní zásah do soukromí a v některých zemích i celostátní téma 

U ostatních služeb se pak lidé stále ptají, co s jejich daty vlastně Google dělá, přestože jsou jeho podmínky principiálně rovnocenné s těmi od konkurence. Ta však této nálady posledních let umně využila a láká původní uživatele služeb Googlu k sobě. Krásně to vykreslují třeba některé spoty Microsoftu, ve kterých kritizuje Google.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,