Deset kotev, které táhnou Google ke dnu

Google je největší vyhledávač, autor úspěšného mobilního systému, webového prohlížeče a dalších služeb a aplikací. I jeho ale ke dnu táhnou potenciální kotvy. Vybrali jsme deset z nich.

8. Nebezpečný Microsoft

S tabletovým Androidem souvisí ještě jedna výzva – Windows 8 a nástup dotykových ultrabooků a levnějších tabletů s Windows RT. Trh s Windows je obrovský a v podstatě nevídaný. Jen těžko byste hledali jiný program, který má více než 90% penetraci. Při těchto číslech je najednou maličký iPad i Android.

A teď si představte, kdyby se Microsoftu podařilo zákazníky naučit používat i jeho webové služby a mobilní zařízení. Možná se jen usmějete, ale Microsoftu nikdo nemůže upřít snahu. Za poslední roky výrazně zlepšil své webové aplikace, SkyDrive, Hotmail (dnes Outlook.com) a teď se tyto aplikace objeví na počítači s Windows 8. A Metro? Jednomu vadí, druhý je nadšený – těžko soudit. Ale pokud ho najdete na svém dotykovém ultrabooku, bude možná pro leckoho přirozenější i tablet s Windows RT a časem možná i telefon s Windows Phone 8.

aspire s7.png  surface.png  lumia 920.png
Dotykový ultrabook Acer Aspire S7 (video z IFA), tablet Microsoft Surface a Nokia Lumia 920 s Windows Phone 8. Pokud by se Microsoftu podařilo prodat Metro, mohl by možná konečně výrazněji prosadit i svou mobilní platformu.  

Dle některých skončí systém Windows 8 kvůli svému Metru a absenci nabídky Start jako Windows Vista. Zde je však třeba poukázat na problém měřítka. Windows mají tak obrovský podíl, že i jejich zdánlivě neúspěšná verze Vista hravě překonala veškerou desktopovou konkurenci dohromady. Když na trh dorazily Sedmičky, Windows Vista okupovaly více než 300 milionů počítačů. To je cifra, kterou veleúspěšný Android překonal relativně nedávno.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,