Aktualizace | Dell | BIOS

Dellu se nepovedla aktualizace BIOSu. Některé notebooky a počítače po ní už nenastartovaly

S velice nepříjemnými problémy se musejí potýkat majitelé notebooků a počítačů značky Dell, které po aktualizaci BIOSu nejsou schopné nastartovat. Z dosavadních hlášení vyplývá, že zařízení se hroutí ještě před spuštěním operačního systému, uvádí web Bleeping Computer.

Mezi postižené modely patří notebooky Dell Latitude (konkrétně řady 5320 a 5520) a stolní počítače Dell Inspiron 5680 a Alienware Aurora R8. K potížím došlo poté, co uživatelé nainstalovali nejnovější verzi BIOSu (verze 1.14.3 pro notebooky Latitude, 2.8.0 pro Inspiron a 1.0.18 pro Aurora R8).

Nepovedená aktualizace BIOSu

Postižená zařízení sice lze po aktualizaci zapnout, avšak poté nedojde k obvykle následující inicializaci periferií a monitoru. Místo toho se na krátký okamžik zobrazí modrá obrazovka, po které následuje samovolné vypnutí stroje.

Právem rozčílení zákazníci sdílejí své zkušenosti na stránkách oficiální podpory Dell, sociálních sítích a diskuzním webu Reddit. „Po dnešní aktualizaci BIOSu mého notebooku 5320 na novou verzi 1.14.3 se notebook nespustí. Při stisknutí tlačítka napájení se kontrolka na tlačítku rozsvítí asi na 10 sekund a pak opět zhasne,“ uvedl jeden z postižených zákazníků.

„Máme stejný problém. Máme asi 180 notebooků Dell Latitude 5320. Aktualizovali jsme 3 notebooky na nejnovější verzi BIOSu a teď je nelze zapnout.“ odpověděl další uživatel. Jeden z diskutujících pak doplnil, že mu jde spustit systém pouze s odpojenou interní baterií.

Jediná cesta: downgrade

Výrobce se k problémům zatím oficiálně nevyjádřil. Redaktoři webu Bleeping Computer požádali o vyjádření tiskového mluvčího, který však nebyl k dispozici. V toto chvíli proto není zcela jasné, v čem spočívá příčina potíží následujících po aktualizací systému BIOS, ani oficiální řešení.

Dokud Dell nevydá aktualizaci, která chybu vedoucí k problémům se spouštěním počítače odstraní, existuje relativně snadný postup v podobě downgradu na předchozí verzi firmwaru. Někteří z postižených uživatelů se podělili o podrobné návody, které lze použít k downgradu BIOSu na starší verzi pomocí nástroje SupportAssist OS Recovery.

Update firmwaru systému BIOS je obvykle klíčový, protože pomáhá uživatelům udržovat jejich počítače aktuální a zpravidla přináší důležité bezpečnostní záplaty proti běžně zneužívaným zranitelnostem. Každopádně v případě notebooků Dell Latitude 5320 a Dell Latitude 5520 a stolních počítačů Dell Inspiron 5680 a Dell Alienware Aurora R8 doporučujeme aktualizaci BIOSu zatím neprovádět.

Diskuze (34) Další článek: Nový monitor LG DualUp s poměrem stran 16:18 vypadá a funguje jako dva displeje nad sebou

Témata článku: , , , , , , , , , ,