Notebooky | Dell

Dell vymýšlí nejsnáze opravitelný notebook

Dell je pověstný svým servisem u zákazníka. Na vašem stole vám technik rozmontuje počítač, vymění, co je potřeba, a vy hned můžete pokračovat v práci. Pochopitelně se tedy Dell snaží ulehčit a zefektnivnit práci vlastních techniků.

Stejně tak je moderní udržitelnost a opravitelnost, případně recyklovatelnost jako součást ekologického myšlení. Pro Dell má tedy i smysl se zaměřit na tyto módní trendy a získat u zákazníků body za ekologický přístup.

Concept Luna view 1 embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - Back View - embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - device view - embargoed until Dec 14.jpg

Proto tu máme koncept Luna. Koncept proto, že ještě nejde o nějaký finální produkt, ale spíše o ukázku směru, kudy se chce Dell vydat. Samotný ukázkový notebook ale není nějak speciální, takže do realizace nemusí být daleko.

Concept Luna - base screws - embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - display - embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - full view- embargoed until Dec 14.jpg

Hlavní trik konceptu Luna spočívá v menším počtu šroubků a skládání notebooku jako hlavolamu. Odšrobujete dva šroubky, zvednete lištu nad klávesnicí, díky čemuž se uvolní cesta pro vysunutí celé klávesnice, což uvolní cestu k uvolnění baterie ... a postupně uvolňujete další komponenty. Podobně jde rozebrat i displej, kde je řídící modul snadněji přístupný. Celkem se počet šroubků sníží desetkrát proti dnešnímu notebooku Dell Latitude, což zkrátí dobu opravy až o 1,5 hodiny.

Concept Luna - open device - embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - Keystone and KB - embargoed until Dec 14.jpgConcept Luna - view 2- embargoed until Dec 14.jpg

Dříve samostatné vzpěry a výztuhy se spojí a zjednoduší pro snadnější montáž a menší počet možných bodů selhání. Při pozdějším vyřazení notebooku zase bude celkové odstrojení na jednotlivě recyklovatelné součástky jednodušší.

Concept Luna - Materials - embargoed until Dec 14.jpg

Nejde přitom jen o montáž komponent, nově chce Dell ještě víc zmenšit základní desku notebooku o 75 procent proti současnému Dell Latitude 7300 a snížit i počet součástek o 20 procent. Dokonce i tato menší základní deska bude z lněných vláken slepených ve vodě rozpustným polymerem místo běžného laminátu.

Ve vodě rozpustné tištěné desky ale asi míří víc do budoucna než jiné prvky konceptu Luna. Je ale dost pravděpodobné, že některé myšlenky najdou uplatnění už v modelovém roce 2022. Líbila by se vám třeba ta klávesnice s většími tlačítky?

Diskuze (30) Další článek: Dobytek krmený mořskou řasou vypouští do atmosféry mnohem méně metanu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,