Dell Adamo XPS: fotky nejtenčího notebooku

Podařilo se nám zachytit doposud nepředstavený notebook Dell Adamo XPS, který se chlubí tloušťkou pod jeden centimetr. Vedle něj se i MacBook Air zastydí…

Když začátkem loňského roku vytáhl Apple z obálky nový notebook MacBook Air, žasli jsme nad tenkým kovovým tělem, do kterého se vměstnal celý počítač. LCD displej, klávesnice, základní deska, pevný disk i baterie – to vše se vešlo do notebooku s tloušťkou nepřesahující 19 mm. Že už to méně nejde? Dell tuto hodnotu srazil téměř na polovinu! Jeho nový notebook Adamo XPS má tloušťku 9,99 mm.

Dell Adamo XPS 07.JPG
Dell Adamo XPS, vybroušeno v hliníku

Přestože se už před uvedením MacBooku Air objevily na trhu některé notebooky s velmi tenkým tělem, až s Airem se z těchto strojů stala móda. Přímo se ji snažilo napodobit například MSI, které uvedlo tvarově příbuznou sérii X-Slim. Svou odpověď na Air přinesl i Dell v podobě stylových notebooků Adamo, ovšem nesnížil se k pouhému kopírování. Notebooky Adamo jsou hranaté, mají jedinečný design a s Airem se shodují v použití kvalitních materiálů a velmi tenkým tělem.

Dell Adamo XPS 03.JPG Dell Adamo XPS 01.JPG Dell Adamo XPS 04.JPG
A tady už si Adamo můžete prohlédnout na statických obrázcích. Za pozornost stojí reproduktory vespod klávesnice.

První Adama, oficiálně představená na letošním CESu, měla tloušťku pouhých 16,5 mm. Nový model Adamo XPS je ještě o více než půl centimetru „zbroušený“. Adamo XPS ještě nebylo oficiálně představeno, my jsme ale měli štěstí a k jednomu prototypu jsme se dostali.

Dell Adamo XPS 22.JPG Dell Adamo XPS 17.JPG Dell Adamo XPS 19.JPG 
Pro představu srovnání s běžným notebookem Dell D630

Hliník, zatraceně tenký

Tento stroj fascinuje na první pohled. Tělo má kompletně z hliníku, jen na bocích jsou kousíčky plastů, do kterých jsou zasazeny konektory. Nabídka konektorů je pochopitelně omezená, ale najdete zde dva USB konektory, DisplayPort pro připojení monitoru, nebo audio konektor. Přestože je notebook extrémně tenký, díky použitým materiálům je až překvapivě pevný. Pocit „tohle se musí zlomit“ se docela rychle rozptýlil.

Dell Adamo XPS 08.JPG Dell Adamo XPS 10.JPG
Nabídka konektorů je trochu omezená...

Extrémní tenkost si vyžádala neobvyklé řešení. Samotný hardware počítače je napěchován v části s monitorem, ze kterého se vyklápí klávesnice. Ta je tedy v otevřeném stavu trochu nakloněna směrem k uživateli. Výhodou tohoto řešení je vyšší posazení LCD displeje, nevýhodou právě neměnný sklon klávesnice a také méně pohodlná práce s notebookem na klíně. Tento stroj je určen převážně na stoly.

Dell Adamo XPS 09.JPG Dell Adamo XPS 14.JPG Dell Adamo XPS 15.JPG
Počítač je schovaný v části s monitorem, klávesnice se vyklápí

Unikátní je rovněž způsob otevírání notebooku. Prstem přejedete po senzorovém zámku, diody zablikají a zámek povolí. Trochu překvapí, že pokud odepnete baterii nebo je absolutně vybitá, notebook ani neotevřete. Na druhou stranu, proč byste notebook v takovém stavu otevírali…

Dell Adamo XPS 06.JPGDell Adamo XPS 05.JPG 
Klávesnice naštěstí není naklopena natolik, aby psaní bylo nepohodlné.

Uvnitř notebooku pracuje ULV procesor, který sice není žádný výkonový přeborník, ale je rozhodně výkonnější než třeba Atomy. Samozřejmostí je SSD disk a standardem bude také 4GB operační paměť. Zklamáním je výdrž, která podle prvních zkušeností zřejmě nepřesáhne tři hodiny. Od tenoučkého akumulátoru však nemůžeme čekat zázraky. LCD displej je 13,4palcový s rozlišením 1280 × 720 bodů.

Dell Adamo XPS 13.JPG Dell Adamo XPS 11.JPG Dell Adamo XPS 12.JPG
Klávesnice je precizně zpracovaná a velmi pohodlná

Proč a za kolik?

Možná se ptáte, má-li taková honba za jedním rozměrem smysl. Odpověď je jednoduchá: pokud jsou zákazníci, kterým se to líbí a jsou ochotni za to zaplatit, tak to smysl má. Dell Adamo XPS bude svého majitele reprezentovat podobně jako drahé značkové hodinky. Sice nemusí být po všech stránkách praktické, ale reprezentují, jsou kvalitně zpracované a neztrácí svou hodnotu.

Notebooky Dell Adamo XPS se na běžný maloobchodní trh nedostanou. Budou k objednání na vybraných trzích a pár kousků se snad dostane i k nám. Cena zatím není známa, ale odhadujeme 60 až 70 tisíc korun s daní.

Dell Adamo XPS 20.JPG Dell Adamo XPS 21.JPG
Tento notebook je tenčí než kdejaký mobil. Ten můj je ve srovnání s notebookem obzvlášť tloušťík.
Diskuze (26) Další článek: Trik pro DirectX 11 ve Windows Vista a ukázka grafiky v Dirt 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,