Děláte dobrý dojem na sociálních sítích?

(inzerce) 90 % HR manažerů využívá k práci sociální sítě. Umíte se na nich vhodně prezentovat? Z průzkumu společnosti Grafton vyplývá, že až pětina uchazečů to nezvládá, a proto nedostane pozvánku k pohovoru.

Téměř polovina personalistů v práci aktivně využívá profesní síť LinkedIn a třetina navíc i Facebook. Tři čtvrtiny oslovených HR manažerů využívají dostupné informace z těchto sociálních sítí k prověření kandidátů na vybrané pracovní posty, zejména pak ty manažerské. Čtvrtina z nich si dohledává informace o každém kandidátovi, který zareaguje na nabídku práce.

obr.jpg

Stačí si hlídat veřejné informace

Personalisti se nezajímají jen o informace o vašich dřívějších pracovních zkušenostech, ale také o obsah, který sdílíte. Může jít o společensky nevhodné a jinak odvážné fotografie nebo negativní hodnocení předchozích zaměstnavatelů, které HR manažeři neradi vidí. Naopak velice pozitivně hodnotí aktivitu ve smyslu oborové angažovanosti. Konkrétně může mít tato aktivita podobu odborného blogu, kde uchazeč prezentuje své znalosti a zkušenosti.

Aktivita se cení

Zejména v některých oborech, jako je např. marketing, se aktivita na sociálních sítích cení o to více. Ředitel společnosti Grafton Recruitment Luboš Rejchrt to potvrzuje: „Pokud je potenciální kandidát na sociálních sítích aktivní, ukazuje tím leccos ze své osobnosti. Na některých pozicích je osobnost a ovlivňování svých kolegů či podřízených velmi důležitou součástí práce.“

Někteří zaměstnavatelé v této souvislosti vyžadují vysoké tzv. Klout skóre, což je snaha o měření vlivu lidí na internetu. Jeho hodnoty se pohybují v rozmezí od 1 do 100 a měřící algoritmus údajně zohledňuje vaše zapojení na sociálních sítích, množství kontaktů i míru jejich interakce s vámi sdíleným obsahem.

Kromě blogu zapůsobíte na recruitery také zapojením do profesní sítě LinkedIn. Pečlivě a výstižně vyplněný profil vám poslouží namísto životopisu a navíc můžete zvýšit svůj kredit v odborných diskusích. Užitečné jsou i reference kolegů, kteří touto cestou mohou vyzdvihnout vaše přednosti.

Další článek: Barevná 3D tiskárna Mcor Iris řeže objekty z vrstveného papíru [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,