Dejte švábovi na záda počítač a bude z něj biobot. Dálkově ovládaný kyberhmyz

  • Vědci vyvinuli platformu, která využívá dálkově řízených biobotů pro průzkum omezené oblasti
  • Řízení a komunikace probíhá přes blízký dron
  • Systém by mohl pomoci v kritických oblastech nebo při velkých nehodách

Už nějakou dobu jsou k dispozici technologie, které umožňují relativně jednoduše a efektivně ovládat hmyz. Miniaturní roboti jsou stále poměrně náročnou záležitostí a bioboti alias kyberhmyz je tak ideální kombinací, jak si do té doby vystačit s tím, co je k dispozici.

Vědci z univerzity v Severní Karolíně vyvinuli kompletní platformu, která umožní bioboty využívat pro reálné nasazení v terénu.

Hejno kyberhmyzu pod kontrolou

Základním cílem výzkumu bylo vytvořit systém, který by umožňoval využívat větší počet biobotů pro zmapování daného prostoru. Kyberhmyz může mít různou podobu – typicky například švába, který má k tělu připevněnou jednoduchou elektroniku vysílající signály do jeho těla. Tímto způsobem lze na dálku ovládat, kam a jakým směrem se šváb vydá. Jednoduše jde o obelstění jeho smyslů respektive senzorů, kterými detekuje například překážku a podobně.

Princip je ale takový, že případné hejno biobotů bude vypuštěno do dané omezené oblasti a budou se moci zcela volně pohybovat. Díky tomu, že budou mít na sobě i dodatečné senzory, budou posílat i informace a detailnější mapu o prostředí a případných překážkách.

Mapování ve spolupráci s dronem

Vzhledem k miniaturním vysílačům ale pochopitelně nelze zatím takové hejno bezdrátově propojit na větší vzdálenosti, součástí systému je tak i blízký dron, který bude dané hejno řídit a sbírat informace od jednotlivých biobotů.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledkem průzkumu biobotů je detailní mapa oblasti i se všemi překážkami

Má to i další důvod – aby se kyberšvábi a další druhy biobotů nerozutekli, signály je udrží právě v omezené vzdálenosti od dronu. Jak uvádí výzkum, může se tak jednat například o okruh 20 metrů, který budou prolézat a zkoumat. Dron bude neustále sbírat data, ze kterých se vytvoří mapa neznámého místa.

Vzhledem k tomu, že se dron může velmi snadno přemístit dále, může tímto způsobem posouvat celé hejno biobotů neustále dále a mapovat i mnohem větší oblasti. Alespoň dokud vydrží baterie. Má to ale výhodu – pohyb švábu využívá jejich biologické tělo a energii, což by u normální robotů se současnými technologiemi znamenalo obrovskou spotřebu.

Průzkum který může zachránit životy

S nasazením těchto biobotů zapojených do hejna a celého systému ovládání a mapování se počítá v několika oblastech. Typicky se jedná o místa, kde není signál GPS a nelze použít běžné větší roboty.

Kombinace dronů a dálkově řízených biobotů tak může pomoci například v nebezpečných oblastech jako jsou zřícené stavby, kde mohli uvíznout lidé a podobně. Může jít tak o nový záchranný a průzkumný systém budoucnosti, který budou využívat záchranné složky po celém světě. Nejedná se totiž o žádnou sci-fi technologii, která by byla nedosažitelná nebo vyžadovala extrémní množství peněz.

Miniaturní čipy a jednoduché antény jsou stále levnější, švábi a další hmyz nestojí téměř nic a množí se velmi snadno. Výroba biobotů by tak měla být relativně dostupná a snadná.

I když vědci zatím platformu vyvíjí s malými roboty (Hexbugs) a s pohybující se plošinou s překážkami, jde o základ, který lze posléze nasadit právě s kyberzhmyzem.

Takže kdo ví, třeba vám v budoucnu jednou takové hejno kyberšvábů zachrání život.

Diskuze (18) Další článek: Nejvýkonnější čipset Qualcommu má své jméno i parametry. Snapdragon 835 bude v mobilech za půl roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,