Defraggler: Údržba disku rychle a cíleně

Fragmentace souborů na disku má neblahý vliv na jeho rychlost. Ne vždy jsou vhodné podmínky pro provedení kompletní defragmentace. Zde nastupuje Defraggler.

stáhnout program Defraggler 2.03.282 Licence: freeware, 2,9 MB
Autor: Piriform Ltd.
Web programu: www.defraggler.com


Přestože Windows obsahují základní nástroje pro údržbu pevných disků, zpravidla nemají dostatek funkcí podle potřeb jednotlivých uživatelů. S defragmentací je to zrovna tak. Defraggler je zdarma distribuovaný prográmek, který výrazně zvyšuje možnosti standardního defragmentačního nástroje ve Windows. Výhodou je i jeho jednoduchost a zvýšená mobilita – umožňuje spouštění i z přenosného flashdisku.

sshot-1.png 
Připraveno k analýze.

Chirurgický řez

Čím se ale Defraggler nejvíce liší od jiných konkurenční aplikací pro uspořádávání fragmentů souborů na disku, je jeho možnost zaměřit proces defragmentace pouze na konkrétní složky či seznam souborů. Většina jiných programů umožňuje práci pouze s celým pevným diskem. Tato činnost může zabírat až několik hodin tvrdé práce s disky, kdy je počítač pro kdejaký náročnější úkol nepoužitelný.
 
sshot-2.png 
Zaškrtlé se defragmentuje.
 
Celé to funguje tak, že zvolíte příslušný disk a necháte jej programem analyzovat. Z tohoto rozboru pak vzejde seznam fragmentovaných souborů. Uživatel se po té může rozhodnout, zdali spustí defragmentaci celého diskového oddílu, nebo zvolí konkrétní soubory, které mu program v seznamu nabízí. Možnost číslo dvě svým cíleným zaměřením logicky znamená kratší pracovní čas, než by tomu bylo v případě čištění celého disku.
 
sshot-3a.png sshot-3b.png
 Zvolit složku a pak hurá defragmentovat.
 

Defragmentace, půl zdraví

Nezávisle na analýze můžete programu přímo zadat složku, na které má pracovat. Lze tak vyselektovat jen to nejdůležitější a ostatní ponechat roztříštěné na později, kdy bude více času a výpočetní kapacita nebude tolik chybět. Se setříděnými soubory je obecně rychlejší práce, takže pokud dopředu víte, že budete s některými ve větší míře manipulovat a nechcete ztrácet čas defragmentací celého disku, zvolíte jen cílovou část.
 
sshot-4.png 
Žádný problém na disku.
 
Jen u tohoto ale nabídka Defraggleru nekončí. Dokáže také prověřit pevný disk, jestli se na něm nenacházejí nějaké vady, chyby apod. Umožňuje rovněž zpracovat pouze volné místo, které tak nebude roztříštěné všude po disku, ale bude hezky v jednom celku. Defraggler je jednoduchý, ale účinný nástroj, který uživateli vychází vstříc v jeho potřebách a nic za to nechce. Ovládání je intuitivní a zvládnou ho i úplní začátečníci. Své si ale na programu najdou i ti zkušenější.
 
sshot-5.png 
Je libo srovnat prázdné místo?

fsc.jpg

 

Diskuze (38) Další článek: BSA bude lovit piráty společně s výrobci softwaru

Témata článku: , , , , , , , , ,