Dedikované servery: kam webhosting nedosáhne

Případná změna umístění vašich webových projektů může být časově i finančně náročná. Zvolili jste vhodný server?

Žádná internetová prezentace se neobejde bez serveru a spolehlivého připojení k Internetu. Při výběru hostingové služby je zákazník s novým projektem postaven před některé důležité otázky, především zda se o server bude dělit s ostatními uživateli nebo bude stroj vyhrazený pouze pro něj samotného. Intuitivní přístup je začít od nejlevnějšího řešení a v momentě, kdy se projeví nedostatky, přejít na dražší službu. Při podobných úvahách je dobré přehodnotit, co takové experimenty skutečně přinesou. Případná změna serveru, kde běží webová aplikace, může být komplikovaná a časově náročná. A bývá o to dramatičtější, pokud na daném projektu stojí úspěch firmy. Prvním krokem by měl být především odhad náročnosti aplikace s přihlédnutím k možnému nárůstu požadavků na výkon v budoucnu. Na základě tohoto odhadu lze pak vybírat podle dalších parametrů konkrétní program z hostingových služeb.

Webhosting – nejlevnější způsob webové prezentace

Webhosting je v podstatě pronájem diskového prostoru na serveru provozovatele. Charakteristickou vlastností této služby je sdílený server. Větší webhostingové společnosti sice poskytují prostor na velmi výkonných serverech s velkou operační pamětí, ovšem tyto servery jsou sdílené stovkami nebo dokonce tisíci webových projektů. To přirozeně představuje jisté ohrožení stability serveru a navíc to vede k různým restrikcím v používání služeb, takže funkčnost vaší aplikace může být omezena kvůli bezpečnostním pravidlům serveru. Nicméně, vedle sdíleného serveru jsou tu také sdílené náklady na celou službu, takže je možné se s cenou dostat poměrně nízko (až na pouhé desítky korun měsíčně, typicky podle velikosti datového prostoru). Standardní součástí služby bývá podpora skriptovacích jazyků (PHP, ASP, JSP, aj.), ale také databázový a emailový server a další dodatečné služby. Webhosting tedy může být levné, jednoduché a dostačující řešení pro provoz méně náročných on-line prezentací, kde občasný výpadek nebo zpomalení služby není zásadním problémem.

Serverhosting – dedikované servery

dedicated.jpgV případě serverhostingu je celý server vyhrazen potřebám jediného zákazníka a jeho aplikacím. Výkon aplikací provozovaných na těchto serverech je tedy mnohonásobně vyšší. Tzv. dedikované servery zahrnují pronájem výkonného serveru s velmi rychlým internetovým připojením, které je obvykle zálohováno, aby nemohlo dojít k výpadku. Je to tedy varianta hostingu určená pro náročnější webové aplikace, kde je kladen důraz na maximální stabilitu a rychlost. Oproti webhostingu mají dedikované servery navíc nespornou výhodu, že zákazník má možnost si sám instalovat a konfigurovat operační systém a libovolný software na míru. Také bezpečnost dat je u serverhostingových služeb na vyšší úrovni. Servery bývají umístěny v profesionálních datacentrech, kde jsou prostory se speciálními podmínkami pro provoz těchto služeb (tlaková klimatizace, dvojitá podlaha, zálohovaná elektrická energie, apod.). Zákazníci většiny datacenter mají ke svému serveru možnost nepřetržitého přístupu.

Samostatnou kategorií dedikovaných serverů jsou tzv. managed servery. Ty jsou určeny pro zákazníky, kteří se nechtějí o server jakkoliv starat a raději svěří administraci celého systému do rukou profesionálů. Většinou je to z toho důvodu, že na správu serveru nemají dostatek zkušeností ani nikoho jiného, kdo by administraci serveru mohl provádět za ně.

Housing vlastního serveru

Housing je samostatná serverhostingová služba, kdy zákazník má vlastní server, který si sám přinese do datacentra. U housingu se jedná pouze o pronájem místa pro server, napájení a konektivitu (rychlé připojení k Internetu). Je to tedy ta nejlevnější varianta serverhostingu, ovšem je nutno počítat s určitými iniciálními náklady na zakoupení vlastního hardware.

Serverhostingové služby Master Internet

master-dc.jpgSpolečnost Master Internet, s.r.o. již více než 10 let provozuje profesionální služby v oblasti serverhostingu. Nedávno vybudovala nejmodernější datacentrum v Brně – Master DC, kde poskytuje serverhousing, dedikované servery a managed servery. V současné době nabízí akční balíčky serverhostingových služeb se speciálními slevami pro studenty.

Pro více informací můžete navštívit webové stránky na adrese www.master.cz.

Další článek: HP LaserJet P1005: Laser na malý stůl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,