Zajímavosti | Úložiště

Dead Drops: Nejpomalejší internet na světě je připravený pro planetu po apokalypse

  • V roce 2010 se začala rodit síť mrtvých schránek Dead Drops
  • Byly jich tisíce, časem se na ně ale zapomnělo
  • Vypravili jsme se ke schránce č. 595, která funguje dodnes

Nad městem se smráká a liduprázdnými ulicemi, které si pomalu bere zpět okolní divočina, tu a tam projde tichá postava v těžkém kabátu. Přenosová soustava se zhroutila už před mnoha měsíci, když na svět tvrdě dopadla mutace Théta XVI, a s odstavením centrální výroby elektřiny se odmlčel také internet.

Luboš sleduje rozpadající se betonovou stěnu, která kdysi chránila okolní domy před hlučnou dopravní tepnou jihomoravské metropole, a podle sprejem načmárané a již dávno zašlé malůvky nachází skulinu, ze které trčí dead drop č. 595.

Opatrně odstraní zkřehlý plastový kryt, připojí k pětsetdevadesátpětce svůj notebook a zkopíruje si novou epizodu pořadu Týden Živě. Jako jeden z mála šťastlivců v okolí totiž dokáže za slunných dnů dobít baterii laptopu ze svých zaprášených solárních panelů.

ec56b756-b861-44e4-8414-3fdd54409d4e
Dead drop číslo 595 slouží svému účelu už dlouhých deset let

Je neděle, 21. prosince 2031 a společnost, jak jsme ji kdysi znali, se začala postupně rozpadat už kdysi dávno. Lidé jako Luboš či zbytky redakce Živě.cz navzájem komunikují skrze tuto anonymní a bezúdržbovou komunikační síť mrtvých schránek. Přečkala všechny strasti dvacátých let počínaje únavnou pandemií zkraje desetiletí a konče globální geopolitickou krizí na jaře 2026.

Mrtvé schránky Dead Drops

Zhruba tak by mohla začínat první kapitola nepříliš povedené postapokalyptické novely, která však dílem staví na fenoménu, který tu skutečně je a funguje už jedenáct let. Řeč je samozřejmě o již zmíněných mrtvých schránkách, které zabetonované v nejrůznějších škvírách čekají, až k nim přijdete a připojíte svůj mobil a notebook.

Jmenují se Dead Drops a jejich autorem je německý konceptuální umělec Aram Bartholl, který skryl prvních pět exemplářů do newyorských zdí v říjnu 2010.

2 195 schránek s kapacitou 68,7 TB

Nebyl zdaleka poslední, v následujících týdnech a měsících totiž strhl lavinu fanoušků geocachingu a dalších terénních her, kteří po jeho vzoru vložili do nejrůznějších skrýší po celém světě více než dva tisíce USB klíčenek, jejichž souhrnná kapacita překonává 68 terabajtů.

56f45d9f-d768-4c40-a24b-0b567eda20c1
Stovky schránek se už dávno odmlčely, o to větší radost způsobí nález plně funkčního kusu

Seznam nových zařízení se rozrůstá i dnes, a sympatický punkový experiment tak i po deseti letech žije vlastním životem, byť se už hromada původních schránek nadobro odmlčela.

Manifest

Anonymní, offline a sdílenou komunikační síť založenou na sdílení souborů na veřejném místě, jak Dead Drops popisuje textový soubor manifestu, který je součástí každé flešky v angličtině a místním jazyce, v každém případě může rozšiřovat naprosto každý bez potřeby jakékoliv osobní registrace.

Stačí obětovat vhodnou USB klíčenku ideálně v odolném gumovém pouzdře a s troškou montážního lepidla vyrazit ven. Po instalaci ji stačí vložit do systému, aby ji mohli najít ostatní zájemci, no a pak už jen čas od času zkontrolujete její stav.

Prohlášení k projektu Dead Drops (ze souboru v mrtvé schránce)

Dead Drops - anonymní, offline, sdílená, komunikační síť, založená na sdílení souborů na veřejném místě. Kdokoliv může do sítě přistupovat, kdokoliv může síť instalovat, rozšiřovat ve svém okolí, městě či státu.

Dead Drop musí být vždy veřejně přístupný. Dead Drop uvnitř uzavřených budov, soukromých prostor s dočasným či omezeným přístupem, není považován za Dead Drop. Každý nově vytvořený Dead Drop musí mít možnost čtení i zápisu, bez jakéhokoliv přídavného obslužného software.

Dead Drop není třeba synchronizovat nebo propojovat navzájem. Každý jednotlivý Dead Drop je jedinečný a má svou vlastní existenci. Ideální je Dead Drop, zacementovaný rychleschnoucím cementem přímo do zdiva, kdy vyčnívá pouze kovová část USB, připravená pro připojení.

Dead Drop by na sebe neměl vizuálně příliš upozorňovat. Pro připojení se k Dead Dropu není potřeba žádná kabeláž či bezdrátová technologie. Jedinou možnou újmou pro vás tak může být pouze kleknutí si na zem nebo zašpiňená bunda od zdi.

Dead Drop - je realizace klasické USB technologie s pasívním napájením, začleněná do města či jiného, pouze veřejně přístupného místa. V době skrytých hrozeb a slepé víře v nová zařízení, bez přístupu k lokálním souborům je potřeba, abychom znovu promysleli svobodný přístup k datům a jejich distribuci. 
Dead Drops - cestou změn !

Dej svobodu svým datům! Neváhej a vytvoř si svůj vlastní Dead Drop již ted!

Aram Bartholl, 2010

Výprava k dropu č. 595

U nás v Brně svému účelu kdysi sloužily tři mrtvé USB schránky, dnes však podle evidence zaručeně funguje jen jedna z nich na jižní periferii města – právě v oné protihlukové stěně z úvodu článku. A tak jsme se k ní vypravili, abychom si to vyzkoušeli na vlastní oči.

95970025-fcfd-48e0-9c65-af704eb6746d84ef64cd-59fa-4463-8127-a748a5304d34c5390849-cbf9-492c-bdd5-d72df7a94438b8e6bff0-a1d9-4bd6-8019-68b376b9e269
Karta dropu na oficiálním webu a připojení v praxi. Na památku jsem ve schránce zanechal příštím generacím své alter ego – černobílého psa v klobouku

Drop č. 595 se dočkal instalace 20. června roku 2011 a i po více než deseti letech funguje na jedničku. Plošky samčího konektoru USB nezkorodovaly a po připojení laptopu se zobrazil adresář s manifestem, deníkem, do kterého můžete zapsat svoji návštěvu, a libovolnými soubory, které tam zanechali kolemjdoucí.

e7214c76-eb04-4860-aae7-956382cc4600
Z návštěvní knihy schránky č. 595

USB 2.0 drop nabízí prostor 1 GB a připojíte se k němu pomocí jakéhokoliv zařízení s podporou formátu souborového systému FAT.

První schránka v Česku

První česká mrtvá schránka s pořadovým číslem 165, která už ale nadobro zmizela, pochází také z Brna a v minulosti jste ji mohli najít necelé tři kilometry odtud. Neznámý autor ji totiž zabetonoval do škvíry v boční stěně tzv. Červeného kostela v samotném srdci Brna.

image.png
První česká mrtvá schránka č. 165 

Stalo se tak 10. ledna roku 2011 a drop tehdy nabízel kapacitu rovnou 2 GB. Dnes byste ji tam ale hledali marně, podle posledního hlášení z loňského podzimu má totiž schránka status broken/dead/stolen/gone. Už dávno není funkční. 

V Praze na vás čeká 8 GB na Dvořákově nábřeží

Podobný osud bohužel během oněch jedenácti let potkal většinu dead dropů v Česku včetně těch v Praze, která jich kdysi nabízela zdaleka nejvíce. Dnes je v hlavním městě hlášená jako jediná funkční mrtvá schránka (k 17. prosinci letošního roku) ta s evidenčním číslem 1 756 na Dvořákově nábřeží.

4ef0cf10-7933-44a8-93b3-5b157a0b66b9
Pražská mrtvá schránka č. 1 756 

A jelikož je tato fleška mnohem mladší než brněnské relikvie, nabízí kapacitu rovnou 8 GB. Na podobný drop se tak vejde celý film v HD, což ocení zejména fanoušci Ulož.to. Rychlý internet nepotřebujete – stačí se jen svézt metrem a trošku protáhnout nohy.

A jak dlouho vydrží vaše mrtvá schránka?

Pokud se tedy budete mezi svátky nudit a najdete doma nějakou starou USB flešku, zapojte se a založte nový a bezpečný český drop.

Případ z Brna ukazuje, že s trochou štěstí může taková schránka venku a bez úhony přežít klidně i celé desetiletí. Ostatně, kdo ví, třeba právě tu vaši bude jednou potřebovat i náš Luboš z roku 2031.

Diskuze (85) Další článek: Německá spolková země se snažila zbavit Microsoft Teams a Office 365, soud jí to zakázal 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,