Dataquest: iPaq začíná válcovat Palm

Díky vyšší ceně trhne v tržbách Compaq více, než Palm a Handspring dohromady.
Aktuální výhled analytické společnosti Dataquest na výsledky druhého čtvrtletí letošního roku hrají rozhodně více do karet firmě Compaq a jejím kapesním počítačům iPaq. Compaq by měl jejich prodejem utržit více než 200 miliónů dolarů, tržby Palmu jsou odhadovány na 130 až 135 dolarů. Podobně Handspring snížil svůj odhad prodejů na 60 až 65 miliónů dolarů.

Pochopitelně hlavním důvodem vyšších tržeb jsou citelně dražší iPaqy proti levným Palmům. Palm tak nadále rozšíří svůj podíl na trhu v počtech prodaných kusů, Compaq prodá stále méně kusů.

Zatímco se stále poukazuje na boj mezi Palm OS a Windows CE, postupně se to přesouvá do podoby Palm vs. Compaq. Zatímco totiž hvězda Compaqu září čím dál víc jasněji, další firmy vyvíjející přístroje s Pocket PC se stále ode dna neodrážejí. Pokud tedy roste oblast Pocket PC, je to nyní prakticky jen proto, že roste Compaq.

Obecně přijímaným faktem je, že Palm trpí především pomalým nástupem nových modelů, Dataquest sice uvádí stále vyšší poptávku po strojích s kvalitní vazbou na e-maily a obsluhu mobilních telefonů, což by mělo řešit Pocket PC, nicméně tyto oblasti jsou dobře pokryty i na platformě Palm OS.

Compaq tvrdí, že nestačí vyrábět iPaqy, jak je o ně velký zájem. Palm podobně uvádí, že by se rád zbavil starých zásob. Nyní například uvede Palm edici Palm m100 pod jménem Michaela Jordana podobně, jako již dříve takto představil Palm Claudie Shifffer. Jediné, čím se tato speciální edice liší od běžných modelů je jen doplněné programové vybavení o různé utilitky. Navíc bude mít jen jordanův podpis na krytu displeje.

Diskuze (10) Další článek: Compaq předhoní Palm v příjmech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,