Bezpečnost | Mobilní aplikace

Další fitness aplikace prozradila, kde bydlí američtí vojáci

Používání fitness aplikace ke sportu vám může pomoci spalovat kalorie nebo monitorovat srdeční rytmus. To zní dobře, jenže zaznamenávání polohy u sportovních aktivit může mít i negativní důsledky. Po nedávném průšvihu aplikace Strava se s podobnými problémy potýká Polar, výrobce sportovních hodinek a provozovatel stejnojmenné mobilní aplikace.

Jen šest měsíců poté, co výzkumníci odhalili, že heatmapy u fitness aplikace Strava dokázaly odhalit lokaci tajných vojenských základen, přišel nizozemský deník De Correspondent společně s investigativním webem Bellingcat ke zjištění, že další aplikace zveřejňuje různá soukromá data, která mohou být zneužita.

Konkrétně aplikace Polar Flow podle Bellingcat „prozrazuje domovy lidí sportujících v tajných místech jako jsou sídla zpravodajských služeb, vojenské základny, sklady jaderného odpadu nebo ambasády po celém světě“.

Hlavním problémem je, že Polar umožňuje uživatelům zobrazit si všechna cvičení konkrétní osoby, která svolila k jejich vystavení na mapu Flow Explore. Takže když se voják běhající kolem vojenské základny v Iráku rozhodl data sdílet, kdokoli se mohl na jeho trasu podívat. Samozřejmě by takový člověk nikdy neměl nic vědomě sdílet, ale všichni víme, že málokdo pořádně čte obsáhlé podmínky užívání.

Polar proto trvá, že o žádný únik dat nejde, spíš špatnou souhru náhod a nedomyšlení, co může způsobit dobře zamyšlená funkce. Většina uživatelů podle něj aplikaci používá v soukromém módu, takže se jich problém netýká. Mapu Explore nicméně prozatím vyřadil z provozu.

Diskuze (11) Další článek: Grafické karty leží bez zájmu ve skladech. Se slevami se ale přesto ještě vyčkává

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,