Cyberbullying: nový rozměr šikany

Temnou stránkou internetu je jeho zneužití pro počítačovou šikanu. Ta se stala problémem, který nelze přehlížet.
Kapitoly článku

Běžná šikana, pod kterou si každý většinou představí fyzické nebo jiné ubližování, je stále na mnoha místech poměrně rozšířená. S rozvojem informačních a komunikačních technologií se navíc v posledních letech objevuje nový druh šikany, kterou média i odborníci nazývají kyberšikana (v angličtině cyberbullying nebo také online bullying). Ta využívá, či spíše zneužívá, moderní elektronické komunikační prostředky, jako jsou mobilní telefony, e-mail, instant messaging nebo jiné internetové služby.

Většinou jde o úmyslné publikování nadávek, zesměšňujících informací, zveřejňování choulostivých nebo pozměněných fotografií a videí, posílání výhružných zpráv nebo urážek a další činnosti, které mají především poškodit, popřípadě zesměšnit oběť před okolím. Jednou z forem kyberšikany je také vydávání se za oběť samotnou. To může spočívat například ve vytvoření blogu nebo profilu na některém komunitním serveru či sociální síti, jako jsou MySpace.com nebo české Líbímseti.cz. Někdy dokonce oběť ani nemusí o existenci něčeho takového vůbec vědět.
 

Když se někdo rozhodne škodit

 
Možná to nemusí být na první pohled patrné, ale tento druh šikany představuje pro člověka mnohem větší nebezpečí a může mít daleko silnější dopad na jeho psychický stav. Je to dáno především velikostí a rozšířeností samotného internetu. Ponižující video může ihned po umístění na některý ze známých serverů, jako je YouTube.com, zhlédnout prakticky kdokoli na světě. Rychle tak může dojít k jeho rozšíření mezi spolužáky ve škole, spolupracovníky v zaměstnání nebo blízké osoby. Na rozdíl od běžné šikany je tak prakticky nemožné kyberšikaně uniknout nebo se před ní ukrýt, protože pronásleduje svou oběť neustále.
 
Názorně to ilustruje případ jednoho kanadského chlapce z roku 2002. Patnáctiletý Ghyslain Raza si natočil video, ve kterém se s náhradou světelného meče nepříliš zdařile pokouší napodobovat svou oblíbenou postavu z Hvězdných válek. Nahrávka se pochopitelně vůbec neměla dostat ven, nicméně ji náhodou objevili kamarádi a zveřejnili na internetu. Během prvních dvou týdnů chlapce shlédlo několik miliónů lidí a později se video stalo v té době jedním z nestahovanějších videí na internetu vůbec.
 
Během krátké doby bylo vytvořeno mnoho jeho parodií a dokonce se objevila i petice, která žádala producenty Hvězdných válek, aby Ghyslain dostal nějakou menší roli v příští epizodě slavné ságy. Nečekanou popularitu však hlavní aktér neunesl a skončil v psychiatrické léčebně. Celá záležitost se nakonec dostala až k soudu a rodina žádala po rodičích žáků, kteří video zveřejnili, vysoké odškodné.
 

Internet stírá rozdíly

 
Dalším důvodem, proč může být kyberšikana mnohem nebezpečnější, je skutečnost, že internet poskytuje mnohem větší anonymitu. Těm, kteří chtějí škodit, dodává sílu a pocit bezpečí. Lidé schovaní za počítačovou obrazovkou si dovolí mnohem více, než by si dovolili na veřejnosti. To je dobře pozorovatelné například v různých diskusích nebo na diskusních fórech, kde se mnohdy objevují příspěvky překračující hranice slušného chování. Přispěvatel je totiž ukrytý za nicneříkající přezdívkou a jedinou obranou v těchto případech je přísné moderování.
 
Internetové prostředí navíc odstavuje na druhou kolej fyzickou sílu nebo společenské postavení. Otvírá se tak prostor pro výlevy zlosti a pocitů frustrace těch jedinců, kteří nejsou dostatečně silní nebo si nedokáží nashromáždit přívržence, aby mohli své oběti ubližovat v reálném světě. To se týká zejména mládeže a studentů, pro které se internet a mobilní telefony staly komunikačním fenoménem, bez něhož by si život dokázali jen stěží představit. Nelze však vyloučit ani naštvaného zaměstnance, který se tímto způsobem začne mstít svému nadřízenému.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,