Ctrl+Alt+Del: počátek nejslavnější klávesové zkratky

Téměř každý uživatel počítače s Windows zná klávesovou zkratku Control+Alt+Delete, která slouží pro různé účely a v podobných verzích je i u dalších počítačů. Jak ale vznikla?

Počítače jsou tu s námi již několik desítek let a neustále nás zaplavují stále modernější systémy, které jsou rychlejší, chytřejší, pohodlnější a dokonce se i zcela jinak ovládají. Některé vlastnosti systému se ale zatím stále drží zlatých pravidel, která byla nastavena už v počátku.

A nejinak je tomu u kombinace klávesových zkratek pro restartování zařízení, například v podobě Control, Alt a Delete. Možná jste si někdy říkali, proč zrovna tato zkratka a pokud nejste čtenáři Živě.cz a řadíte se spíše mezi normální uživatele, možná ani tuto zkratku neznáte. Pojďme se tedy podívat, jak to všechno začalo.

Netrpěliví programátoři

V roce 1975 se programátor Michael Donald Wise, zakladatel společnosti Sphere, pokoušel programovat jeden z prvních vlastních počítačů s názvem Sphere 1. Ten obsahoval procesor Motorola 6800 s frekvencí 1 MHz a měl 4 kB operační paměti. Oproti jiným počítačům tehdejší doby obsahoval i klávesnici s numerickým blokem a dokonce monitor.

Při programování pochopitelně docházelo k neustálému zamrzání programu a bylo tak nutné počítač neustále vypínat a zapínat. To znamenalo vysokou zátěž nejen pro hardware, ale také pro čas programátora. Ten se tedy rozhodl nastavit stisk tří kláves Ctrl+Alt+Delete na vymazání operační paměti. Vymazání operační paměti znamenalo takřka stejný úkon jako vypnutí a zapnutí, přičemž se nejednalo o zatížení součástek jako při úplném vypnutí a zapnutí.

Sphere_Personal_Computer_Ad_January_1976.jpg
Sphere 1 byl prvním počítačem, který používal kombinaci Ctrl+Alt+Del k resetu

O několik let později se k podobnému závěru dostal i David Bradley, jeden z tvůrců prvního počítače IBM PC. Nutnost „teplého restartu“ byla pro pohodlný start potřeba i zde, i když první trojkombinaci nastavil na Ctrl+Alt+Esc. Bohužel časem zjistil, že tato kombinace se dá relativně snadno omylem stisknout položením ruky na levou část klávesnice.

Z bezpečnostních důvodů tak byla překonfigurována na kombinaci Control+Alt+Delete, která již nešla stisknout pomocí jedné ruky, čímž se naprosto minimalizovala možnost stisknutí této zkratky omylem. Zda nakonec tuto kombinaci odkoukal od programátora počítače Sphere 1, se ale asi už nedozvíme.

Ještě dlouho poté byla tato zkratka využívána především ke zmíněnému restartu a znovunačtení ROM s BIOSem, tedy startovací fázi každého počítače. Díky Youtube se můžete podívat na video, kde sedí právě David Bradley a Bill Gates. Při oslavě 20letého výročí IBM PC pronesl nepříliš lichotivou větu na adresu Gatese: „Já jsem tuto kombinaci možná vymyslel, ale Bill Gates ji proslavil.“

Počítače všeho druhu

Zkratka byla později proslavena především díky operačnímu systému DOS a Windows, ať už z důvodu častých BSOD (modrá obrazovka smrti) nebo pro přihlašování do firemní sítě ve Windows NT a novějších. Zkratka se ale v operačním systému začala používat i pro spuštění správce úloh a v případě Windows tomu je tak dodnes. Svou zkratku pro „soft reset“ mají takřka všechny počítače a další kombinace používají i různé operační systémy.

1.jpg 7.jpg task-manager-mac.jpg
 

U prvních počítačů od Applu se jednalo o kombinaci Ctrl+Apple+Reset, u Commodore 64 pak o dvojstisk Run+Restore. Amigu jste mohli resetovat pomocí Ctrl a stiskem levé a pravé klávesy Amiga.

Jde to i s dotykem

Moderní dotykové počítače do kapsy sice nevypadají jako klasické počítače, ale obsahují velmi podobný hardware a software. I zde je tak určitá nutnost restartovat zařízení pomocí klávesové zkratky. Hardwarových tlačítek je v dnešní době již pomálu, takže se lze setkat nejen s určitou kombinací, ale také složitějším časováním.

LogMeIn.jpg
Ctrl-Alt-Del lze pomocí vzdálené plochy poslat i na dotykových tabletech

Například iPhone nebo iPad můžete restartovat pomocí držení tlačítka Home a Power po dobu 10 sekund, u telefonů s operačním systémem Android se jedná o kombinaci tlačítka TrackBall, Power a stisknutí snížení hlasitosti. Pomocí dalších držení různého druhu se lze dostat i do servisních částí spouštěcího postupu, což jistě znají všichni vyznavači Jailbreaku a dalšího odemykání systému proti vůli výrobce.

S novými a poměrně stabilními systémy sice nemusíme využívat tyto kombinace tak často, ale doufejme, že možnost rychlého resetu bez nutnosti zásahu do hardwaru zůstane u elektronických zařízení navždy. A kdo ví, třeba nám to jednou v budoucnu zachrání i život.

Diskuze (46) Další článek: Nové ICQ 7.5 vrátilo náladové ikony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,