CrystalDisk: Informace i test výkonu pevných disků

Dva programy od stejného tvůrce vám podají detailní přehled o pevných discích v počítači. Jeden se jmenuje CrystalDiskInfo a druhý CrystalDiskMark. Oba můžete používat zdarma.

CrystalDiskInfo

Tento program podá uživateli velice detailní informace o přítomných pevných discích. CrystalDiskInfo je malinký a jednoduchý program, o čemž svědčí i fakt, že jej není třeba instalovat. Rovněž nezabírá skoro žádné místo na pevném disku a v operační paměti. Nedočkáte se ani žádného průvodce a ihned po spuštění aplikace vás přivítá hlavní okno, které okamžitě zobrazí získané informace.

sshot-1.png 
Teplota v pořádku a zbytek taky ujde.

Těch je opravdu celá řada a prvotní orientace v nich není úplně nejsnadnější. Tomu také nepomáhá absence české lokalizace, přestože jinak program disponuje velkým množstvím nejrůznějších jazyků. O svém disku se dozvíte např. aktuální teplotu, sériové číslo, samozřejmě velikost, rychlost a celou řadu detailních informací, které se zjistí a vypíší do přehlednější tabulky pomocí technologie S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology).

Ještě něco navíc

Kromě zobrazování údajů zvládá program i pár menších funkcí, které slouží spíše ke zvýšení přehledu o informacích a k lepší práci s nimi. Předně vás nechá veškeré zaznamenané údaje zkopírovat. Můžete je potom bez problémů nechat vložit do jakéhokoli textového editoru či jiné aplikace. Grafické ztvárnění zjištěných dat a statistik pak nabízí jednoduchá funkce pro tvorbu grafu.

sshot-2.png sshot-3.png
Informace textově i graficky.

Jako použitelný nástroj jistě mnoho uživatelů shledá nastavení AAM/APM (Automatic Acoustic Management/ Advanced Power Management). V případě potřeby tak můžete svůj disk ztišit a snížit jeho spotřebu elektrické energie. Oboje samozřejmě na úkor výkonu. CrystalDiskInfo vás také může varovat v případě, že teplota pevného disku překročila určitou hranici. Jako bonus pak ještě dostanete již o něco méně použitelného správce disků.

sshot-4.png sshot-6.png
Ztišení disku a Správce disků.

stáhnout program CrystalDiskInfo 4.0.1 Licence: freeware, 2,7 MB
Autor: Crystal Dew World
Web programu: crystalmark.info


CrystalDiskMark

CrystalDiskMark je menším bratříčkem výše zmíněného produktu a zaměřuje se na testování pevného disku. Program je malý, jednoduchý a nenáročný. Nečekejte od něj sofistikované měřící metody, které lze do detailů nastavovat. Zaměřuje se především na rychlost čtení a zápisu. K pohodlnosti českých uživatelů je už zde přítomna česká lokalizace, která sice v tak malém množství funkcí postrádá větší užitečnost, ale i tak potěší.

sshot-7.png 
Dejte disku pokouřit.

Co se samotného testování a měření týče, tak CrystalDiskMark změří sekvenční zápis a čtení a dále pak náhodný zápis a čtení 4KB a 512KB. Nastavit lze dále počet testů a testovací velikost pro zápis. Stejně jako v případě CrystalDiskInfo lze změřené hodnoty nakopírovat a vložit do jiných aplikací i lehce změnit design celého programu, který se prakticky skládá pouze z jednoho malého okna.

stáhnout program CrystalDiskMark 3.0.1 Licence: freeware, 2,3 MB
Autor: Crystal Dew World
Web programu: crystalmark.info


fsc.jpg

Diskuze (2) Další článek: Novinky Googlu: Vyhledání podobných obrázků a události na časové ose

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,