Hardware | Superpočítače | Servery

Cray uvádí „nejrychlejší“ superpočítač XC50, který v rámci jednoho kabinetu nabízí výkon 1 PFLOPS, maximálně až 500 PFLOPS

Na konferenci SC16 zaměřené na nejnovější superpočítače a vše kolem nich, představila společnost Cray nový model XC50, o kterém tvrdí, že jde o nejrychlejší superpočítač na světě.

Cray XC50 je postaven na výpočetních kartách nové generace - Intel Xeon Phi nebo Nvidia Tesla P100 (Pascal) dle výběru a pochopitelně i zásobou procesorů Intel Xeon nejnovější generace.

V rámci jednoho kabinetu lze mít až 24 TB operační paměti a celkový výpočetní výkon až jeden petaflops. Stojí za to připomenout, že první velký superpočítač tvořený spoustou kabinetů a cenou 120 milionů dolarů - IBM Roadrunner, překonal tuto hranici teprve v roce 2009. Vzhledem k jeho spotřebě se už ale ani nevyplatí ho provozovat.

 2016-11-16 v 14.10.14.png
Podrobné specifikace superpočítače Cray XC50

Díky použití síťové topologie Dragonfly lze systém XC50velmi snadno škálovat a propojením kabinetů získat teoretický výkon až 500 PFLOPS. K hranici jedno exaflopu tvořeného jedním superpočítačem už jsme tedy hodně blízko.

Diskuze (3) Další článek: Ochrnutý pacient mluví přes počítač ovládaný myslí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,