Cowon iAudio 6: Dotkněte se hvězdy

Korejská společnost Cowon uvádí vlajkovou loď letošní módní hudební sezóny, přehrávač iAudio 6. Představuje špičku současných možností MP3 přehrávačů a inspiraci pro ostatní výrobce. Myslíte si, že vás nemůže překvapit? Zkuste si ho poslechnout a změníte názor.

Klady a zápory
+ skvělý zvuk a displej
+ 0,85" pevný disk
+ USB Host
- malý displej pro video
- nadprůměrná hmotnost
- povrch náchylný na otisky

Cowon strávil vývojem iAudia 6 hodně času a je to na něm poznat. Zpracování i konstrukce patří k ukázkovým, vše přesně sedí a na umístění každého prvku je vidět, že se nad ním přemýšlelo. Barevná kombinace sází na nejoblíbenější odstíny spotřební elektroniky, černou a stříbrnou. Vše je v matném provedení, jen čelní panel má zrcadlový povrch náchylný na otisky.

Ovládá se pohlazením

Přístroj kombinuje ovládání klasickými tlačítky s dotykovým displejem. Klávesy se starají o hlasitost a vstup do nabídky, zbytek obstarávají dotyková tlačítka vedle displeje – spouští přehrávání, listují v nabídce, přeskakují skladby, potvrzují volby. Navíc jsou velmi citlivá a pokud by někomu vadilo, že dotyk nemá hmatatelný dotisk, může si aktivovat doprovodné ťuknutí. Na tento způsob ovládání jsem si rychle zvykl – je přirozené, dotyková tlačítka navíc vypadají velmi stylově.

Na detailní displej se vejde až deset řádků a veškeré potřebné informace, s trochou tolerance přežijete i video. Nabídka je krásně barevná i čitelná, díky Jet Effectu navíc snadno nastavíte váš oblíbený zvukový profil

Další parádičku představuje displej. OLED se 262 tisíci barvami si nejde nezamilovat. Skvělý detailní obraz s téměř neomezenými pozorovacími úhly a čitelností za všech světelných podmínek dá vyniknout všem zobrazeným informacím – od ID3 popisků přes texty nebo Lyrics až po fotky a videa. Na delší video je displej pořád ještě malý, ale dá se to vydržet.

Kromě dotykových kláves najdete v horní hraně přehrávače i tři s klasickým stiskem a jeden posuvník

S nejmenším pevným diskem

Moderní přehrávače umí být už hodně lehké, okolo 40 g, iAudio se 60 g tedy v ruce ucítíte víc, ovšem rádi mu to odpustíte. Hmotnost totiž navyšuje miniaturní 0,85" pevný disk s kapacitou 4 GB, první svého druhu v MP3 přehrávačích. I když spotřebuje více energie než flash paměť, utáhne až 20 hodin hraní nebo zhruba třetinový čas při přehrávání videa.

Funkční výbava je prakticky stejná jako u modelu U3, jehož recenzi najdete v Computeru 4/06. Proto znovu připomenu jen ty nejzásadnější funkce: možnost nadefinování vlastních funkcí tlačítek, vynikající Jet Effect pro jednoduché nastavování všech zvukových předvoleb a jejich sdružování do uživatelských profilů nebo USB Host pro přímé nahrávání dat z jiných USB zařízení. A jen tak mimochodem, pravděpodobně nejkvalitnější zvuk mezi současnými přehrávači.

Verdikt celkem 93 %
Hledáte nejlepší multimediální přehrávač?
Klidně zastavte u iAudia 6, nabízí skvělé
funkce, vynikající zvuk, velkou paměť
a pořádnou dávku luxusu za odpovídající
cenu.
ovládání 5/5
zvuk 5/5
funkce 4,5/5
cena 4/5

Cowon iAudio 6
produkt multimediální přehrávač
cena 8 990 Kč
zdroj Bell Technology, Praha
kontakt 271 731 600
Cenová osa
Cowon iAudio 6 (4 GB) 8 990 Kč
Apple iPod nano (4 GB) 8 490 Kč
iRiver H10 (6 GB) 7 390 Kč
Funkce
vnitřní paměť 4 GB
typ paměti 0,85" pevný disk
podporované formáty MP3 (8-320 kb/s), WMA (20-256 kb/s), OGG (Q10), FLAC (0-8), ASF, WAV, XviD MPEG-4 (AVI), JPG, TXT
baterie Li-Pol
doba přehrávání až 20 h
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
odstup signálu od šumu 95 dB
výstupní výkon 2× 30 mW
rozhraní USB 2.0, Line-In
rozměry (v × š ×h) 76,1 × 35,6 × 19 mm
hmotnost 60 g
displej OLED, 262 144 barev, 160 × 128 bodů, 8 řádků
FM tuner 87,5-108 MHz, paměť pro 24 pozic
ID3 popisky ano
hlasový záznamník ano
paměťové karty ne
speciální funkce prohlížení obrázků, přehrávání videa, Lyrics, hodiny, budík, Jet Effect, USB Host, přímé nahrávání do formátu MP3 a WMA, BBE, Mach3Bass, MP Enhance, 3D Sound, automatické vypnutí
příslušenství sluchátka, CD s programy, USB kabel, USB Host kabel, Line-In kabel, manuál

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 9/06.

 

Diskuze (44) Další článek: Microsoft připravuje na červen megabalík bezpečnostních oprav

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,