Cortex-A72: útok ARMu na 14nm čip Core M

ARM představil detaily architektury nového čipu Cortex-A72, který bude vyráběn 16nm a 14nm technologií a nabídne lepší efektivitu než čip Intel Core M.

Nový výkonný čip od ARM Cortex-A72 je nástupcem populárního Cortexu A57, oproti kterému nabídne možnost 14nm či 16nm technologie výroby (FinFET) a s tím souvisí lepší efektivita a vyšší výkon na watt.

ARM Cortex-A72: vyšší frekvence i výkon

Nový Cortex-A72 je mnohem výkonnější než předchozí model Cortex-A57. V oblasti zpracování instrukcí je o 20 % až 60 % rychlejší na takt, přičemž maximální frekvence jádra je vyšší o deset procent.

A72_Car_678x452.png

S 16nm výrobou ARM slibuje efektivní frekvenci až 2,7 GHz a při srovnání s čipem Cortex-A15 nabídne až 3,5× vyšší výkon. Spotřeba energie je přitom o 75 % nižší, než s Cortex-A15. Typickou maximální frekvencí v mobilních zařízení ale bude 2,5 GHz.

3b_575px.png
Porovnání výkonu a spotřeby se staršími čipy

Cortex-A72 je v rámci výkonu na watt o 18 % až 30 lepší než starší Cortex-A57 a zároveň dokáže běžet na vyšší frekvenci.

ARM si troufá i na Core M od Intelu

Nová generace procesoru Cortex-A72 jde proti čipu Intel Core M a ARM se to snaží náležitě ukázat. Jak je možné vidět na srovnávacích grafech, vede si proti Broadwell-Y opravdu slušně.

cortex-a72-vs-core-m-broadwell.png
Srovnání výkonu s Intle Core M

Samozřejmě se jedná o syntetická měření, ale ARMu se daří vítězit právě v oblasti poměru spotřeby a výkonu. Dle ARMu je nový čip schopen nabídnout stejný výkon jako Core M, ale s 75 % nižší spotřebou. Efektivita Cortexu-A72 je porovnávána dokonce i se serverovým Xeonem.

13b_575px.pngcortex-a72-vs-xeon-e5-power-consumption-640x360.png

V zařízeních až v roce 2016

Rozdíl ve srovnání s konkurenčními čipy od Intelu je očividný – zatímco Intel už čipy dávno vyrábí a dodává, ARM Cortex-A72 se teprve chystá na trh a v prvních zařízeních se s ním setkáme až příští rok.

2b_575px.png
Rozdíl ve výkonu oproti Cortex-A15 je opravdu velký, dočkáme se ho ale až příští rok

ARM navíc není v této oblasti sám, vlastní upravené designy chystá Qualcomm, Samsung nebo MediaTek, kteří uvedou 28nm verze Cortex-A72 ještě tento rok. Například 16nm verze Kryo (Qualcomm Snapdragon 820, 64bit ARMv8), kterou bude vyrábět TSMC, se objeví v mobilních produktech spíše až v polovině příštího roku.

Chip_Diagram_Cortex-A72.png
Architektura, na které staví i další velké společnosti

Tou dobou už ale Intel bude mít další generaci čipů a opět ukáže, jak je v předstihu díky pokročilejší technologii výroby. Jedno je ale jisté – ARM začíná výrazně tlačit Intel v mobilní oblasti po stránce efektivity a pokud se rozjede 14nm výroba u Samsungu a GlobalFoundries, bude mít Intel zdatného konkurenta, který má pomoc i dalších společností. Mezi nimi je totiž nejen Samsung, ale třeba také Apple, který si vyrábí vlastní upravený čip na bázi architektury ARM.

Diskuze (16) Další článek: Stále se bude klikat na „modré éčko“, už to ale nebude Internet Explorer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,