Hardware | Notebooky | Intel | Procesory

Core i3 Cannon Lake: Intel odhalil první čip vyráběný 10nm technologií

Po velkém zpoždění jsme se konečně dočkali a už během druhého čtvrtletí na trh dorazí první 10nm procesory od Intelu, které budou postavené na mobilní architektuře Cannon Lake. Intel totiž ve vlastní databázi odhalil první model.

Intel Core i3-8121U je úsporný mobilní čip vyráběný 10nm technologií, který má pouze dvě jádra s podporou HyperThreadingu. Základní frekvence procesoru je 2,2 GHz, ale s Turbem se lze dostat až na 3,2 GHz. TDP procesoru je 15 W, takže je určen typicky pro velmi tenké a malé notebooky.

Procesor má 4 MB L3 cache a podporuje až 32 GB operační paměti DDR4/LPDDR4/X na frekvenci 2 400 MHz. I když se předpokládá, že architektura Cannon Lake bude zahrnovat i modely s integrovanou grafikou (mělo by jít o Gen10), v tomto případě Intel informace o grafice neuvádí. Zároveň ale došlo k potvrzení, že čip podporuje instrukční sadu AVX-512 a nová SHA rozšíření pro akceleraci šifrování, což bylo zkontrolováno na zařízení Lenovo Ideapad 330-15ICN.

Lze očekávat, že se během následujících měsíců objeví v prodeji první zařízení, která budou vybavená nejen tímto, ale i dalšími 10nm mobilními čipy s architekturou Cannon Lake. Takže pokud plánujete nákup nějakého tenčího notebooku či hybridu, určitě si raději počkejte.

Diskuze (6) Další článek: Google čachruje s hudebními službami: přichází nový Youtube Music a předplatné YouTube Premium

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,