Copernic Desktop Search: Pro pokročilé hledávání

Potřebujete sofistikovanější metody vyhledávání, lepší rozdělení, přehlednější prostředí a hlubší skeny, než je schopno poskytnout nativní hledání ve Windows? Zkuste Copernica.

Vyspělá, schopná, přehledná a s určitými omezeními bezplatná utilitka Copernic Desktop Search (dále jen CDS) je určená k pokročilému hledání položek v počítači, přičemž mezi její nejdůležitější vlastnosti patří prohledávání obsahu dokumentů (Word, Excel, PDF, ZIP) i e-mailových zpráv a také historie a oblíbených položek webového prohlížeče. To vše a mnoho dalšího formou přístupnou také méně zkušeným uživatelům, kteří mají vyšší nároky na vyhledávání.

Přehledné kategorie

Hlavní okno CDS na první pohled nikterak nepřekvapí. Krom několika ovládacích prvků je zde dominantní kolonka pro vyplnění hledaného výrazu. Jakmile zadáte nějaké slovo, začne usilovné vyhledávání. První spuštění aplikace rovněž rozeběhne proces indexování. Pro přesnější výsledky a zkrácení pracovního času si můžete zatrhnout vyhledávání v následujících kategoriích – e-maily, soubory, hudba, obrázky, videa, kontakty, oblíbené a historii webového prohlížeče (funkční pouze pro IE a Firefox).

sshot-1.png
Základní a přehledné okno programu.

Totéž rozdělení naleznete rovněž v horní liště, kde lze mezi jednotlivými kategoriemi přepínat. To je užitečné v momentě, kdy váš hledaný výraz má třeba i několik set záznamů. Tím, že víte, že hledáte pouze hudební soubory, videa nebo text, své hledání uspíšíte. Navíc u spousty kategorií lze dále doplňovat další informace pro přesnější výsledky. Např. u hudby se dají vložit slova v názvu skladby či jména interpreta (ID3 tagy jsou prohledávány). U e-mailu zase třeba předmět, jméno odesilatele atd.

sshot-2a.png
Kategorie obrázků a její výsledky.

Rychlá lišta

V případě prohledávání obsahu dokumentů (nově kompatibilních i s Office 2010), dojde po poklepání na nalezený soubor k zobrazení náhledu v tom místě, kde je hledané slovo jako první nalezeno. Svou práci můžete dále urychlit nainstalováním CDS lišty, která zobrazí vyhledávací kolonku v nástrojové liště Windows vedle hodin. Stačí tak pouze vypsat libovolný výraz sem a následné vyskočivší okénko poskytne v podstatě stejnou službu jako hlavní okno programu.

sshot-3.png
Vyhledávací lišta vždy po ruce.

Aplikace dále nabízí nemalé možnosti nastavení a přizpůsobení. Určíte e-mailové klienty a webové prohlížeče, s nimiž má CDS spolupracovat, zvolíte oblasti, kde má dojít k indexování urychlující další vyhledávání, nebo si pohrajete s klávesovými zkratkami ovládání. Protože je možné užívat program bezplatně, musí uživatel přetrpět místy se objevující reklamy na koupi placené a pokročilejší verze a oželet možnost procházet historii vlastního vyhledávání. Jinak je ale CDS velice užitečným nástrojem, který pomůže prohledat nepřehledné útroby počítače.

sshot-4.png
Nastavení CDS v plné své kráse.

Diskuze (10) Další článek: Applu unikly interní předpisy pro úniky informací

Témata článku: , , , , , , , , , , ,