Cooler Master Centurion 590: setník vzhůru nohama

Do modelové řady skříní Centurion přibude v březnu další elegantní model 590 se zdrojem umístěným dole.

Centurion neboli setník je již mezi skříněmi společnosti Cooler Master zavedená značka. V březnu se má tato řada skříní dočkat další významné inovace. Server VR-Zone vypustil před nějakým časem na internet sadu fotografií, která posléze záhadně zmizela. Přes cache Google jsou ale stále přístupné, a tak si o této novince můžeme povědět víc.

Centurion pro své sestavy i u nás používala řada prodejců počítačů. Na stránkách Živě jste se s ním v různých obdobách a s rozličně modifikovanými čely mohli také již několikrát setkat také. Začalo to docela nenápadně celkem nenápadně a nepříliš zajímavě modely jako byl tento

FoxXRay.jpg back.jpg

Na starší model s dvojicí průduchů pro ventilátor zase tak často nenarazíte, velmi populární je mnohem elegantnější přepracovaný černý model Centurion 5 se dvěma stříbrnými hliníkovými pruhy po stranách a perforovaným čelem, který už umožňoval dozadu osadit tiché 120mm ventilátory.

fox_int.jpg fox_persp1.jpg

Posléze přišla další inovace – novější modely jsou postavený na modifikovaném základu, u kterého je klec pro pevné disky rozdělena na dvě části, z nichž jedna je natočena o devadesát stupňů. Cooler Master tehdy zařadil do své nabídky pár dalších setníků s různými čely a také extravagantní Centurion 533 – robustním dojmem působící skříň, která připomíná lodní kufr.

07.fox_nitro.jpg 07.fox-computer.jpg

Její další fotky jste mohli vidět před rokem v testu počítačových sestav.

Ze stejné řady je i Centurionu 532 jehož vzhled je evidentně inspirovaný oblíbenou „pětkou“. Konektory předního panelu, na které všichni kvůli jejich původnímu umístění dole svorně nadávali, už má ale umístěné na horní hraně skříně.

file1169894816725.jpg file1169894826744.jpg file1169894856273.jpg
 

Centurion 5 se nejspíše stal také vzorem pro řadu levných skříní Elite (na Živě jsme model Elite 330 testovali také).

Plánovaný model Centurion 590 je jakousi kombinací původního Centurionu 5 a nových skříní Cooler Master Cosmos a CM 690, u kterých výrobce sáhl k méně často používanému uspořádání skříně se zdrojem dole – vnitřnosti skříně jsou tedy postaveny tak trochu na hlavu.

A0352.jpg A0353.jpg A0355.jpg  A0361.jpg

Jako materiál nové skříně má posloužit ocelový SECC plech, na čele je kombinace plastu a ocelové mřížky. Novinka je, podobně jako CM 690 samá díra pro 120mm ventilátor. Do skříně se jich má vejít až osm – dva na horní stěnu, dva do bočnice, jeden dozadu a tři v klecích pro disky pod čelem skříně.

Centurion590_2.jpg Centurion590_3.jpg 

Klec zabírá tři 5,25" pozice a lze do ní osadit čtyři 3,5" disky, a každá z nich je u montážních otvorů vybavena tlumičem vibrací – čtyřmi gumovými špunty na každé straně. Se skříní se bude dodávat nejspíš jedna.

A0363.jpg A0356.jpg Centurion590_4.jpgA0367.jpg A0369.jpg

Šroubovák v ruce už není moderní a bez plastových „udělátek“ nahrazujících šroubky by to dnes už u lepších skříní asi nešlo. Na devíti pozicích pro mechaniky najdete plastové upínací zámky a podobné je to i u pozic pro rozšiřující karty.

Připravené jsou i otvory pro uspořádání kabelů. Z CM 690 si nový centurion vypůjčil i otvor pro menší ventilátor umístěný pod paticí základní desky.

A0354.jpg

Stejně jako u většiny novějších skříní Cooler Master jsou konektory předního panelu nahoře. Na pamnelu má být dvojice USB konektorů, jeden firewire, jeden eSata a jeden mikrofonový a sluchátkový konektor se zapojením podporujícím AC'97 i HD audio.

A0362.jpg  A0364.jpg

Skříň pojme desky formátu ATX a mATX a není problém osadit do ní i dvojici starších a větších GeForce 8800 ve SLI. Její rozměry jsou 120 × 440 × 510 mm, hmotnost asi 8,5 kg.

Cenu výrobce zatím neuvádí, skříň by se měla v nabídce výrobce objevit v průběhu března.

Zdroj: VR-Zone
 

Diskuze (5) Další článek: Ředitel Opera Software: Když jsou standardy filozofií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,