YouTube

Content ID podle YouTube špatně vyhodnotil miliony videí. Stále si ale vede lépe než lidé

YouTube se rozhodl více promluvit o tom, jak funguje jeho systém ochrany autorských práv známý jako Content ID. Firma v nové zprávě přiznává, že algoritmus není perfektní, mezi lednem a červnem letošního roku měl ale chybovost pouhé půl procento, špatně označil 2,2 miliony videí z celkových 729 milionů autorských nároků, které vznikly. 

V rámci těchto 729 milionů videí, v 99 procentech hlášení o porušení autorských práv pocházelo přímo od Content ID. V ostatních případech tento tzv. copyright claim vytvořily fyzické osoby manuálně přes webový formulář, obvykle v návaznosti na pozitivní výsledek vyhledaný nástrojem Copyright Match. 

Když se uživatelé proti verdiktu odvolali, ve většině případů (60 procentech) byl spor vyřešen ve prospěch majitele videa, nikoliv toho, kdo si práva nárokoval. Odvolávání probíhá častěji u hlášení, které provedly fyzické osoby, ne Content ID, což podle YouTube značí, že byť algoritmus není perfektní, daří se mu lépe než lidem, dokonce uvádí dvakrát lépe. Existuje ale také možnost, že proti stroji mají uživatelé menší tendenci se odvolávat. 

Content ID je na YouTube dlouhodobě kontroverzní téma. V základu je to systém digitálních otisků prstů, jenž slouží k identifikaci a správě autorských práv. Jakmile na síť nahrajete video, Content ID jej automaticky porovná se zvukovými stopami a videi v jeho registru, zda náhodou váš výtvor neobsahuje kus obsahu, ke kterému nevlastníte autorská práva. 

Někteří uživatelé už roky tvrdí, že systém se jednak plete často a jednak je příliš agresivní, jelikož někdy vytvořený zisk z videí rovnou odvádí údajnému majiteli autorských práv. Jindy video jen zablokuje či z něj odstraní zvuk. Šéfka YouTube Susan Wojcicki proto už v roce 2019 slíbila, že se firma systém pokusí vylepšit. Nová zpráva má být krokem ke zlepšení komunikace celého Content ID, YouTube ji bude vydávat dvakrát ročně. 

Diskuze (3) Další článek: Recenze chytrých sportovních hodinek Garmin Forerunner 55

Témata článku: , , , , , , , ,