Conroe přichází na scénu

Nová architektura procesorů Intel Core je tu, a spolu s ní i první stolní procesory Core 2 Duo drtící veškerou konkurenci. Chipzilla tak konečně vrací úder dlouhodobě výkonnějším procesorům AMD a opouští Pentia 4. Přesně s ukončením informačního embarga vám přinášíme oficiální výkonnostní testy prvních vzorků.

Závěr

Čipová sada Intel 965
U nových čipových sad Intel 965 se setkáte s vícero verzemi. Ty budou plně podporovat jak stávající procesory, tak Intel Core 2 Duo a čtyřjádrové procesory s jádrem Kentsfield, plánované na příští rok. První, již oficiálně uvedenou sadou, je Intel P965, nazvaná také Broadwater. Ta přichází s technologií Intel Fast Memory Access (optimalizace paměťového řadiče) a s technologií Intel Quiet System, která má lépe regulovat chlazení s ohledem na spotřebu a hlučnost. S novou čipovou sadou přichází také nová verze jižního můstku. Nový ICH8(R) může nabídnout 10 USB 2.0 portů, až 6 slotů PCIe ×1, integrovaný 1Gb/s síťový kodek a rovnou šestici portů SATA 3 Gb/s. Naproti tomu však již nebude vůbec obsahovat port PATA, určený například pro CD/DVD mechaniku. U většiny výrobců PATA port nebude chybět díky některému z množství přídavných řadičů. Druhá čipová sada, Intel G965 přijde na trh patrně až v srpnu. Bude navíc vybavena integrovanou grafikou Intel GMA X3000 s technologií Intel Clear Video, která má za úkol vylepšit kvalitu přehrávání videa ve vysokém rozlišení.

Dlouho očekávané procesory Core 2 Duo jsou konečně tady a výsledek stojí za to. Vysoký výkon, nízká spotřeba a množství dalších vylepšení dávají celé architektuře Intel Core do rukávu silné trumfy, na které AMD hned tak nenajde odpověď. Testovaný procesor byl sice „pouze“ předprodukční série, ale od prodejních kusů by se z pohledu výkonu neměl odlišovat. Pro zhodnocení možností přetaktování a širší analýzy vlivu nastavení pamětí na nižší modely si budeme muset ještě chvíli počkat kvůli omezené dostupnosti procesorů, které reálně přijdou na trh až za dva týdny. Zajímavé bude také srovnání výkonu při použití Core 2 Duo na 975X a na zcela nových P965.

Důležitým faktorem bude jistě i otázka dostupnosti, o které se neproslýchá nic dobrého. Pesimistické předpoklady mluví o prvních dodávkách až v průběhu srpna či dokonce září (do kusového prodeje v obchodech), což může výrazně ovlivnit ceny těch několika málo kusů, které se do oběhu dostanou například ze zahraničí. Pozitivní zprávou pro nákup nových počítačů zůstává výrazné zlevnění všech procesorů Pentium 4, Pentium D a Celeron D, které se téměř všechny setkají pod hranicí 5–6 tisíc korun. Masové rozšíření procesorů Core 2 nelze očekávat v blízké budoucnosti také kvůli tomu, že nové procesory budou ze začátku tvořit pouze čtvrtinový podíl z celkové produkce Intelu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,