Connection Meter: Hlídejte si, co vám proudí z počítače

Trápí vás limity připojení ze strany internetového poskytovatele, chcete mít plnou kontrolu nad přenesenými daty do a z internetu? Zkuste pomocníka z českého softwarového rybníčku.

Počátky programu Connection Meter sahají až do roku 1998, kdy internetové připojení bylo u nás ještě v plenkách, modemy hrály klíčovou roli a o neomezeném surfování si mohla většina lidí jen nechat zdát. Z toho důvodu se velice hodil pomocník, který monitoruje připojení, hlídá jeho dobu i objem přenesených dat, aby tak ochránil peníze svému uživateli. A hodí se i dnes, kdy si musíme hlídat FUP, nebo třeba potenciálně nebezpečné aplikace, které svévolně posílají data z počítače kamsi na internet.

Hlavně kontrola připojení

Datové limity, FUP a jiná omezení. Tyto termíny jsou bohužel i nadále přítomny v českém internetu, přestože se v poslední době přesunuly spíše do oblasti mobilního připojení. Connection Meter tak cílí především na tímto postiženou uživatelskou skupinu, která si musí hlídat vlastní aktivity na internetu. Jeho primární funkcí tedy je měření rychlosti, množství přenesených dat a času připojení přes prakticky jakýkoli technický způsob.

sshot-1.png sshot-1a.png
Při prvním spuštění vybíráte službu poskytovatele internetu a podobu monitorovací miniaplikace.

Tyto dovednosti zvládá ohromné množství utilit, které je možné po stovkách z internetu bezplatně stahovat. Connection Meter, jakožto placený software, tak musí nabídnout ještě něco navíc, aby uživatele nalákal. Tou přidanou hodnotou je cílení na český trh, který se projevuje nejen v samozřejmé české lokalizaci programu, ale především v pravidelně aktualizovaném seznamu tarifů českých poskytovatelů internetu.

sshot-2.png sshot-3.png
Hlavní okno programu.

Díky tomu program ví, kolik zaplatíte za určitý objem dat, kolik zaplatíte za překročení limitů atd. To vám poskytne velice přesný přehled o vašich výdajích za internet. Navíc vám to pomůže i v nastavování upozornění na časové či datové limity. Budete tak včas vědět, že je třeba ve stahování přibrzdit, jinak hrozí uplatnění FUP a připojení bude omezeno.

sshot-4.png sshot-5.png
Monitorování připojení ve statistikách a v reálném čase na ploše.

Plno dalších funkcí

Jakkoli se Connection Meter specializuje na monitorování připojení k internetu, naleznete v něm celou řadu doplňkových funkcí. Předně se jedná o podrobné statistiky nasbíraných dat, kterými můžete do detailů procházet. Dále nabízí testování rychlosti připojení, možnost kontroly jednotlivých připojení konkrétních programů, které pak lze v případě potřeby od sítě odpojit, oznamovač příchozích e-mailů na libovolném počtu účtů i jednoduchou SMS bránu.

sshot-6.png 
Posílání SMS zpráv.

K výčtu je třeba zmínit i doplňky typu kalendáře, úkolníčku, konvertoru měn, generátoru hesel a další a další. Funkční přehršel sice zpočátku může vyvolat dojem horší orientace v programu. Po několikerém proklikání ale brzy zjistíte, kde co najít. Náročnější uživatelé si pak mohou velice detailně pohrát s nastavením aplikace, která nabízí podrobné úpravy způsobu monitorování i zaznamenávání připojení.

sshot-7.png 
Testování rychlosti.

Širokou škálou svého působení se Connection Meter snaží pod jednou střechou nahradit celou řadu jiných specializovaných aplikací, což se mu daří spíše se střídavými úspěchy. Ve své hlavní úloze, což je to hlavní, v podobě kontroly připojení ale podává výborný výkon.

stáhnout program Connection Meter 8.4.9 Licence: shareware, 2,4 MB
Autor: EPstudio
Web programu: conmet.cz


Diskuze (8) Další článek: Microsoft: Internet Explorer 9 má nejnižší spotřebu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,