Computer 11/08: Deset největších fám o digitálech

Diskuze čtenářů k článku

18. 06. 2008 12:27

Dobrý den

Měl bych malou připomínku ke článku Nevěřte fámám o focení (str. 18). S devíti body souhlasím, ale v bodě deset je napsáno, že DSLR přístrojem nenatočíte video. Natočíte. Konkrétně můj Pentax K20D má režim rychlého snímání (desítky snímků/s) bez sklápění zrcátka, které se bez problémů dají skládat jako .avi. Podobně je na tom kolega s Canonem 40D. Samozřejmě proti EVF "zrcadlovkám" to mají DSLR velmi výrazně složitější a musí si vypomáhat "berličkami". Například se nedá plynule přeostřovat během snímání (právě kvůli úplně sklopenému zrcátku), nelze při tom sledovat scénu v hledáčku apod. Prostě DSLR je primárně zaměřená na to, aby bylo možné z digitální fotografie vymáčknout maximum. Pokud budu chtít udělat pořádné video, koupím si kameru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

21fps, 1,5Mpix 116frames - tomu hovorite video? Taka sekvencia len ... 40D ma podla vsetkeho len 6,3 fps burst alebo som slepy ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2008 17:12

Však jsem také napsal, že pokud budu chtit natačet video, budu potřebovat videokameru, jen jsem tím chtěl poopravit názor autora článku, který předpokládal, že sekvence snímků se stále zvednutým zrcátkem, není možná (jak tomu u předchůdců Canonu D40 a Pentaxu K20D skutečně bylo). Tato snímková sekvence je u nových modelů Canon a Pentax možná (a předpokládám že i u Nikonů, jen jsem ještě neměl možnost nějaký vyzkoušet). Kompakty a EVF dělají stejně mizerná videa, pouze s tím, že jej umí uložit řádově více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 06. 2008 22:28

Tímto se omlouvám a sypu si popel (z mého kolegy vlastnícího D40ku) na hlavu. Došlo mezi námi k malému nedorozumění, D40 NEUMÍ snímání "videa" se soustavně sklopeným zrcátkem. Kolega se domníval, že se ptám na Live wiew (předpokládám, že by to mohlo jít s připojeným notebookem grabovat z Live wiew, ale to už je OT). Takže zbývá jen P K20D, o kterém vím, že kontinuální snímání bez neustálého sklápění zrcátka dokáže.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2008 19:40

Mě osobně se všechny články Pavla Grunda v č.11 líbí, svižné, čtivé a hlavně poučné. Dík autorovi, snad někdo po přečtění se pokusí přestat cvakat a začně fotit.

Takových článků v posledních číslech valem ubývá, časopis se stává "veselým" a čím větší fotografie tím míň je kvalitního textu - asi se zásadně vyměnila redakce a zkušení odešli, chyběla jim asi ta správná veselá motivace.

Je to také vidět na zpracování přikládaného DVD. Zdá se, že kvalita míří dolů. Je hezké, že používá vlastní zobrazovač leč zapomělo se na to, že někdo nechce hned program instalovat ale třeba jen uložit do pc. Abych ho po založení DVD ještě někdy našel pěkně podrobně projdu všechna DVD a možná ho nepřehlédnu. Proč chybí seznam výskytů programů na jednotlivých DVD ? Proč se DVD jmenuje příloha čas. Doupě?

O odzkoušení programů už byla řeč, plně souhlasím - kdo nezkusil, netuší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 06. 2008 16:46

nechci do vas stourat, ale napsat "nejlepsi IT casopis" uz je fakt drzost nejvetsiho formatu, to ze computer press je nejvetsi vydavatel IT literatury bych chapal ale to co jste napsali jste opravdu prehnali.

delate svemu casopisu medvedi sluzbu, tak jako vychvaluji radoby odbornici linux a firefox, ja jsem jeste nepouzil linux a uz jsem na nej nastvanej jak se mi ho snazi v diskuzich kdejakej blb nacpat do pocitace.

delejte poctive clanky, najmete odborniky a uvidite ze se casem vyrovnate elite IT casopisu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 06. 2008 19:56

Computer vyhrál cenu Časopis roku 2007, proto to oslovení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 06. 2008 21:12

Zda jste tu cenu dostali pravem nemohu posoudit,protoze jsem vas posledni dobou casto necetl,snad jednou za kvartal a to jsem se jeste vzdy n*sr*l! Vysvetlim;pisatel Mirek Jahoda v clanku "Kupte jen Windows,zbytek je zdarma" (Computer 6/07),mimo jine pise,cituji:"Neni lepsi nainstalovat jeden ci dva freewarove programy a mit svedomi o 25000 Kc lehci?" Clanek se dale nese v duchu,ze lhat,krast,proste piratit se nema...az o par sloupku dale ctu,ze na AOL si mohu stahnout bezpecnostni balik McAfee,staci se tam zaregistrovat a pri tom,cituji:"...a v policcich Zip Code (smerovaci cislo) a Phone number (telefonni cislo) LEHCE ZALHAT. Nasleduje navod jak zalhat atd. Lehce jsem zalhal,nastroj stahl a nainstaloval,vyzkousel,po mnoha strastich z pocitace odstranil a kajicne se vratil k NOD32 Smart security! Nestalo se mi poprve,kdy mi nekdo na strankach vaseho radody "nej" casaku nakukal,at si neco vyzkousim,aniz by to vyzkousel pisatel sam! Poucen a stale lehce rozcilen vas nyni ctu jen pololetne ze studijnich duvodu,jak hajate na vavrinech. A instalovat na vase rady uz radeji nebudu nic! Tak zaprasene registry diky vasemu "experimentu" jsem v zivote nemel!!! Moc vam doporucuji,jak pravi jedno anglicke rceni: Back to drawing board!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2008 07:48

Mš spíše vadí, že je to časopis Computer a neustále vněm dostává víc a víc prostoru fototechnika. Přitom s touto tématikou vychází solo časopis ve kterém o počítačích téměř psáno není. A výmluvy "Computeru" že svět spotřební elektroniky je provázaný, že o fototechnice zde musíte psát si strčte někam. Je to jen trapná reklama Vašich hlavních sponzorů Canonu a Olympusu. Naštěstí jsem Computer už přestal kupovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 06. 2008 00:19

Presne tak,az budu chtit vedet neco o fotacich,najdu si to na netu! Jenze oni ti hosi uz dnes asi neumi tvorit sami od sebe a tak radeji GOOGLI a opisuji a zaroven za to berou penizky a jejich priblbly sef jim to trpi,protoze sam neumi a nezna... odstupte,chce se mi blejt!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 06. 2008 00:32

Malem bych zapomel,"tvurci" techto clanku se velmi blizi "tvurcum" zvuku,ci obrazu na TV,ktery musi nasrat,prehlusovat hovor,nebo i hudbu...Ja osobne tomu rikam,mlady,progresivni a blby jako poleno!!! Zvlaste v situacich,kdy by ve zvuku mnohem vice znamenalo TICHO!!! Mene, je nekdy vice,ale to mladi zvukari asi teprve objevi,jako Kolumbus objevil Ameriku!!! Osobne dnes delam je na baterky do dalkoveho ovladace,kterym vypinam vsechny shora jmenovane kokotiny!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 06. 2008 12:09

Nevim,co by se mi melo libit na reklame?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 06. 2008 18:16

naprostý souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor