Ankety | Tablety

Co vy na to: Máte doma tablet, nebo stačí velký mobil?

Ještě před 10 lety mnozí mluvili o „post-PC éře“ a že místo běžných počítačů budeme všichni používat tablety. Realita ale nabrala jiný směr a z tabletů je dnes důležitý byznys jen v případě profesionálních modelů a růzých hybridů, které dokážou zastoupit notebooky.

Ve většině domácností přestaly být tablety zajímavé spolu s tím, jak se zvětšovala úhlopříčka smartphonů. Přesto ale většina našich redaktorů tablet má a v různé míře jej pořád používá. A jak je to u vás doma?

Lukáš Václavík

Ano, používám ho každý den

Tablety používám pravidelně už přes 10 let, většinu času to byly ty od Applu. Momentálně mám iPad Pro 11 (2018). Na iPadech jsem vždy oceňoval ten odladěný systém, dobrou výdrž a hlavně displej s poměrem 4:3 (dnes už je trochu jiný), který se mi dobře čte na výšku i šířku.

Doma prakticky nepotřebuju mobil, pokud zrovna nevolám, nefotím nebo neposlouchám hudbu/podcasty/audioknihy. Na tabletu ale čtu knihy, časopisy a noviny, surfuju na webu, procházím Twitter, črtám poznámky. Navzdory tomu nevhodnému displeji na něm sjíždím i hodně videí. Kdybych se neživil psaním a neseděl půl dne u počítače, tablet by pro mě byl asi tím nejpoužívanějším elektronickým zařízením.

Když jsem měl Samsung Galaxy Tab S4 včetně klávesnicového pouzdra, dal s přimhouřením oka považovat i za náhradu notebooku. Ty mobilní systémy pro mě ale mají pořád hodně omezení, které mi brání je používat pro práci. Ale pro zábavu prakticky nemají chybu.

Tomáš Holčík

Ano, ale už ho skoro nepoužívám

Před deseti lety jsem na své vlastní přání dostal iPad a několik let jej velmi intenzivně používal. Nakonec ale chvíli sloužil dětem jako placka pro YouTube a hry, aby později skončil odložený ve skříni. Raději dnes používám konvertibilní notebook s dotykovým displejem nebo mobil.

Díky silné krátkozrakosti mohu dát telefon blízko před obličej a pohodlně si vyplnit obrazem celé zorné pole. Na sledování filmů tedy tablet nepotřebuji. Zaujal mne ale nový Pixel Tablet od Googlu, protože mi doma příjemně slouží jeho Nest Hub a něco chytřejšího, s větším displejem, v přenosném provedení a přitom podobnou funkčností v zadokovaném stavu mi dává smysl.

Jakub Michlovský

Ano, používám ho

Mám Apple iPad Pro 12,9 s klávesnicí a je to pro mě plnohodnotná náhrada notebooku. Využívám jej hlavně na cestách a dokážu na něm udělat všechno, co potřebuji. Pak se v domácnosti ještě používá postarší Samsung Galaxy Tab S4, který nejintenzivněji využívá potomek.

Jakub Čížek

Ano, používám ho (skoro) každý den

Ovšem pozor, máme rok 2022, éra nepřeberného množství laciných (a často děsivých) placek s Androidem je ta tam, takže tabletem je dnes pro mě i můj 13" hybridní laptop. V posteli přetočím klávesnici dozadu a mohu zvesela čmárat mastnými prsty po displeji.

Když to tak vezmu, vlastně jsem měl vždy jen tablety s Windows. Kdysi dávno jsem si z USA přivezl titěrný Iconia W3 od Aceru s Windows 8.x a první generaci Surface RT. Dlouhé roky mi pak jako hlavní domácí počítač sloužil poměrně výkonný tablet s Core i5 Samsung Windows Developer Preview PC. Bohužel jsem jej později omylem rozsedl, z čehož mám dodnes těžké trauma.

Sečteno a podtrženo, dotykový tablet, nebo hybrid mám doma jako PC posledních devět-deset let a konzervativní laptop bez možnosti tabletového režimu bych si už nepořídil.


Nejoblíbenější tablety

Xiaomi Redmi Pad SE 8GB/256GB Graphite Gray Xiaomi Redmi Pad SE 8GB/256GB Graphite Gray
nabízí 26 obchodů za ceny od 4 491 Kč
Porovnat ceny
Lenovo Tab M11 ZADA0178CZ Lenovo Tab M11 ZADA0178CZ
nabízí 47 obchodů za ceny od 4 351 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené tablety


Markéta Mikešová

Ano, ale už ho skoro nepoužívám

Vlastním iPad Pro, takový už trochu starší. A používám ho… málo. Tablet byla skvělá věc, když jsem studovala vysokou školu, to jsem ho nedala z ruky. Ale po dostudování se z něj stala prakticky jen čtečka pro knihy do MHD. Ani k tomu už ho tolik nevyužívám, protože jakožto člověk přejíždějící mezi kraji využívám čas ve vlaku spíš k práci. Takže iPad už mi slouží jen ke sledování seriálů doma na eliptickém trenažéru.

Ve výsledku jsem ráda, že ho mám, jsem odpůrce velkých mobilů typu „pádlo“, takže větší displej se občas hodí, ale zásadní kus zařízení pro můj život to není.

Petr Urban

Ano, ale už ho skoro nepoužívám

Na dotekové konzumní použití mi stačí mobil. Z tabletů mi doma přetrvává původní Surface s Windows 8 RT, který ovšem nikdy pořádně neprorazil. Mám ho spíš ze setrvačnosti, ne, že bych ho k něčemu potřeboval. Nebo že by se tahle platforma dala dnes k něčemu použít.

Marek Lutonský

Ano, používám ho každý den

Začal jsem v roce 2010 s prvním iPadem, který se u nás v té době ještě neprodával a musel jsem si ho nechat přivézt. Jen tak na zkoušku, počítal jsem i s tím, že ho prodám. Dnes mám už čtvrtý a není den, kdy bych ho neměl v ruce. Když nesedím u počítače, mám vždycky někde v blízkosti tablet; naopak doma kvůli tomu téměř nepoužívám telefon. Je to pro mě ideální zařízení pro web, sociální sítě, e-maily, seriál před spaním… Na čtení knih ne, tady nedám dopustit na e-inkovou čtečku.

21a8cbd8-af52-46c6-b629-64bd6665c5ea

Pro tablet mám od začátku ještě jedno speciální použití: mám v něm celou svou notovou knihovnu. Hraju z něj doma, na zkouškách i při koncertech. Když udělám na počítači nějakou úpravu, skladba se mi zesynchronizuje do tabletu. Je to mnohem pohodlnější než dřív s hromadou papírů.

Martin Chroust

Ano, ale už ho skoro nepoužívám

Při používání kompaktního 14" ultrabooku a skládačky s větším displejem už pro tablet prakticky nemám místo. Zůstal dětem, leží v obývacím pokoji a v případě potřeby si na něm pustí pohádky. Potřeba tabletu v mém případě úplně vymizela. Zejména proto, že na ultrabooku s Windows udělám o dost více práce, než kdybych stejnou dobu „zápasil“ na tabletu. Tablet už nepoužívám ani na cestách, kde jej hravě zastoupí skládací hybrid s dotykovým perem.

Karel Kilián

Nemám tablet

Tablet je typ zařízení, který v mém životě nenašel žádné uplatnění. Pro tvorbu obsahu jsem původně používal počítač a před několika lety jsem přešel na notebook s externí klávesnicí. V tomto směru mi tablet absolutně nemá co nabídnout.

Pro konzumaci obsahu používám buď notebook, telefon, nebo (zejména pro multimédia a video) Android TV. Ani v tomto směru tak nenacházím pro tablet žádné uplatnění. Dokonce i když jsem před mnoha lety dostal Nexus 7 s komentářem, že „třeba konečně přijdu tabletům na chuť“, nestalo se tak. Tablet nějakou chvíli fungoval jako „záchodová čtečka“ a následně jako dynamický fotorámeček. Když odešel do věčných lovišť, nenašel jsem důvod, proč za něj hledat náhradu.

Karel Javůrek

Ano, používám ho (skoro) každý den

Máme doma už čtyři roky 64GB iPad Pro 12,9 palce (2018) a je to rozhodně nejvíce používané zařízení napříč celou rodinou. Primárně slouží pro konzumaci, já na něm hodně čtu a řeším jednodušší věci (e-maily, sociální sítě, web, komunikace) ve chvíli, kdy nejsem u počítače. Žena i děti si hlavně něco zahrají nebo si malují s Pencilem, který občas taky použiji. 

Během celého dne ho postupně různě používají všichni, takže je skoro každý večer minimálně z poloviny vybitý. Když má iPad někdo jiný, šáhnu po telefonu. A upgrade? Zatím vůbec není potřeba. Tablet má stále nejnovější iPadOS, skvělý displej se 120 Hz, odemykání obličejem a je stále velmi rychlý. Vzhledem k tomu, že už je rok 2022, tak to zařízení rozhodně předběhlo dobu.

A co vy, máte doma tablet?

Diskuze (51) Další článek: Další studie vyvrátila, že by ivermektin fungoval jako lék proti covidu-19

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,