Co pro nás dělá společnost OSA?

Společnost OSA je v poslední době také nedílnou součástí problematiky autorských práv v ČR.
Pokud sami tvoříte vlastní hudbu nebo další umělecká díla, je vhodné přesně vědět, co můžu a nemůžu. Právě pro tuto problematiku v ČR máme specializovanou organizaci OSA (Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním), která nad touto problematikou dohlíží. Dobré je také upřesnit, že OSA má pod palcem pouze hudební tvorbu, a to nejen českých kapel, ale také zahraničních, jejichž skladby se u nás prodávají. Co máte, můžete a musíte dělat, když jste nahráli vlastní skladbu např. ve formátu MP3? Jste to především vy, kdo rozhoduje o tom, zda a pod jakým jménem bude vaše dílo uveřejněno, a to jak v digitální podobě (MP3,WMA atd.), nebo na klasickém CD. Mezi vaše základní práva především patří povolit nebo zakázat veřejné provozování svého díla, jeho vysílání v rozhlase a v televizi, či jeho nahrávku na zvukový nosič (CD, MC atd.) určený veřejnosti. Pokud vás však konkrétně zastupuje některá nahrávací společnost, jsou tyto podmínky individuální a řízeny smluvně mezi autorem a zastupující společností. Jestliže dáte souhlas k šíření svého díla, máte právo podmínit užití své hudby zaplacením finanční odměny. Toto základní právo je zakotveno v autorském zákoně a je tak odměněna vaše činnost skladatelská, textařská či zpracovatelská. Jak velký bude honorář, zákon nestanoví a je to věcí domluvy nebo dané smlouvy.

A k čemu zde vlastně máme zmiňovanou společnost OSA? OSA je organizace založená v roce 1919 českými skladateli, textaři a hudebními nakladateli, jejímž hlavním předmětem činnosti je ochrana práv autorů, vybírání autorských honorářů od uživatelů hudebních děl a jejich rozdělování hudebním autorům a nakladatelům. Jde o jakousi kolektivní správu autorských práv. Pokud si přejete jako autor stát se zastupovaným společností OSA, můžete k tomu dát podnět přímo u OSA a podepsat smlouvu. Obrátit se můžete přímo na www.osa.cz se žádostí o zastupování, přičemž stručně uvedete, jakým způsobem a v jaké oblasti působíte jako skladatel či textař, a vyžádáte si potřebné formuláře. Avšak pozor! Důležité pro přijetí do zastupování je předložení minimálně pěti děl vlastní hudební tvorby. Také je důležité, aby tato tvorba již byla někde veřejně reprodukována (TV, rozhlas, koncert atd.).

Pokud sami tvoříte hudební nahrávky, máte možnost této nabídky využít. Nakolik je však tato nabídka atraktivní, zjistíte sami při přečtení smlouvy s OSA.

Diskuze (16) Další článek: 324 tisíc za doménu epodpis.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , ,