Co přinesla konference Lotusphere 2003

Ve dnech 26-30.1.2003 se konal svátek všech vývojářů a uživatelů platformy Lotus Notes - konference Lotusphere 2003. Ve Walt Disney Resortu se tentokrát již podeváté sešlo více než 5 000 tisíc lidí. Návštěvnost byla letos podle očekávání menší než v jiných ročnících. Konference je pořádána v době, kdy celý svět očekává invazi do Iráku. Americká ekonomika závislá na burze je více než kdo jiný na zprávy tohoto druhu citlivá a chystá se na úsporná opatření.
Hlavním tématem konference, které se prolínalo mezi jednotlivými přednáškami byla dvě slova Websphere a NextGen. O Websphere se mluví již dlouhou dobu a IBM tuto platformu intenzivně prosazuje jako strategickou platformu pro vývoj J2EE aplikací.

Cesta k přijetí Websphere byla v minulých letech v Lotus Domino komunitě velmi trnitá. Více než dva roky trvalo IBM než "vysvětlila" vývojářům a managerům, výhody oproti aplikacím vytvořeným pouze na platformě Lotus Domino. Letos se jí to poprvé opravdu podařilo. Ze stran vývojářů a administrátorů bylo při prezentacích Websphere a jejích možností propojení s Lotus Dominem často slyšet pochvalné tleskání a věcné dotazy. Zdá se, že Lotus Domino komunita vzala Websphere na milost. Ze všeho, co bylo možné na konferenci slyšet je nesporné, že IBM dělá vše proto aby všechny své strategické produkty postupně sjednotila do pokud možno jednoho jediného - do WebSphere. A tak se nikdo příliš nedivil, když IBM prohlásilo, že ve verzi Lotus Domino 7, která má být uvedena na trh již v roce 2004 bude možno používat jako databázový engine Lotus Notes nejen databázi Lotus Domino ale databázi DB/2. Nikdo se také příliš nedivil, že z IBM WebSphere Studia lze pracovat s databázemi Lotus Domino a pomocí RAD (Rapid Application Development) nadstavby pro WebSphere studio lze přistupovat k Domino objektům a integrovat je bez znalostí Javy do aplikací pro WebSphere. Jako by se zdálo, že Domino Designer bude v příští verzi jen dalším pluginem pro WebSphere Studio...kacířská to myšlenka...

Již na úvodním setkání představil sám sebe a svou vizi nový general manager Lotusu Ambuj Goyal. Ten slíbil velkou podporu otevřeným standardům (J2EE, Web Services, Linux) a integraci. Zároveň prohlásil, že IBM nainvestuje do produktů Lotusu desítky milionů USD. Čas ukáže zda tuto strategii se IBM nerozhodne z tržních důvodů změnit... Navíc Jeanette Barlow, Lotus manager e-solutions deklarovala jasný signál vůči zákazníkům Lotusu, kteří nechtější o WebSphere ani slyšet, že IBM si jich váží a nebude je do přechodu na WebSphere nutit.

Přednášky o možnostech integrace produktů WebSphere a Domino letošní konferenci dominovaly. WebSphere portal Server, který IBM bundluje k nové verzi Domino 6, je chytrým lákadlem pro ty, kteří si chtějí na WebSphere "šáhnout" a přitom za ni neplatit příiliš peněz. Tato omezená licence přibalená ke každému Lotus Domino 6 serveru umožní administrátorům a vývojářům aby si v rámci pilotních projektů nenásilně vyzkoušeli možnosti integrace portálových možností WebSphere portálu a Domino 6. Co jim to bez dalších J2EE aplikací přinese, je však záhadou. Domino samo je totiž schopno vytvořil plnohodnotný webový portál. Spíše se zdá, že IBM dá v rámci každého Domino serveru plnohodnotný websphere application server a portal server, Websphere Studio je zdarma v trial verzi na webu a po úspěšném pilotním projektu, ve kterém se ne v úplném souladu s licencí objeví fragmenty J2EE aplikace zkrátka dojedná se zákazníky zlegalizování celého řešení, samozřejmě za patřičnou tržní cenu. Pokud by tomu tak bylo, byl by to opravdu chytrý tah.

Domino 6 je zdá se po půl roce od uvedení na trh a prvním "service packu" zralé k doporučení pro upgrade. Ve verzi 6.01 bylo odstraněno prvních více než 700 chyb. Tak jako v každé nové verzi jakéhokoliv software, první release každé nové verze x.0 je provázen velkým ohlasem a také velkými starosti s pilotními upgrady. U Domino 6 je třeba s uznáním říci, že tým Lotusu odvedl ohromný kus práce a to jak na serverové straně tak na straně klienta. Za zmínku stojí jistě kompletně předělané uživatelské rozhraní klienta s mnoha vylepšeními, kompletně předělaný webový server, odstranění velkých bolestí Lotus Notes, které se s produktem vlečou již od verze 4.

A co Češi? Českou republiku reprezentovala na letošní Lotusphere pražská firma AdHoc s.r.o. na stánku Sun Microsystems, USA. Na konferenci prezentovala jako jediná z Východní Evropy v samostatné přednášce portálové J2EE řešení přístupu k aplikacím Domino z SunOne Portal Serveru. Tento portálový server je přímým konkurenčním produktem WebSphere portal serveru a proto se na konferenci pořádané IBM o tomto velmi zajímavém a robustním řešení příliš nemluvilo.

IBM však již na minulé Lotusphere oznámilo že další verze Domino 7 bude uvedena do 18 měsíců od verze 6, což letos potvrdilo, navíc ještě v tomto roce bude uvedena mezi verze 6.5. V každém případě z Lotusphere 2003 jde vůči zákazníkům ze strany IBM jasný signál - budoucnost v našich rukou se jmenuje WebSphere. Uvidíme co přinese další Lotusphere 2004.

Poznámka: autoři článku pracují ve firmě AdHoc s.r.o.

Diskuze (16) Další článek: Nová Kazaa 2.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,