Co právě používám: David Polesný

Jestli jste zvědaví, nebo se jen rádi necháte inspirovat, mohlo by se vám zalíbit, že na sebe něco práskneme - jako první prozradí David Polesný, co používá a proč.

Redakcí nám prochází spousta zajímavého hardwaru, používáme různé programy a webové služby, vše si můžeme a leckdy musíme vyzkoušet. Možná by proto mohlo být pro vás zajímavé a inspirativní, co jsme si nakonec vybrali k běžnému používání a jak jsme spokojeni. Ostatně otázky na toto téma slýcháme docela často. A tak je tu experiment s článkem „Co právě používám“, do kterého se vrhám jako první. Pokud se bude líbit, prozradí na sebe stejný balík informací i kolegové z redakce a dále bychom případně oslovili nějaké další zajímavé lidi z IT oboru.

DavidP.jpgKdo jsem?

Zajímám se o vše počítačové a internetové, a to spolu s týmem dalších podobně naladěných lidí, se kterými společně tvoříme obsah webu Živě.cz. Jeho šéfredaktorem jsem čtvrtým rokem. Twitter: @Medvedzlesa

Jaký právě používám počítač

V práci jsem před pár měsíci dostal nový služební notebook Dell Latitude E5410 a ten je teď mým hlavním pracovním nástrojem. Má uvnitř procesor Core i5 a 4 GB paměti, což aktuálně považuju za ideální a zcela dostačující konfiguraci, která mě nezdržuje při běžné práci, dovolí mi natáčet screencasty a pohodlně stříhat video. Kdybych si ale mohl notebook vybrat, byl by to asi nový ThinkPad Edge E220s s Core i5. Výbava je perfektní, skvěle vypadá a dvanáct a půl palce je tak akorát.

Dell.jpg
Dell Latitude E5410: Strohá pracovní mašina, na které si cením kvalitní konstrukce, dobrého výkonu a matného displeje.

Jaké právě používám příslušenství k počítači

Nedám dopustit na kvalitní klávesnici, myš a velkou pracovní plochu. Notebook je proto na mém pracovním stole trochu vystrnaděn na straně, kde plní funkci třetího monitoru. Tím hlavním je 24“ Full HD monitor od LG. Je to nějaký základní model s TN technologií, ale jsem s ním docela spokojený. K tomu mám ještě jeden menší 19" monitor od Samsungu připojený přes USB DisplayLink. Myš mám v práci i doma stejnou – Logitech VX Nano. Klávesnice už se liší, luxusní Logitech K800 mám jen v jednom provedení, druhé pracoviště obstarává levná, ale jinak perfektní Genius SlimStar 220 Pro.

GeniusSlimStarPro.jpg
U klávesnice je pro mě důležité klasické rozložení kláves, nízký zdvih a nízká hlučnost. Kupodivu to splňuje i tato klávesnice Genius Slim Star Pro za necelé tři stovky

Jaký právě používám software na své nejčastější úkony

Základem je Windows 7 a dále se nemůžu obejít bez Outlooku a Office. O tom jsem se přesvědčil, když jsem experimentoval s počítači Apple, kde jsou Office použitelné až od poslední verze. Na internet střídám prohlížeče Chrome 10 a Internet Explorer 9, pro práci s obrázky nedám dopustit na Zoner Photo Studio 13. To pouštím jak v práci kvůli obrázkům do článků, tak i na správu soukromého fotoalba. Dlouho jsem nemohl žít bez Total Commanderu, k plné spokojenosti mi teď ale slouží alternativní Unreal Commander, případně jen Průzkumník ve Windows 7. Zmínit musím Dropbox pro zálohování, utilitku PicPick pro vytváření screenshotů, vylepšenou schránku Clipboard Recorder a StickyPassword na hesla. V práci pak ještě využívám Camtasii pro tvorbu screencastů a Adobe Premiere Elements 9 pro úpravu videa. Na domácí použití si ale vystačím s Windows Live Movie Makerem. A abych nezapomněl – na komunikaci mi zajišťuje jednoduchý a skvěle funkční Gtalk, protože ICQ je mrtvola a Live Messenger už je dost přeplácaný. Antivir nemám žádný, multimédia kompletně zajišťuje Windows Media Player.

Soft.png
Užitečná maličkost – vylepšená schránka Clipboard Recorder

Jaké právě používám webové služby

Mým denním chlebem je tvorba webu, proto nejčastěji do internetového prohlížeče zadávám adresu administrace. Dále se při práci neobejdu bez Google Readeru, ve kterém sleduji desítky zpravodajských zdrojů. Na soukromou publikaci jsem si oblíbil Blogger provozovaný s vlastními šablonami na vlastní doméně, fotky ukládám na Picasu. Samozřejmě se mě týkají i sociální sítě, kde hraje prim Twitter, trochu aktivní jsem i na Facebooku. Kde mě naopak nepotkáte, to je Foursquare či Gowalla, tyhle geolokační blbinky mě baví maximálně týden. Když je čas a popadne mě kreativní nálada, hraju si na Audiotool.com.

Jaký právě používám telefon, či jiné mobilní hračky

Telefony rád střídám, což už je asi zakořeněná úchylka z doby, kdy jsem dělal MobilManii. Za poslední roky jsem dlouho vydržel u iPhonu 3GS, zkusil jsem si telefon s Androidem (Dell Streak), novým Symbianem (Nokia N8 a E7) i Windows Phone 7 (Samsung Omnia 7). Největší dojem na mě poslední dobou udělal Windows Phone 7. Ten systém má zatím hromadu nedodělků, ale vyhovuje mi a těším se na velkou zářijovou aktualizaci. Do té doby určitě ještě několik telefonů vyměním, ale pravděpodobně nebudu malé mobilní hračky střídat s tablety. Pro tento typ zařízení jsem zatím nenašel využití.

E7.jpg
Mobily střídám docela často, aktuálně je tím hlavním Nokia E7. Se Symbianem ale docela zápasím, víc mi sedí Windows Phone 7. Už aby byly první Nokie s tímto systémem na trhu, to pro mě bude ideální kombinace.

Jaké právě používám mobilní aplikace

Na platformě Windows Phone 7 mám poněkud omezené možnosti získání aplikací, placené si holt zatím nepořídím. Ale velmi kvalitní oficiální aplikace pro Twitter a Facebook jsou naštěstí k dispozici zdarma, dál jsem doinstaloval třeba počasí Weather4Me, hlasové poznámky Voice Notes, textové poznámky Notepad Free a pár dalších drobností. Mezi nimi je třeba hra Krashlander, která mě aktuálně baví snad ještě víc, než svého času Angry Birds.

Jenomže Samsung s Windows Phone 7 šel teď na čas stranou a testuji v reálném provozu Nokii E7. Tam se neobejdu bez Gravity (klient pro Twitter a Facebook), Opery Mobile, živého vysílání ČT24 a Nokia Sports Trackeru (záznam sportovních aktivit skrze GPS).

Diskuze (46) Další článek: Gmail zvládne uložit až 25 tisíc kontaktů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,