Co o vás víme: Jste před ostatními Čechy na internetu

Jaký je u nás nejpoužívanější internetový prohlížeč, nejrozšířenější rozlišení nebo nejčastější systém? Jedno je jisté, čtenáři Živě v tomto udávají směr.

Technické prostředky zjišťující přístup k internetu se postupem času mění a díky analytickým nástrojům pro měření návštěvnosti můžeme sledovat jak. Každý návštěvník zanechá na webu informaci mimo jiné o tom, jaký má prohlížeč, jaký operační systém a který používá internetový prohlížeč. Nástroj užitečný webmasterům nám teď pomůže odhalit charakter průměrného čtenáře Živě oproti ostatním českým uživatelům internetu.

Jako zdroj dat nám posloužili statistiky našeho webu z Google Analytics a souhrnné statistiky většiny předních českých webů zahrnutých do měření Gemius na Rankings.cz.

Živě vládne Chrome, jinde ještě Internet Explorer

Dávno jsou pryč doby nadvlády jednoho internetového prohlížeče, teď se vedou ostré boje. Nejrychleji se dnes vyvíjí prohlížeč Google Chrome a zažívá vytrvalý příliv nových uživatelů. Jak statistiky naznačují, nejvíce jich přichází od Firefoxu a ubírá i Internet Exploreru.

Graf 1.png Graf 2.png
Aktuální rozložení internetových prohlížečů mezi čtenáři Živě a českými uživateli internetu k červenci 2012

Čtenáři Živě jsou vesměs pokročilejší uživatelé počítačů se zájmem o nový software a tak u nich můžeme pozorovat trochu jiné rozpoložení – více se prosazují alternativní prohlížeče jako je Opera nebo Safari, naopak Internet Explorer používá jen 13,5 procent čtenářů. Přes 40 procent z nich přitom používá Chrome a dramaticky klesá uživatelská základna Firefoxu.

Tabulka1.png Tabulka 2.png
Podrobnější rozpis podílů internetových prohlížečů a trendy vývoje

To celorepublikový průměr má stále na první pozici Internet Explorer. Na druhém místě kupodivu není Chrome, ale stále ještě Firefox. Opera a zejména Safari mají jen velmi malé podíly.

Linuxářů ubývá

Po Windows je druhý nejpoužívanější operační systém mezi českými uživateli internetu Android. Ano, přístupy z chytrých mobilů s Androidem už předčily i uživatele s počítači od Applu nebo alternativce s Linuxem.

Graf 3.png Graf 4.png
Aktuálně používané operační systémy

Na Živě jsou minoritní desktopové systémy zastoupeny větší měrou a mají nad těmi mobilními náskok. Zastánce Linuxu ale asi moc nepotěší, že za poslední tři roky poklesl jejich podíl mezi čtenáři Živě z 5,2 na 4 procenta. V rámci Česka se pak vytrvale drží pod hranicí jednoho procenta.

Tabulka  3.png Tabulka 4.png
Windows 7 je nejpoužívanější systém, ovšem staré Windows XP se stále drží velmi vysoko. Na Živě evidentně chodí první uživatelé Windows 8, kteří zvýšili podíl skupince ostatních systémů.

Full HD přibližujícím se standardem

Staré CRT monitory jsou definitivně odepsány a jejich nejčastější rozlišení 1024×768 bodů je po dlouholeté nadvládě postupně zadupáváno do dějin. V republice si sice ještě drží třetí pozici s necelými třinácti procenty, ale podíl rychle klesá a u čtenářů Živě už letos spadl pod pět procent.

Graf_5.png Graf_6.png
Klasické notebooky jsou nejpoužívanějšími počítači, nasvědčují tomu statistiky rozlišení 

Novým vládcem žebříčku je rozlišení 1366×768 bodů, kterým je vybavena většina notebooků. Na Živě už ale jasně vidíme trend rychle se přibližujícího Full HD rozlišení, které je dané především nabídkou levných 23 a 24palcových monitorů. Mezi ostatními Čechy se ale zatím prosazují pomaleji.

Graf 5.png Graf 6.png
1366×768 si prvenství ještě nějaký čas zachová, ale později bude poraženo Full HD (1920×1080)

Kdo čte Živě je o krok napřed

Z tabulek lze vypozorovat, že jste předzvěstí chování českého internetového národa. Je to jasné, jako čtenáři webu o počítačích máte zjevně lepší přehled a potřebu využívat modernější prostředky. Dříve jste objevili kouzlo prohlížeče Chrome, dříve přešli na Windows 7 a ke svým notebookům si častěji připojujete větší monitor s vyšším rozlišením.

Jinak je jasné, že Firefox má nejlepší léta za sebou, Linux vytrvale nedokáže zaujmout více uživatelů, na web se začalo ve velkém přistupovat z mobilů a Windows XP tu s námi budou asi ještě hodně dlouho.

Poznámka: Statistiky jsou vztahovány vždy k červenci daného roku.

Diskuze (129) Další článek: V novém notebooku od HP se objevilo tajné video přímo z továrny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,